POČELI  24.CAREVČEVI  DANI
   12 Jul 2018, 22:13    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POČELI 24.CAREVČEVI DANI

Od utorka 10-og pa do petka 13-og ovog meseca u Velikom Gradištu i naselju Carevac održavaju se po 24-put Carevčevi dani-muzički festival posvećen liku i delu barda srpske narodne muzike,Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Kroz četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiće se veliki broj eminentnih umetnika  ljubitelja violine i poštovalaca jednog od najvećih čuvara srpske muzičke baštine i dugogodišnjeg šefa Narodnog orkestra Radio Beograda.
 
U selu Carevcu je, kao i prvog dana u Velikom Gradištu, upriličeno svečano polaganje venaca na spomen ploču i bistu Vlastimira Pavlovića Carevca uz prigodnu besedu predsednika umetničkog saveta festivala Nikole Rackova i kulturno-umetnički program U izvođenju najmlađih članova Folklornig ansnambla ,,Vlastimir Pavlovič Carevac’’ iz Velikog Gradišta..

Venac na mestu gde je nekada bila rodna kuća Vlastimira Pavlovića Carevca,u prisustvu rukovodstva opštine Veliko Gradište,Kulturnog centra,Osnovnih i srednji škola kao i najmlađih članova Folkornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta  ,venac na spomen ploču položio je predsednik Mesne zajednice Carevac,Neša Aćimović.
 
O Vlastimiru Pavloviću Carevcu govorio je Nikola Rackov.jedan od osnivača i predsednik umetničkog saveta  Festivala ,,Carevčevi dani’’koji je rekao da će u  četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiti  veliki broj eminentnih umetnika.


Posle polaganja venca na spomen ploču na mestu gde se nalazila rodna kuća Vlastimira Pavlovića Carevca, ispred biste na Trgu u njegovom rodnom selu koji je dobio njegovo ime,održan  je kulturno umetnički program i sećanje na jednog od najvećih čuvara srpske muzike,a  izamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković položio je i  venac.


        Folklorni ansamnl ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta i Kulturno umetničko društvo ,,Božidar Dimitrijević Kozica’’ iz Drmna priredili su i bogat kulturno umetnički program
Najvažniji deo manifestacije, takmičenje violinista, održaće se na Letnjoj pozornici na obali Dunava. Majstori na violini sviraće u pratnji Narodnog ansambla RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. U revijalnom delu nastupaju Radiša Urošević i Marijana Pešić, pobednica pevačkog takmičenja 23. Festivala „Carevčevi dani“. U okviru festivala tradiconalno će biti organizovana Letnja akademija narodne muzike (LANAM) na kojoj će se takmičari – violinisti pripremati za finalno veče.Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Umetnički direktor festivala je mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog u Muzičkoj produkciji RTS-a.
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

UČENICI MUZIČKE ŠKOLE IZ POŽAREVCA IZVODE BAJAGINU PESMU

30 Apr 2020, 11:35


PROFESOR  MUZIČKE ŠKOLE „STEVAN MORKANJAC“IZ POŽAREVCA  BOJAN STEVIĆ ZAJEDNO SA SVOJIM UČENICIMA OBRADIO JE BAJAGINU…

ROLINGSTONSI OBJAVILI SINGL POSLE OSAM GODINA POSVEĆEN NASTALOJ KRIZI ZBOG KORONA VIRUSA

24 Apr 2020, 11:23

quot;Rolingstonsi" su, posle pauze od osam godina, objavili novi singl – "Living In A Ghost Town",…

Hurricane će nas predstavljati na Evroviziji!

2 Mar 2020, 0:14

Večeras se dvanaest finalista borilo za pobedu na Beoviziji, a odnela ju je grupa "Hurricane".

Naime,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaOTVORENA SPOMEN SOBA SLOBODANU…

U GRADSKOM ODBORU SPS-A U POŽAREVCU U ZGRADI BIVŠEG KOMITETA SOCIJALISTIČKA OMLADINA…

25 May 2020, 14:22

DruštvoBALETSKI STUDIO AMADEUS SNIMA…

BALETSKI STUDIO AMADEUS POŽAREVAC  I NJEGOVI NAJMLAĐI ČLANOVI  UZELI SU  UČEŠČE…

25 May 2020, 12:57

Vremenska prognozaPROGNOZA za UTORAK, 26. Maj 2020.

SRBIJA: U utorak hladnije i pretežno oblačno sa čestom i lokalno obilnom kišom i kratkotrajnim…

25 May 2020, 11:38

Kursna lista