Početak grejne sezone
   25 Nov 2022, 13:13    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Početak grejne sezone

Sa zvaničnim početkom grejne sezone 1. novembra, počela je i isporuka toplotne energije iz Termoelektrane „Kostolac A“. Danijel Miletić, inženjer u sektoru proizvodnje termoelektrane, ukazuje da start nove grejne sezone protiče prema planu.

 
Javno preduzeće „Toplifikacija“ iz Požarevca odobrilo je početak toplifikacionog režima rada TE „Kostolac A“ i radi se po nalogu dispečera „Toplifikacije“, odnosno u skladu s potrebama. Isporuka toplotne energije odvija se stabilno i očekivanja su da se tako i nastavi u narednom periodu.
 
Trenutno se toplotna energija za grejanje isporučuje s bloka A1, čija je snaga 100 megavata, dok je blok A2 u rezervi, ukoliko se ukaže potreba za isporukom veće količine toplotne energije.
 
Iz Službe za toplifikaciju ogranka „TE-KO Kostolac“ kažu da je grejna sezona ove godine počela kasnije nego ranijih godina, što je uslovilo i da tople probe krenu poslednjeg dana oktobra. Nakon što je toplifikaciona mreža stavljena u funkciju, Služba za toplifikaciju počela je da rešava prijavljene probleme na terenu u cilju stabilnog funkcionisanja sistema daljinskog grejanja.
 
Prijavljeni zahtevi rešavaju se prema prioritetima, a princip je da se više fokusiraju na probleme koji pogađaju veći broj korisnika. Veliki broj korisnika u Kostolcu i okolnim selima zahteva i veliki broj intervencija na samom terenu. Dešava se da više korisnika prijavljuje isti problem.
 
Osim u Kostolcu, Služba za toplifikaciju održava i toplifikacionu mrežu u selima Stari Kostolac i Drmno. Na ovim poslovima angažovani su zaposleni u kostolačkom ogranku i radnici „Kosovo Obilića“, koji to rade duži niz godina, dobro znaju teren i funkcionisanje toplifikacione mreže. U Službi za toplifikaciju ističu da zaposleni ulažu veliki napor da se sve intervencije na terenu što brže završe.
 
Najčešći problem koji korisnici prijavljuju jeste pucanje cevi. Kostolačka toplifikaciona mreža je stara i cevovodi se brzo habaju. Gotovo celokupna teritorija Kostolca pokrivena je toplifikacionom mrežom, pa je i obim posla velik. Problem je kada se ne može locirati tačna pozicija pucanja cevi, zbog čega su neophodna višednevna ispitivanja mreže dok ne odredi tačna lokacija kvara. U prethodnom periodu posvećena je posebna pažnja sređivanju kritičnih pozicija na mreži. Tokom prošle grejne sezone bilo je pucanja na glavnom toplovodu i kvarova na ventilima i to je sanirano u letnjem periodu. Nadležni nastoje da preduprede sve probleme i obezbede stabilno funkcionisanje sistema daljinskog grejanja.
 
Primarna uloga TE „Kostolac A“ je proizvodnje električne energije, ali blokovi A1 i A2 proizvode i toplotnu energiju za daljinsko grejanje Kostolca i Požarevca. Blok A1 proizvodi i pomoćnu paru za start bloka A2 i blokova B1 i B2 u TE „Kostolac B“ kada su ovi blokovi isključeni s mreže. Zbog svega toga blokovi u TE „Kostolac A“ redovno se remontuju.Slične vesti

Grejna sezona u Požarevcu do 3. maja

28 Apr 2023, 12:52

Nadzorni odbor Javnog preduzeća “Toplifikacija”  Požarevac dobeo je odluku da grejna sezona traje do 3.…

U Požarevcu grejna sezona još traje

25 Apr 2023, 11:49

Grejna  sezona je zvanično okončana 15. aprila, ali usled promenljivih vremenskih  prilika, radijatori će biti…

Do 17 časova bez grejanja nekoliko ulica

10 Apr 2023, 12:09

Zbog intervencije na delu prenosne mreže u ulici Bosanskoj, danas do 17 časova, bez grejanja će biti korisnici u sledećim…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaCrna Gora, Grčka i Turska keš…

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen…

9 Jun 2023, 12:14

ZdravljeAna Dornik o ličnoj brobi protiv…

Karcinom dojke je postao jedan od najčešćih oblika maligniteta kod žena. Godišnje…

9 Jun 2023, 11:18

ZdravljeMobilni mamograf u Požarevcu od…

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović…

9 Jun 2023, 11:10

Kursna lista