POČELI  24.CAREVČEVI  DANI
   12 Jul 2018, 22:13    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POČELI 24.CAREVČEVI DANI

Od utorka 10-og pa do petka 13-og ovog meseca u Velikom Gradištu i naselju Carevac održavaju se po 24-put Carevčevi dani-muzički festival posvećen liku i delu barda srpske narodne muzike,Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Kroz četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiće se veliki broj eminentnih umetnika  ljubitelja violine i poštovalaca jednog od najvećih čuvara srpske muzičke baštine i dugogodišnjeg šefa Narodnog orkestra Radio Beograda.
 
U selu Carevcu je, kao i prvog dana u Velikom Gradištu, upriličeno svečano polaganje venaca na spomen ploču i bistu Vlastimira Pavlovića Carevca uz prigodnu besedu predsednika umetničkog saveta festivala Nikole Rackova i kulturno-umetnički program U izvođenju najmlađih članova Folklornig ansnambla ,,Vlastimir Pavlovič Carevac’’ iz Velikog Gradišta..

Venac na mestu gde je nekada bila rodna kuća Vlastimira Pavlovića Carevca,u prisustvu rukovodstva opštine Veliko Gradište,Kulturnog centra,Osnovnih i srednji škola kao i najmlađih članova Folkornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta  ,venac na spomen ploču položio je predsednik Mesne zajednice Carevac,Neša Aćimović.
 
O Vlastimiru Pavloviću Carevcu govorio je Nikola Rackov.jedan od osnivača i predsednik umetničkog saveta  Festivala ,,Carevčevi dani’’koji je rekao da će u  četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiti  veliki broj eminentnih umetnika.


Posle polaganja venca na spomen ploču na mestu gde se nalazila rodna kuća Vlastimira Pavlovića Carevca, ispred biste na Trgu u njegovom rodnom selu koji je dobio njegovo ime,održan  je kulturno umetnički program i sećanje na jednog od najvećih čuvara srpske muzike,a  izamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković položio je i  venac.


        Folklorni ansamnl ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta i Kulturno umetničko društvo ,,Božidar Dimitrijević Kozica’’ iz Drmna priredili su i bogat kulturno umetnički program
Najvažniji deo manifestacije, takmičenje violinista, održaće se na Letnjoj pozornici na obali Dunava. Majstori na violini sviraće u pratnji Narodnog ansambla RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. U revijalnom delu nastupaju Radiša Urošević i Marijana Pešić, pobednica pevačkog takmičenja 23. Festivala „Carevčevi dani“. U okviru festivala tradiconalno će biti organizovana Letnja akademija narodne muzike (LANAM) na kojoj će se takmičari – violinisti pripremati za finalno veče.Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Umetnički direktor festivala je mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog u Muzičkoj produkciji RTS-a.
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

LARISA KOPIĆ POBEDNICA FESTIVALA CAREVČEVI DANI

17 Jul 2018, 13:42

Takmičenjem violinista u pratnji Narodnog orkestra RTS-a, u Velikom Gradištu završeni su  24. “Carevčevi…

DAN DUNAVA UZ KLASIČNU MUZIKU I IZLOŽBU LIKOVNIH RADOVA

26 Jun 2018, 19:49

U organizaciji Narodne bibliote ,,Veljko Dugošević’’ u petak 29.ovog meseca u Golupcu obeležiće se Međunarodni…

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA MUZIČKE ŠKOLE

31 May 2018, 13:00

U KONCERTNOJ SALI MUZIČKE ŠKOLE "STEVAN MOKRANJAC" U POŽAREVCU PRIREĐENA JE  SVEČANA AKADEMIJA POVODOM…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOPTUŽENI ZA NEOVLAŠĆENO UZGAJANjE…

Osnovno Javno Tužilaštvo  Požarevac je dana 03.12.2018. godine Osnovnom sudu u…

13 Dec 2018, 14:04

DruštvoPREVENTIVNI PREGLEDNI U NEDELJU

REDOVNA AKCIJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA, PREVENTIVNI PREGLEDI SPROVODIĆE SE NA TERITORIJI SRBIJE,…

13 Dec 2018, 13:39

DruštvoPROJEKAT NISTE SAMI

PROJEKAT NISTE SAMI PREDSTAVLJEN JE TRIBINOM U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC I SPROVODI SE POD…

13 Dec 2018, 13:20

Kursna lista