Podrška Francuske za Srbiju veoma dragocena
   10 Sep 2019, 12:48        RTS    Maja Kostić


Podrška Francuske za Srbiju veoma dragocena

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se u "Palati Srbija" sa državnim sekretarom za poslove javne uprave Francuske Olivijeom Disoptom i istakao da je podrška Francuske, kao zemlje koja ima značajnu tradiciju i istoriju, za Srbiju veoma dragocena.
Ružić je istakao da Srbija na polju reforme javne uprave u velikoj meri želi da se ugleda na francusku praksu i primeni modele koji su komplemetarni njenim potrebama kao tranzicionom društvu što je normirano sporazumima između dva ministarstva i dve akademije.

Disopt je zahvalio Ružiću na pozivu da poseti Beograd i dodao da mu je čast što je prvi francuski zvaničnik koji je došao u našu zemlju posle Makronove posete.
"Ovaj susret je za nas jako važan zato što je predsednik Makron svima u vladi rekao da sve što je rečeno i dogovoreno tokom njegove posete Srbiji, bude zaista sprovedeno i da svaka bilateralna saradnja između dve zemlje bude konkretizovana", rekao je Dusopt.
Ministar Ružić je rekao da je cilj reforme javne uprave da se obezbedi da Srbija ima profesionalne, motivisane, ljubazne službenike koji pružaju brze i moderne usluge građanima.
Srbija i Francuska u prethodnom periodu su, istakao je ministar, ostvarile veoma plodotvornu saradnji čemu, dodao je, svedoče i uzajamne posete.
Ružić je ukazao na činjenicu da je Disopt prvi visoki zvaničnik Francuske koji je posetio Srbiju nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona.
"Tema o kojoj ćemo danas razgovarati, reforma javne uprave ovime dobija na značaju. Reforma javne uprave je jedan od tri kriterijuma napredovanja i ulaska Srbije u Evropsku uniju i zato je važno da je ta tema postavljena na pijedestal ne samo naših odnosa, već prioriteta koji su deo naše evropske politike", rekao je Ružić.
Istakao je da je predsednik Makron ukazao veliku čast Srbiji i srpskom narodu kada se tokom posete Beogradu, ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, građanima obratio na srpskom jeziku.
"Time je simbolički, ispred spomenika prijateljstva dve zemlje, pokazao koliko je to prijateljstvo značajno i koliko smo istorijski povezani kao dva naroda i koliko je i danas to prijateljstvo aktuelno", rekao je Ružić.
Uloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je, ističe ministar, da koordinira reformom javne uprave što, kaže, nije nimalo lak zadatak.
"Imali smo decenijski urušavan sistem i u pogledu upravljanja ljudskim resursima, ali i u pogledu ujednačenog modela stručnog usavršavanja i zato smo se opredelili da sa reformom, koju smo na odličan način započeli, ne prekidamo već da težimo daljem razvoju, da pratimo trendove i interes onoga ko je nukleus svakog društva, a to je građanin", rekao je Ružić.
Kako je dodao, građanin je u centru pažnje, a državni službenik treba da bude stub reforme.
"Potreban nam je obučen, profesionalan službenik koji će uspeti da pruži brzu, modernu uslugu koja štedi vreme i novac i to je ono na šta smo fokusirani...ono što smo takođe uvideli kao potrebu to je da svaku dostupnu uslugu moramo učiniti mnogo brže dostupnom, a to se isključivo radi putem digitalizacije koja je jedan od prioriteta vlade Srbije", rekao je Ružić i istakao da je u prethodnom periodu urađen veliki deo tog posla.
Ružić je prihvatio Disoptov poziv da prisustvuje "Nedelji inovacija" koja će biti održana u Parizu, u novembru.            Slične vesti

MINISTAR ZORAN ĐORĐEVIĆ POSETIO CENTAR ZA SOCIJALNI RAD I DOM ZA STARA LICA U KUČEVU

8 Feb 2020, 13:43

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije boravio je u…

Đorđević: U inostranstvu kvalitet života nije mnogo veći nego u Srbiji

8 Feb 2020, 11:34

Srbija ne može da zaustavi ljude da odu, ali ako već odluče, neka to rade legalnim putem kako bi država Srbija mogla da…

Nasilje radikala u parlamentu smišljeno i organizovano

30 Jan 2020, 12:32

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je da nema…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Crna hronikaTRAGEDIJA KOD SALAKOVCA! Automobil…

Istraga je u toku. Vozač automobila Citroen 51-godišnji Žika S poginuo je u saobraćajnoj…

19 Feb 2020, 20:57

DruštvoZAVRŠNA KONFERENCIJA NOVA ŠANSA…

U SVEČANIM SALONIMA GRADSKOG ZDANJA, ODRŽANA JE ZAVRŠNA KONFERENCIJA U OKVIRU PROJEKTA…

19 Feb 2020, 14:53

PoljoprivredaU OPŠTINI GOLUBAC POČINJE PRVA…

Dobri i iskusni ratari  u opštini Golubac znaju da je kraj februara idealno vreme…

19 Feb 2020, 14:37

Kursna lista