POČEO 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU
   3 Sep 2019, 14:52    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POČEO 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

SILAFEST, koji se ove godine održava od 01. do 06. septembra, deo je lanca filmskih festivala CIFFT koji pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji se održavaju u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbulu…


           Svečanom ceremonijom pred velikim brojem posetilaca otvoren je 11. Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019” u Velikom Gradištu. Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na ovim prostorima, okupila je desetine, režisera, producenata i drugih stvaraoca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade. Od 196 pristiglih filmova selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 57 najboljih ostvarenja.


Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić koji je ujedno I predsednik festivala,istakao je važnost ovog Međunarodnog festivala  turističkog I etnološkog filma ,,Silafest’’kao činjenicu da se održava na pravom mestu,jer je Veliko Graeište spoj bogate turističke ponude I zelene životne sredine-kako turisti koji ovde borave –često ističu.


Izvršni producent festivala Boško Savković istakao je činjenicu da ova jedinstvena ekološko-turistička manifestacija na našim prostorima okuplja na desetine režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade. Savković je I dodao da se novac koji je uležen u festival vraća na više načina, kroz promociju, ljude i film.

Poseban značaj ovogodišnjem festivalu daje i predsednik žirija dr Terens Kliford Amos, Evropski konsultant u oblasti visokog obrazovanja, gostujući predavač na brojnim svetskim univerzitetima .
             I ove godine je tokom festivala organizovan raznovrstan prateći program koji će svim gostima iz zemlje i inostranstva prikazati velike mogućnosti ovog dela Podunavlja – od poseta Ramskoj tvrđavi, Golubačkom gradu, uživanje u ribljim specijalitetima spremanim od strane lokalnih ribara, do takmičenja u ribolovu na plovak, plovidbe brodom po Dunavu i sl.

Prvog dana festival u takmičarskom delu prikazano je sedam filmova iz Iraka,Crne Gore,Engleske,Španije I Srbije.Premijerno je prikazan I film u produkciji Narodnog muzeja iz velikog Gradišta ,,Od Hadrijana,do ponizne Sofije’’,koji je izazvao veliko interesovanje,kako od strane domaćih,tako I od stranih kritičara.
Gore, Velike Britanije i Iraka.


Juče,drugog dana festivala  na Srebrnom jezeru, održana je i prva konferencija za medije, na kojoj se predstavili režiseri filmova koji su prikazani u noći otvaranja festivala, izvršni producent Sila-Festa Boško Savković kao i predsednik opštine Veliko Gradišten, Dragan Milić. Po završetku pres-konferencije učesnici festivala organizovano su posetili Ramsku tvrđavu.

          Najboljim ostvarenjima dodeliće se Grand Pri festivala i nagrada „Zlatni“ i „Srebrni talas“, za najbolje filmove po takmičarskim kategorijama. Osim njih, biće dodeljene i specijalne nagrade „Zlatni pinkum“, za najbolja domaća filmska ostvarenja iz oblasti ekologije i turizma, i nagrade „Beli bagrem“ za najbolje autore u domenu opšteg senzibiliteta, režije, filmske montaže i muzike.

             Takođe, dodeliće se i nagrada „Plavi Dunav“, predviđena u svakoj specijalnoj kategoriji turističkog filma: vino, sport, kulinarstvo, religiozni turizam, kulturološki turizam, umetnost i turizma.     
                                                     
             Direktni pokrovitelji “Silafesta“ su opština Veliko Gradište, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, Turistička organizacija Veliko Gradište i mnogi drugi.                                                                                            
Lj.Nastasijević
Izvor: TO VG/Sajt SO VGSlične vesti

92. DODELA OSKARA: Nagrada za najbolji film PRVI PUT ostvarenju koje nije na engleskom

10 Feb 2020, 12:34

Najglamuroznije i najprestižnije nagrade Oskar dodeljene su po 92. put, a apsolutni pobednik bio je film "Parazit"…

Premijera filma Ekipa večeras u Požarevcu

27 Oct 2019, 10:12

U nedelju, 27. oktobra u 20:15h premijerno će biti prikazan domaći film Ekipa u CZK.

Nakon derbija, Zdravko - zvezda…

U GOLUPCU POČEO PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

7 Jun 2019, 23:52

Posle tri decenije pauze, Golubac je dobio  ponovo  Filmski festival.Umesto  tadašnjeg festivala Dani…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Crna hronikaTRAGEDIJA KOD SALAKOVCA! Automobil…

Istraga je u toku. Vozač automobila Citroen 51-godišnji Žika S poginuo je u saobraćajnoj…

19 Feb 2020, 20:57

DruštvoZAVRŠNA KONFERENCIJA NOVA ŠANSA…

U SVEČANIM SALONIMA GRADSKOG ZDANJA, ODRŽANA JE ZAVRŠNA KONFERENCIJA U OKVIRU PROJEKTA…

19 Feb 2020, 14:53

PoljoprivredaU OPŠTINI GOLUBAC POČINJE PRVA…

Dobri i iskusni ratari  u opštini Golubac znaju da je kraj februara idealno vreme…

19 Feb 2020, 14:37

Kursna lista