POČELI  24.CAREVČEVI  DANI
   12 Jul 2018, 22:13    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POČELI 24.CAREVČEVI DANI

Od utorka 10-og pa do petka 13-og ovog meseca u Velikom Gradištu i naselju Carevac održavaju se po 24-put Carevčevi dani-muzički festival posvećen liku i delu barda srpske narodne muzike,Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Kroz četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiće se veliki broj eminentnih umetnika  ljubitelja violine i poštovalaca jednog od najvećih čuvara srpske muzičke baštine i dugogodišnjeg šefa Narodnog orkestra Radio Beograda.
 
U selu Carevcu je, kao i prvog dana u Velikom Gradištu, upriličeno svečano polaganje venaca na spomen ploču i bistu Vlastimira Pavlovića Carevca uz prigodnu besedu predsednika umetničkog saveta festivala Nikole Rackova i kulturno-umetnički program U izvođenju najmlađih članova Folklornig ansnambla ,,Vlastimir Pavlovič Carevac’’ iz Velikog Gradišta..

Venac na mestu gde je nekada bila rodna kuća Vlastimira Pavlovića Carevca,u prisustvu rukovodstva opštine Veliko Gradište,Kulturnog centra,Osnovnih i srednji škola kao i najmlađih članova Folkornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta  ,venac na spomen ploču položio je predsednik Mesne zajednice Carevac,Neša Aćimović.
 
O Vlastimiru Pavloviću Carevcu govorio je Nikola Rackov.jedan od osnivača i predsednik umetničkog saveta  Festivala ,,Carevčevi dani’’koji je rekao da će u  četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiti  veliki broj eminentnih umetnika.


Posle polaganja venca na spomen ploču na mestu gde se nalazila rodna kuća Vlastimira Pavlovića Carevca, ispred biste na Trgu u njegovom rodnom selu koji je dobio njegovo ime,održan  je kulturno umetnički program i sećanje na jednog od najvećih čuvara srpske muzike,a  izamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković položio je i  venac.


        Folklorni ansamnl ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta i Kulturno umetničko društvo ,,Božidar Dimitrijević Kozica’’ iz Drmna priredili su i bogat kulturno umetnički program
Najvažniji deo manifestacije, takmičenje violinista, održaće se na Letnjoj pozornici na obali Dunava. Majstori na violini sviraće u pratnji Narodnog ansambla RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. U revijalnom delu nastupaju Radiša Urošević i Marijana Pešić, pobednica pevačkog takmičenja 23. Festivala „Carevčevi dani“. U okviru festivala tradiconalno će biti organizovana Letnja akademija narodne muzike (LANAM) na kojoj će se takmičari – violinisti pripremati za finalno veče.Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Umetnički direktor festivala je mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog u Muzičkoj produkciji RTS-a.
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

PRIJAVA ZA KONKURS ZA 38. MAJSKU GITARIJADU

13 Apr 2019, 12:36

Otvoren je konkurs za takmičarski deo 38. Majske gitarijade koja se održava 2. maja u Moravskoj laguni kraj Požarevca .

Sopran Gabrijela Ubavić gostuje u operi Rigoleto

26 Mar 2019, 15:47

U sredu, 27. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19.30) biće izvedena Verdijeva opera „Rigoleto“.…

NEVENA BOŽOVIĆ JE POBEDNICA BEOVIZIJE!

3 Mar 2019, 23:50

Finale Beovizije počelo je u 21 čas i večeras se 12 kandidata borilo za prestižno mesto predstavnika Srbije na Eurosongu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Crna hronika207 POGINULIH, VIŠE OD 500 RANJENIH…

Broj poginulih u sinhronizovanim bombaškim napadima koji su danas dogodili na Šri…

21 Apr 2019, 14:30

DruštvoMIRA MARKOVIĆ SAHRANJENA U POŽAREVCU…

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je danas u zajedničku grobnicu pored…

20 Apr 2019, 16:50

DruštvoDAN OTVORENIH VRATA U POLJOPRIVREDNOJ…

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA SONJA MARINKOVIĆ ORGANIZOVALA JE OVE SUBOTE DAN…

20 Apr 2019, 14:32

Kursna lista