POGLAVLJE 26 SPREMNO - ČEKA SE DATUM OTVARANJA
   19 Jan 2017, 13:31        Blic    Maja Kostić


POGLAVLJE 26 SPREMNO - ČEKA SE DATUM OTVARANJA

Ambasadori zemalja članica EU potvrdili su danas da su ispunjeni svi uslovi za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, a ostaje da se vidi kada će biti organizovana sledeća Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvoreno ovo, a možda i još neka poglavlja.
Stalni predstavnici svih 28 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, bez rasprave su danas potvrdili odluku o otvaranju poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, potvrđeno je Tanjugu.

U Savetu EU Tanjugu je rečeno da su sada ispunjene sve potrebne procedure za otvaranje novog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.
"Još ostaje da se vidi kada će biti organizovana Međuvladina konferencija i koliko će poglavlja tom prilikom biti otvoreno”, izjavio je za Tanjug neimenovani zvaničnik Saveta EU zadužen za proširenje.
Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu saznaje da Malteško predsedavanje u komunikaciji sa zemljama članicama trenutno razmatra zakazivanje Međuvladine konferencije sa Srbijom za kraj februara odnosno početak marta.
Navodi se da bi Srbija tada mogla da pored potvrđenog poglavlja 26 otvori bar još jedno poglavlje.
U krugovima bliskim pregovaračkom timu Srbije Tanjug saznaje da je pored poglavlja 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Srbija spremna da "što pre" otvori poglavlja 20 - preduzetništvo i industrijska politika i 29 - carinska unija.
Iz Beograda poručuju da se intenzivno radi i na ispunjavanju uslova za otvaranje poglavlja koje se odnosi na usklađivanje zakonodavstva u oblasti intelektualne svojine, privrednih društava, ribarstva i finasijskih i budžetskih odredbi.
Plan EU je, kako se nezvanično može čuti u Briselu, da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja raspoređenih na najmanje tri pristupne konferencije.
 Slične vesti

Joksimović: Vrata EU nisu zatvorena, nastavljamo reforme i evropski put

9 Nov 2019, 12:07

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da ne očekuje da odluka Evropskog saveta o odlaganju…

GOJKOVIĆ I FAJON: PROŠIRENJE EVROPSKE UNIJE ĆE OSTATI VISOKO NA AGENDI

29 Oct 2019, 14:18

Predsednica Skupštine Maja Gojković sastala se sa predsedavajućom Delegacije EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciji…

Sarađujemo sa svima, ali strateški cilj , Srbija u EU

26 Oct 2019, 13:15

Odluka EU o Severnoj Makedoniji i Albaniji ni na koji način ne bi smela da zadire u evropski put Srbije, izjavila je danas…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPREDSTAVLJEN ROMAN USNULI ZMAJEVI…

U DOMU KULTURE U KOSTOLCU U PETAK 15. NOVEMBRA, KAO DEO MANIFESTACIJE NOVEMBARSKI DANI KULTURE,…

18 Nov 2019, 13:35

DruštvoKRAGUJEVAC I POŽAREVAC U HUMANOG…

U PROSTORIJAMA CRVENOG KRSTA POŽAREVAC SU GRAĐANI POŽAREVCA I KRAGUJEVCA DOBROVOLJNO SU DALI…

18 Nov 2019, 13:31

DruštvoUHAPŠEN ZBOG NANOŠENJA TEŠKIH…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi uhapsili su M. B. (1990)…

18 Nov 2019, 13:11

Kursna lista