POČETI SA PRIHRANOM PŠENICE I OBRADOM ZEMLJIŠTA ZA PROLEĆNU SETVU
   6 Feb 2019, 23:02    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POČETI SA PRIHRANOM PŠENICE I OBRADOM ZEMLJIŠTA ZA PROLEĆNU SETVU

Setva pšenice na području kučevačkog kraja prošle jeseni obavljena je na 2.800 hektara,ili na 80 odsto planiranih oranica, kažu stručnjaci.U agrotehničkom roku je posejano nešto manje površina u odnosu na raniji period, ali očekujemo da se pšenica, ipak 'izvuče' na proleće.

          Kučevački ratari kažu da "nije nova situacija" da se pšenica, pogotovo u ovom kraju, seje van agrotehničkog roka, i to naročito u prošloj godini, koja je bila veoma teška, pre svega u pogledu vremenskih uslova. Do pojave prvog snega i niskih temperatura pšenica se nalazila u fazi jednog do tri lista,a neki manji procenat površina bio je u fazi bokorenja i po rečima stručnjaka ove biljke nisu ušle pripremljene za zimski period. Trenutno su ozime kulture u fazi zimskog mirovanja, jer su jutarnje temperature u minusu i nije došlo do aktiviranja vegetacije

         Ratari planiraju da ovog proleća zaseju kukuruzom, krompirom, povrćem, lucerkom i ostalim krmnim biljem oko 9.600 hektara,od kojih će i ovog puta  dominirati kukuruz koji će se sejati na 8.000 hektara, kažu u odelenju za poljoprivredu Opštinske uprave u Kučevu . Poljoprivredni stručnjaci  kažu da je optimalan rok za setvu kukuruza od 10. do 25 aprila u zavisnosti od vremenskih uslova i dodaju da su u prošloj a i u ovoj godini  bili nepovoljni uslovi za duboku obradu zemljišta, ali je ipak  veći broj površina na oko 70 odsto poorano. Oni podsećaju da na tržištu ima veliki broj hibrida kukuruza, od najkasnijih, iz grupa 600 i 700 koji se preporučuju za intenzivne uslove gajenja, gde se sprovodi puna agrotehnika ,do hibrida iz grupa 400 i 500 koji bolje podnose lošije zemljišne uslove, otporniji su na sušu, pa se samim tim predlažu za sigurnije prinose. Narednih dana poljoprivrednici bi  trebali da obiđu parcele i obave prihranjivanje isključivo azotnim đubrivima koja su lako rastvorljiva,ali će  opšta besparica,po izjavi ratara, prouzrukovati manju primenu agrotehničkih mera, a samim tim, biće  i „kažnjeni“ lošijim prinosima.

        U ovo vreme kada se živi od danas do sutra,sve češće se govori da je poljoprivreda najstabilniji deo privrede i grana koja može najviše da pomogne da prebrpodimo krizu. Ako je tako,sada u nevolji,kada se mnoge stvari,pa i propisi vide jasnije, onda nam treba pružiti nepotrebnu pomoć i podršku,dodaju kučevački poljoprivrednici.  Cene repromaterijala i mineralnog đubriva su paprene. Pitamo se u ovakvoj situaciji šta ćemo i koliko sejati, a da ne izgubimo.Lepo vreme i blaga zima pomogli su da pšenica i ječam zasejani jesenas poboljšaju vegetaciju i ove kulture su sada u dobrom stanju pa  ratari čekaju povoljne vremenske prilike da krenu u ovom mesecu i sa  prihranom  ozimih useva. Uveliko traje i priprema za prolećnu setvu i u toku je nabavka semena i mineralnog đubriva.

 Lj.NastasijevićSlične vesti

U OPŠTINI GOLUBAC ŽETVA PŠENICE OBAVLJENA NA 80 ODSTO ZASEJANIH NJIVA

18 Jul 2019, 19:48

Na žitorodnim poljima u Opštini Golubac padaju i poslednji otkosi pšenice. Prinosi su različiti i prema podacima…

PREKO MILION TONA PŠENICE BIĆE ZA IZVOZ

14 Jun 2019, 15:43

Srbija će ove godine imati dovoljno pšenice za sebe, a više od milion tona će moći da izveze, kaže direktor…

PRIPREMA ZA PROLEĆNU SETVU I STANJE OZIMIH USEVA

13 Feb 2019, 13:49

Pred poljoprivrednicima u Opštini Golubac je značajan posao – prolećna setva,koja po proceni stručnjaka treba…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNA ZADOVOLJSTVO GRAĐANA, DAN ZA…

ODRŽANA JE AKCIJA DAN ZA ZDRAVLJE U TRŽNOM CENTRU STOP SHOP U POŽAREVCU. Dan za zdravlje…

17 Aug 2019, 14:05

DruštvoPROCENA GRAĐEVINSKE VREDNOSTI…

Procena građevinske vrednosti nepokretnosti u javnoj svojini JE INFORAMACIJA NAMENJENA GRAĐANIMA…

17 Aug 2019, 14:00

PolitikaMakedonski med i krompir od danas…

Počevši od danas makedonski krompir i med ne mogu da se izvoze na teritoriji KiM, prenosi…

17 Aug 2019, 13:40

Kursna lista