Počela prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina
   20 Aug 2023, 10:56    Beograd    RTS    Marija Vajner


Počela prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina

Prijavljivanje majki za jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti počela je od ponoći i traje do 20. septembra. Prijava se vrši elektronski na adresi idp.trezor.gov.rs. 

Pravo na ovu finansijsku pomoć države imaju i deca koja nisu dobila pomoć za mlade, odnosno rođena posle 21. novembra 2006. godine.

  Prijavljenima će novac biti isplaćen do 25. septembra, a najkasnije do 1. oktobra. Pravo na uplatu novčane pomoći od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta. Prilikom prijavljivanja dece, majka kao podnosilac prijave, unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac. Samohrani očevi, osim pomenutih podataka, prilikom prijave će morati da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sami obavljaju roditeljsko pravo. Hraniteljima deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći su izuzeti od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave. Očekuje se da će ovu pomoć države dobiti oko 1.000.190 dece. Kako je ranije najavljeno, za ovu svrhu će biti izdvojeno oko 12 milijardi dinara iz budžeta.

"Svi prijavljeni dobijaju novac"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je od ponoći do osam sati bilo 10.674 prijava majki za 19.177 dece. Podsetio je da prijava traje do 20. septembra i da se obavlja elektronski na adresi idp.trezor.gov.rs. Svi prijavljeni, kaže  ministar finansija, dobiće novac, koji će im biti uplaćen na račune u periodu od 25. septembra do 1. oktobra. "Očekujemo da će oko 1.190.000 dece biti prijavljeno i zato smo u budžetu izdvojili 12 milijardi dinara, za svaki slučaj", rekao je Mali. Ministar je dodao i da je proces prijavljivanja za ovu jednokratnu pomoć vrlo jednostavan i traje minut ili dva, jer podnosioci prijave odnosno majke treba samo da unesu broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj žele da im bude uplaćen novac. "Pomažemo majkama, hraniteljima, roditeljima, jer počinje i nova školska godina. Država ovim pokazuje snagu ne samo svojih javnih finansija, već i da vodi brigu za one kojima je naša briga najpotrebnija, a u ovom trenutku smatramo da su to naši najmlađi", rekao je Mali. Podsetio je i i da država od 2020. daje jednokratnu pomoć privredi i pojedincima, precizirajući da su mladi od 16 do 29 godina prošle godine dobili dva puta po 100 evra i dodatnih 5.000 dinara. "I ovo je još jedan način da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija", naglasio je ministar.Slične vesti

Zelene obveznice i slanje novca kao u okviru EU - prednost za ekonomiju Srbije

12 Jun 2024, 10:13

Svet se ubrzano menja u svim sferama – od obrazovanja do poslovanja. Oznaku "zeleno" dobijaju i hartije od vrednosti. Digitalizacija…

Srbija ima presuda za pranje novca kao ceo region zajedno - ipak, kaznena politika je blaga

25 Mar 2024, 9:26

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca dr Željko Radovanović objašnjava u razgovoru za RTS kako izgleda istraga…

Kartice potiskuju keš, koje su koristi od instant plaćanja

13 Mar 2024, 10:14

Iako Srbi više vole novac u rukama, Narodna banka Srbije tvrdi da sve više koristimo platne kartice. Šef…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPredmeti od mermera i kamena Narodnog…

U svečanoj sali Narodnog muzeja Kruševac, otvorena je izložba “Tajna mermera-Arcanum…

25 Jul 2024, 15:01

DruštvoJulsko izdanje elektronskih novina

Turistička organizacija Zlatibor objavila je julski broj svojihElektronskih novina. …

25 Jul 2024, 13:20

DruštvoVek postojanja tumanske crkve

Na hramovnu slavu Sabor Sv. arh. Gavrila,  26. jula navršava se sto godina od…

25 Jul 2024, 13:13

Kursna lista