Pohvale iz EU i SAD za srpski sektor inovacija, šta se može učiniti za još bolje rezultate
   2 Aug 2021, 8:58    Beograd    rts    Elena Marjanović


Pohvale iz EU i SAD za srpski sektor inovacija, šta se može učiniti za još bolje rezultate

Srbija je u poslednje tri godine u oblasti inovacija zabeležila rast od skoro 30 odsto, što je dvostruko više nego u zemljama članicama EU, navodi se u poslednjem izveštaju Evropske komisije. Potvrda uspeha stiže i iz SAD, gde je startap kompanija koji se bavi ocenjivanjem ekosistema Srbiju proglasila jednim od pet najbljih mesta u Evropi za razvoj inovacija.


Ocenjujući ljudski kapital, napredak u digitalizaciji, inovacije u privredi i drugo, Srbija je na nivou 66,2 odsto evropskog proseka, dok je do samo pre tri godine bila na 58 odsto. To znači da je indeks inovativnosti rastao godišnje gotovo 17 odsto dok je u Evropskoj Uniji taj rast bio 12 i po odsto. Zbog toga, Evropska komisija ocenjuje da je u inovacijama Srbija regionalni lider i bolja od nekih zemalja - članica Evropske unije.

  Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da postoje i dve oblasti gde Srbija ima prosek bolji od zemalja EU. "To je pre svega u kreiranju radnih mesta, odnosno u kreiranju inovacija u malim i srednjim preduzećima. Naš prosek je 66 odsto bolji od proseka zemalja EU, a u kreiranju radnih mesta u inovacionim kompanijama 42 odsto je veći nego u članicama Unije", dodaje Popović. Država je u poslednje četiri godine uložila 100 miliona evra u izgradnju naučno-tehnoloških parkova i 20 inovacionih startap centara. Pored toga, iz budžeta i pretpristupnih fondova Evropske unije preko Fonda za inovacionu delatnost podržani su senzori za auto-industriju, proteze za osobe sa invaliditetom, biofertilizatori za poljoprivredu ili materijali za zaštitu od vatre koji se sada izvoze za Australiju sa više od 40 miliona evra.  Menadžer programa Fonda za inovacionu delatnost Vladimir Vojvodić kaže da, nakon što su kompanije dobile sredstva, ostvarile su šest puta veći prihod u godinama koje su sledile i 13 puta veći izvoz.
"Napravili smo preko 800 visokokvalifikovanih radnih mesta koja su stalna. I nakon što se se prestalo sa davanjem subvencija, te firme su izašle na niz međunarodnih tržišta", naglašava Vojvodić.Naled: Zaštititi intelektualnu svojinu


Prema Naledovom istraživanju, inovativniji su veliki od malih, proizvodne firme od uslužnih delatnosti i oni koji su više okrenuti stranim tržištima.

Ivan Radak iz Naleda navodi da je država za poslednje tri godine izdvojila devet puta više novca za inovacije, ukazujući da je i to malo.

"Ono što takođe treba da radimo  jeste da bolje štitimo intelektualnu svojinu i da spajamo univerzitet i privredu", smatra Radak.

Kroz projekat "Startek" Naled je obezbedio tri i po miliona dolara bespovratnih sredstava.

Do kraja godine firme mogu da se prijave i za program ranog razvoja, sufinansiranja inovacija ili program saradnje nauke i privrede preko Fonda za inovacionu delatnost, zašta je iz budžeta i pretpristupnih fondova Evropske unije obezbeđeno 20 miliona evra.Slične vesti

Niču tri naučno-tehnološka parka, visoka tehnologija seli se i u unutrašnjost Srbije

25 Sep 2023, 10:03

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških parkova u Kruševcu,…

Srpski naučnik patentirao izum koji sprečava krađu i zamenu beba u porodilištima

29 Oct 2021, 9:03

Problem zamene ili krađe beba u porodilištima mogao bi zauvek biti rešen. Mladi naučnik Komlen Lalović patentirao je uređaj…

Novi master programi iz oblasti veštačke inteligencije-kome su namenjeni

7 Jul 2021, 10:13

Država je odlučila da finansira još dva nova master programa iz oblasti veštačke inteligencije. Javni poziv…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista