POČELI  24.CAREVČEVI  DANI
   12 Jul 2018, 22:13    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POČELI 24.CAREVČEVI DANI

Od utorka 10-og pa do petka 13-og ovog meseca u Velikom Gradištu i naselju Carevac održavaju se po 24-put Carevčevi dani-muzički festival posvećen liku i delu barda srpske narodne muzike,Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Kroz četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiće se veliki broj eminentnih umetnika  ljubitelja violine i poštovalaca jednog od najvećih čuvara srpske muzičke baštine i dugogodišnjeg šefa Narodnog orkestra Radio Beograda.
 
U selu Carevcu je, kao i prvog dana u Velikom Gradištu, upriličeno svečano polaganje venaca na spomen ploču i bistu Vlastimira Pavlovića Carevca uz prigodnu besedu predsednika umetničkog saveta festivala Nikole Rackova i kulturno-umetnički program U izvođenju najmlađih članova Folklornig ansnambla ,,Vlastimir Pavlovič Carevac’’ iz Velikog Gradišta..

Venac na mestu gde je nekada bila rodna kuća Vlastimira Pavlovića Carevca,u prisustvu rukovodstva opštine Veliko Gradište,Kulturnog centra,Osnovnih i srednji škola kao i najmlađih članova Folkornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta  ,venac na spomen ploču položio je predsednik Mesne zajednice Carevac,Neša Aćimović.
 
O Vlastimiru Pavloviću Carevcu govorio je Nikola Rackov.jedan od osnivača i predsednik umetničkog saveta  Festivala ,,Carevčevi dani’’koji je rekao da će u  četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiti  veliki broj eminentnih umetnika.


Posle polaganja venca na spomen ploču na mestu gde se nalazila rodna kuća Vlastimira Pavlovića Carevca, ispred biste na Trgu u njegovom rodnom selu koji je dobio njegovo ime,održan  je kulturno umetnički program i sećanje na jednog od najvećih čuvara srpske muzike,a  izamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković položio je i  venac.


        Folklorni ansamnl ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta i Kulturno umetničko društvo ,,Božidar Dimitrijević Kozica’’ iz Drmna priredili su i bogat kulturno umetnički program
Najvažniji deo manifestacije, takmičenje violinista, održaće se na Letnjoj pozornici na obali Dunava. Majstori na violini sviraće u pratnji Narodnog ansambla RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. U revijalnom delu nastupaju Radiša Urošević i Marijana Pešić, pobednica pevačkog takmičenja 23. Festivala „Carevčevi dani“. U okviru festivala tradiconalno će biti organizovana Letnja akademija narodne muzike (LANAM) na kojoj će se takmičari – violinisti pripremati za finalno veče.Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Umetnički direktor festivala je mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog u Muzičkoj produkciji RTS-a.
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

U VELIKOM GRADIŠTU KREĆE ČETVRTA VELIKOGRADIŠTANSKA GITARIJADA

2 Aug 2019, 22:17

U  Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Velikom Gradištu počela je  Nedelja roka koja je uvod u 4. Velikogradištansku gitarijadu…

Koncert "Muzika za Sva Vremena"

14 Jul 2019, 11:55

Sinoć u 21h je održan koncert u izvođenju grupe Akademskog orkestra ruskih narodnih instrumenata Njekrasov. Na programu…

NEVENA BOŽOVIĆ U FINALU EVROVIZIJE 2019

15 May 2019, 1:01

Završeno je prvo polufinale 64. Evrovizije u Tel Avivu, a srpska predstavnica Nevena Božović prošla je…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU VRTIĆU DUŠKO RADOVIĆ NOVA MESTA…

U VRTIĆU DUŠKO RADOVIĆ  IZVRŠENA JE PRENAMENA PROSTORIJA I ADAPTIRANA ZA …

19 Sep 2019, 14:35

Kultura56 MEĐUNARODNI SUSRETI PISACA…

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE I CENTAR ZA KULTURU POŽAREVAC ORGANIZUJU MEĐUNARODNE SUSRETE…

19 Sep 2019, 14:34

DruštvoKUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU…

U organizaciji Udruženja  građana ,,Svet reči’’u Velikoj Plani  održan…

19 Sep 2019, 14:20

Kursna lista