Pojeftinila drva i pelet - na stovarištima kao pred grejnu sezonu
   16 May 2023, 11:04    Beograd    sattv    Elena Marjanović


Pojeftinila drva i pelet - na stovarištima kao pred grejnu sezonu

Energetska kriza uticala je i na naše građane – menjaju navike: većina je počela da štedi struju, a domaćinstva koja se greju na drva i pelet, već obilaze stovarišta i kupuju za sledeću grejnu sezonu. U odnosu na maj prošle godine, ogrev je jeftniji i do 30 odsto.


Na stovarištima radno kao pred grejnu szonu. Snabdevači kažu da su isporuke svakodnevne, jer su mnogi građani već uplatili ogrev, a očekuju još veću potražnju.


"Nedavno, posle prvog maja počelo je i interesovanje za ogrevnim drvetom. Sami znamo kakva je bila prošla godina, naročito druga polovina pa je narod počeo ranije da kupuje samim tim jer je veća ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor", kaže Saša Petrović, vlasnik stovarišta "Iverak" u Beogradu.


Pre kupovine dobro je raspitati o ceni, ne samo od grada do grada već i kod istog snabdevača - one su šarolike.


Za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjefniji u prodaji na kamionu – 7.500 hiljada dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara.

"Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona stovarišta koja su puna drvetom i na kojima prodaja ide nešto slabije, oni sada nude određene akcije pa tako imamo situaciju da se na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara“, objašnjava Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.


Znatno povoljnije, drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma“. Cena kubika je 5.200 dinara.


Po toj ceni mogu se snabdeti i svi penzioneri. Oni se prijavljuju u Udruženju penzionera koje je sklopilo ugovor sa "Srbijašumama".


U Udruženju fabrika peleta, koje ima 80 članova, kažu da je proizvodnja normalizovana.


"Ono što je bio glavni problem prošle godine, snabdevenost sirovinom – drvetom za peletiranje ove godine nije više problem. Proizvođači peleta imaju drvo u mogućnosti su da proizvode punim kapacitertima.Pretpostavljamo da će tako biti i u narednom periodu i da će snabdevenost tržipšta ostati dobra kao što je trenutno", navodi Mladen Stojadinović, predsednik Grupacija za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta u PKS.


Stručnjaci savetuju da ranija kupovina ogreva donosi veću korist: drva najviše toplote daju kada su prosušena, cena je povoljnija a mnoga stovarišta omogućavaju plaćanje na rate.


"Mislim da je maj mesec i negde još prva polovina juna pravo vreme za to, iz prostog razloga, zato što će sigurno kako se primiče grejna sezona cene ići naviše“, napominje profesor Glavonjić.


Na drva i pelet u Srbiji se greje gotovina polovina domaćinstava. Poslednjih nekoliko godina kod građana znatno opada interesovanje za kupovinu uglja.Slične vesti

Padaju cene drva za ogrev i peleta, profesor Šumarskog fakulteta objašnjava zašto je važno da imamo popis individualnih ložišta

15 Nov 2023, 9:45

Na početku grejne sezone, ogrev je bio jeftiniji za 30 odsto nego u istom periodu prošle godine. Stovarišta…

Pomama za peletom, trgovci apeluju da se ne čeka zima za kupovinu

19 Aug 2023, 9:35

Domaćinstva u Srbiji menjaju navike – ogrev za zimu kupuju ranije. Na stovarištima je velika potražnja, posebno za peletom.…

Ove sezone bukova drva za penzionere, za pelet nema interesovanja

14 Aug 2023, 12:51

Od skoro 5.000 penzionera koliko je učlanjeno u Udruženje penzionera Požarevca, izvestan broj će se ove zime grejati i na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista