POČEO VASKRŠNJI POST, VREME KADA TREBA OPRAŠTATI I TRAŽITI OPROŠTAJ
   28 Feb 2017, 11:07    Žagubica    Sat Tv    Maja Kostić


POČEO VASKRŠNJI POST, VREME KADA TREBA OPRAŠTATI I TRAŽITI OPROŠTAJ

Vaskršnji post koji je ujedno najstroži i najduži u godini,  traje sedam nedelja, odnosno do Uskrsa koji se ove godine slavi 16. aprila.
Veliki post naziva se i Časnim postom koji je ime dobio po časnom krstu na kome je Isus stradao.
Jelovnik je jasno propisan, nema mesa, sira, jaja, mleka i ostalih namirnica životinjskog porekla, takođe se ne konzumira alkohol.
Najstrože su prva i poslednja nedelja kada se jela spremaju isključivo na vodi (nakon prve nedelje, ostali dani su na vodi osim subote i nedelje kada se sprema na ulju, sve do poslednje nedelje).
Post nije puko izgladnjivanje i uzdržavanje od masne hrane, post služi da umiri dušu, očisti misli i privoli čoveka na mir, strpljenje i plemenitost. Sveštenici objašnjavaju da ne treba telo mučiti postom ukoliko ćemo biti besni, svadljivi i želeti zlo bližnjem svom. Vreme posta je vreme molitvi, dobrih dela, dobrih misli i tišine, vernici se ispovedaju kako bi u miru dočekali najveći hrišćanski praznik i pristupili svetom pričešću.
Protojerej Miodrag Pavlović pojašnjava da na početku ovog posta treba oprostiti, ali i zamoliti za oproštaj ukoliko smo nekoga uvredili.
Potrebno je oprostiti svima, ali i zatražiti oproštaj od bližnjih, naročito ako se neko posvađao. Post nas upravo tome uči da se treba pokajati, ispovedati, razmisliti, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. U postu treba opraštati i nastupati čista srca - kaže sveštenik Sabornog hrama u Nišu.
Prva nedelja posta zove se Čista, a sve do Uskrsa, uz posebna pravila, smenjuju se sedmice Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.
Iako kod Hrišćana sreda i petak trebaju biti posni tokom cele godine, većina vernika ipak to ne poštuje. Osim Vaskršnjeg posta, postoje još tri – Božićni, Apostolski i Bogorodičin.
- Božićni post počinje (od 28.novembra i do Božića 7.januara), strogo se posti samo sredom i petkom, ostali dani su na ulju, a subotom i nedeljom može se jesti  riba.
- Apostolski post ( Petrovski post) traje od Nedelje Svih Svetih do Petrovdana (kraj juna- početak jula). Tokom ovog posta u sredu i petak jedu se jela kuvana na vodi, bez ulja.
- Bogorodičin post  (Uspenski ili Gospojinski) – (avgust)  i traje 15 dana. Tokom cele sedmice sprema se hrana na vodi, u subotu i nedelju dozvoljena je hrana na ulju, kao I čaša vina.
Kako post utiče na zdravlje
Kada se pomene reč post, prva asocijacija mnogima je izgladnjivanje i klonulost, međutim to nije tačno. Oni koji su se podvrgli postu tvrde da su upravo u tom periodu imali više energije, bili su mirniji i vidno raspoloženiji. Uzdržavanjem od masne, teške hrane, kao i redukovanim obrocima mogu se ublažiti problemi sa dijabetesom, gojaznošću, aknama, padom energije…
Međutim, zbog određenih bolesti nekima je post zabranjen. Oni poste koliko mogu da izdrže, a kasnije se pričešćuju. Trudnice se takođe mogu pričestiti bez obzira da li poste ili ne.
Primer posnog jelovnika:
Tokom posta može se jesti kuvano povrće grašak, pasulj, boranija, pečeni/kuvani krompir, pirinač na vodi, salate, med, džem, semenke, suncokret, voće… Nikako ne treba zaboraviti na pravilan unos tečnosti (najmanje tri litara vode u razmacima)

 Slične vesti

Ljubičevo:Odmor, zabava, rekreacija

8 Jun 2022, 11:04

Ljubičevo je atraktivno za sve generacije, bilo da tražite odmor,  zabavu ili rekreaciju. Pored konja mogu se videti…

Zabava za vaše ni malo ni veliko dete

29 Mar 2022, 8:10

Često se piše o boljkama tinejdžera i igrama kojima možete da zabavite predškolce koji “umiru od dosade”.…

Letnje računanje vremena, blagoslov i bauk istovremeno

22 Mar 2022, 11:52

Neki kažu da nam daje duži dan, drugi ga povezuju sa srčani i moždanim udarima, čak i automobilskim nesrećama. Neki bi da…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista