Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa
   27 Dec 2023, 10:54    Požarevac    rts    Elena Marjanović


Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa

Na terenu preko puta Instituta "Torlak" u Beogradu počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa, a za nekoliko meseci biće postavljen i kamen temeljac. Investicija je vredna 450 miliona evra, a uključuje zemljište, projektovanje, izgradnju i opremu. Očekuje se da prvi stanari uđu 2026. godine. Imaće više od 1.000 doktora nauka, 1.400 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata.


Radnici i mašine su na terenu i očekuje se početak radova na izgradnji BIO4 kampusa koji će obuhvatiti rušenje postojećih objekata, kao i nivelaciju zemljišta. 


Kada bude izgrađen, kampus će izmeću ostalog imati sedam fakulteta, devet instituta, startapove, smeštaj za studente i istraživače, vrtić, sportske objekte.


U kampusu će biti oko 1.400 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata. Više od 1.000 doktora nauka radiće u oko 300 laboratorija.


Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija navodi da se sada ulazi u predpripremne i pripremne radove koji podrazumevaju rušenje postojećih objekata na parceli budućeg BIO4 kampusa, nivelacija samog zemljišta.


Pošto će ceo kampus biti kaskadnog postavljen i zahteva vrlo intenzivne radove, pripremni radovi će, navodi ministarka, trajati sledećih pet meseci.


"Cilj i i ideja ove jedne platforme za saradnju privatnog sektora, države, obrazovanja i nauke jeste da razvijemo inovacije, da postanemo jedan od 10 do 20 vodećih centara ovog tipa na svetu", istakla je Begovićeva.


Prvi stanari stižu 2026. godine

Jedan od stanara biće i Institut za primenu nuklerane energije koji ima 100 zaposlenih - 55 istraživača.


"Da pređemo u Bio kampus odlučili smo jednoglasno, to je važno da kažemo, zato što smo bili svesni šta bio kampus nama može da ponudi. Jedna od prvih i osnovnih stvari za većinu institucija, bila je da reše infratrukturne probleme, u smislu prostora. Sa druge strane tu je dostupnost opreme, savremene opreme, naučno istraživačke opreme i pored toga možda najvažnije dostupni će nam biti centri znanja", naglašava Marija Gnjatović, direktorka Instituta za primenu nuklearne energije.


Korist će imati građani, naučnici, država, poručuju stručnjaci.


"Ako pričamo o medicini, da se razvijaju različiti biološki lekovi i lekovi moderni, kako bi naši građani imali prvi pristup i po mnogo povoljnijim i za državu finansijskim okvirima i pre svega kako bi imali bolju zdravstvenu zaštitu. Pored toga, fokusirani smo na sigurniju i kvaliteniju hranu, na zaštitu životne sredine i na sve one primene koje biotehnologija pruža u današnje vreme", ukazuje ministarka Begović.


Marija Gnjatović ističe da će naši istraživači imati podršku koja je jeko važna za plasman nauke na tržište.To su, kaže centri za transfer tehnologija, kao i za bavljenje preduzetništvom.


BIO4 kampus će se prostirati na oko 30 hektara, a useljenje je planirano tokom 2026. godine. Baviće se-biomedicinom, biotehnologijom, bioinformatikom, biodiverzitetom.Slične vesti

Đukić Dejanović: I roditelji đaka bi mogli da odgovaraju zbog noža u školi

28 Feb 2024, 9:18

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se još sprovodi istraga o tome kako se u rancu jednog…

Grujičić: Izveštaj spoljnog nadzora nakon što se čuje i verzija okrivljenog ginekologa

21 Feb 2024, 9:51

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić očekuje da će u narednih nedelju dana ili dve nedelje biti objavljeni rezultati…

Izveštaj o nesreći u rudniku "Lubnica": Rudari propali kroz ugalj u bunkeru

4 Nov 2023, 9:48

Do nesreće u rudniku "Lubnica" kod Zaječara došlo je tokom radova na čišćenju zalepljenog uglja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista