Počela prva faza radova na izgradnji  infrastrukture za vetropark Krivača
   7 May 2021, 21:47    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača

Posle jednu decenijuipo priprema i dobijanih  potrebnih dozvola i regulisanja  pravno-imovinskh predmeta počela je izgradnja  vetroparka ,,Krivača’’ u Opštini Golubac snage 103 megavara,a vrednost radova je oko 140 miliona evra.. Projekat realizuje kompanija ,,Ivicom Energy ’’iz Žagubice koja je u vlasništvu austrijskog ,,Ivicom Holding GmbH’’ iz Beča.

       -Veliku pomoć koje smo dobili od lokalnih samouprava Golupca,Kučeva i Velikog Gradišta za izgradnju vetroparka ,,Krivača’’,što im se ovom prilikom zahvaljujemo, što su svoje resurse a i ljudstvo angažovali kako bi nam pomogli u okviru Zakonskih ograničenja,da zaj3dnički realizujemo ovaj projekat.Zahvalnost dugujemo i našim kolegama koji su ovde na terenu radili i pomogli na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa,to su Ilija Tošić kao direktor Kompanije ,,Ivicom Energy’’ iz Žagubice i njegov prvi saradnik Nebojša Balabanović iz Krivače.Mi smo počeli izgradnju pristupnih puteva  koji će  omogućiti da vetroagregate,lopatice i gondole prevezemo do  mesta gde će oni biti postavljeni i montirani.Radovi na oko 13 kilometara puteva očekujemo da oni budu završeni do kraja oktobra ili početkom novembra ove godine.A, onda ako Bod da zdravlja da još većim elanom počinjemo još konkretniju realizacuju radova na terenu koji treba da se završe do kraja 2023.godine kada bi krenula i prva proizvodnja električne energije , a vrednost radova planirani su na 14o miliona evra,kaže Dušan Muškatirović iz kompanije ,,Ivicom Holding’’.
.
Kada bude završena vetroelektrana ,,Krivača’’ proizvodiće oko 310 megavat sati električne energije što će ukupno predstavljati jedan posto ukupne godišnje potrošnje u Srbiji.
        -Ovo je projekat koji preduzeva izgradnju vetroelektrane snage 103 megavata koja će godišnje proizvoditi nešto više od 310 megavat sati električne energije,što ovo na prvi pogled nije  neka velika količina,jer predstavlja jedan posto ukupne potrošnje električne energije u Srbiji,ali dosta znači jer je proizvedena iz tzv zelenih i obnovljenih izvora energije koja ne ugrožava životnu sredinu.Ovaj objekat biće izgrađen u ovom delu Srbije koji nije nažalost dovoljno razvijen,ali koji pruža velike potencijale što smo upravo i ponosni što u ovom delu Srbije našli mesto gde možemo da spojimo dve na prvi pogled,nespojive stvari,energiju koja nam je neopodna za svakodnevni život i razvoj našeg društva,a opet sa druge strane da sačuvamo prirodnu okolinu,da sačuvamo ovu prirodu,istoriju i da praktično napravimo i da immamo   korist što je svima nama potrebna,reakao je Muškatirović.    
U prvoj fazi počeli su radovni na izgradnji pristupnih puteva u dužini od 30 kilometara i ovi radovi planirani su da se završe  do oktobra ove godine.
         Muškatirović je dodao da ovo nije jedina svrha ovog objekta gde ćemo izgraditi nekih 30 kilometara loklanih puteva koji će biti važni za vlasnike zemljišta i njiva na koje mogu lakše  doći radi obrade,zatim dva dalekovoda ukupne dužine 20 kiloemetara koji će u ovom delu Srbije koji nije baš ,,jak’’ u smislu  eleketroprenosnog sistema omogućiti dramatično povećanje u kvalitetu i sigurnosti u snamdevanju električnom energijom ovog dela naše zemlje.
             -Vetropark će omogućiti lokalnim samoupravama da povećaju turističku ponudu,jer će ommućiti domaćim i stranim turistima da upoznaju jedan deo Srbije za koji do sada nisu znali da postoji. Sada što pruža aktuelna vlast u opštinama Golubac,Kučevo i Veliko Gradište.manastir Tumane,Ramska i Golubačka tvrđava  i Vetropppark ,,Krivača’’ predstavljaće značajnu tirističku destinaciju u ovom delu Srbije,dodao  je  Muškatirović.

Posle zlatnih vojvođanskih ravnica, investitorima u zelene kilovate sve je interesantnija i istočna Srbija, pa će krajem 2023.godine  i na brdima u opštinama Braničevskog okruga Golubac i Kučevo, početi da se okreću  vetrenjače i tako doprineti na unapređenju sektora   energetike u Sebiji.
 Slične vesti

Radovi na rekonstrukciji ulice Braće Ivković u Kučevu

5 Aug 2021, 21:26

U opštini Kučevu nastavljaju se radovi na modernizaciji lokalne putne mreže u gradu kao I u naseljima.U toku su radovi…

Kapitalne investicije za putnu infrastrukturu u GO Kostolac

19 May 2021, 12:43

Serdžo Krstanoski je na sednici skupštine Gradske opštine Kostolac podneo kratak izveštaj  o kapitalnim investicijama u…

Počeli radovi na uređenju plaže na Srebrnom jezeru

17 Apr 2021, 13:17

Na Srebrnom jezeru počeli su radovi na čišćenju I uređenju plaže  u okviru priprema za ovogodišnju turističku…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiTop 5 rasa pasa za kućnog ljubimca

Psi su toliko dugo saputnici ljudi kroz život, da se o njima gotovo nema šta mnogo novog reći.…

25 Sep 2021, 13:37

DruštvoKoji su najunosniji poslovi u…

Ako razmišljate o promeni posla ili želite da se oprobate u novoj sferi, pravo vreme…

25 Sep 2021, 13:32

HronikaKrivična prijava protiv lažnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu podneće krivičnu prijavu nadležnom…

25 Sep 2021, 13:03

Kursna lista