Počela nova sezona Biblio salona u Kučevu
   11 Sep 2021, 14:46    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Počela nova sezona Biblio salona u Kučevu

U  Narodnoj biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“ u Kučevu  održan je  prvi Biiblio salon pod nazivom „Sve moje...“ o ljudima i ličnostima koji su obeležili  našu istoriju, nauku, književnost, a koji su nepravedno skrajnuti i zapostavljeni još za života.Na ovu temu gošća Biblio salona pod nazivom „Sve moje...“ bila je Laura Barna, književnica i istoričarka umetnosti sa kojom su razgovarale Jovana Radenković, master klasični filolog i direktorka Narodne biblioteke ,,Nikola Sikimić Maksim’’  iz ovog grada na Peku Jovana Dišić.

Sa njima u čitaonici biblioteke sedeli i  Kosta Miličević, Isidora Sekulić, Žanka Stokić, Veselin Čajkanović, Rastko Petrović... Pitanje ukrštaja života i umetnosti, između kojih često ne postoji jasna granica, obeležilo je čitavo veče.

-Imali smo priliku  da saznamo da Laura pronalazi svoje likove (ili oni pronalaze nju?) privučena energijom mesta i ljudi o kojima piše. Počevši od kupovine kuće na topčidersko-senjačkom brdu, baš u komšiluku Isidore Sekulić, a onda i putem koji je, prilikom trčanja,  kao slučajno nanese na ruševine iz kojih viri deo klavira (kuća Veselina Čajkanovića, našeg najpoznatijeg predratnog filologa i istoričara religije). Roman „Sve moje sestre“ priča je o Rastku Petroviću, njegovoj albanskoj golgoti, ali pre svega o ljubavi sestara prema njemu, njihovoj žrtvi i značaju porodice i ljubavi u srpskoj kulturi,istakla je direktorka biblioteke  Jovana Dišić I dodala da svako ko je imao privilegiju da bude na Laurinoj promociji kući se vratio ispunjen ponosom na narod kome pripadamo, ali i gorkim ukusom tuge što smo skloni da sve najbolje predstavnike svoga roda zaboravimo.Pisci poput Laure Barne postoje da se to ne bi dogodilo.

Narodna biblioteka ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu počela je Počinjemo drugu sezonu BiblioSalona,ispunjavajući tako obećanje da sa novim gostima i sa malo drugačijim konceptom u septembru nastavi sa razgovorima u biblioteci na teme iz književnosti, umetnosti, kulture, ali i važnih društvenih pitanja. U oktobru u ovoj kultutnoj ustanovi gostovaće prevodila I izdavač Živko Vlahović I Dejan Ognjanović, pisac i stručnjak za poetiku horora.U novembru nam dolaze Sanja Savić Milosavljević i Mladen Milosavljević, pisci i izdavači, a šta će se4 desiti do kraja ove godine kako nam je rekla direktorka Jovana Dišić,za sada vam nećemo otkriti više od ovoga.
Izvor:Narodni biblioteka ,,Nikola Sikimić Maksim'' Kučevo.Slične vesti

Svetski dan knjige i autorskih prava: Podstaći mlade na čitanje

23 Apr 2022, 12:46

Danas se obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava. Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac je…

Narodna biblioteka u Požarevcu nudi zanimljiv program

22 Feb 2022, 11:15

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac u naredna tri dana, najavila je bogat program edukativnog karaktera.

Zdravstvenim radnicima besplatne članske karte požarevačke biblioteke

13 Jan 2022, 12:03

Od Čitališta požarevačkog do Narodne biblioteka “Ilija M Petrović”, kakovu sada znamo prošlo je…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista