Počela letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi
   1 Jun 2022, 9:57    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Počela letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi

Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi, koju 18. godinu za redom organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije, počeće danas. Čast da akcijama dobrovoljnog davanja krvi svečano otvore ovogodišnju kampanju imaće Šabac, Petrovac i Mionica. Trenutno su u najvećem deficitu A i nulta pozitivna i negativna krvna grupa.

  "Novina ovogodišnje Letnje kampanje je promocija Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Pacijentima koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Nažalost, samo 30 posto njih ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice", rekla je Rodić.

"Za ostale, druga opcija su nesrodni davaoci, upisani u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Naš Registar broji svega oko 10 000 davalaca i potrebno je da taj broj bude mnogo veći, jer nekim pacijentima je to jedina šansa za život", kazala je Rodić.

"U cilju promocije, ali i omasovljavanja ovog Registra od izuzetnog značaja dodelićemo posebnu plaketu Šampion solidarnosti za promociju i omasovljavanje Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Dobitnik plakete će biti jedan grad ili opština u Srbiji koja je tokom Letnje kampanje 2022. uključila najveći broj građana u odnosu na broj stanovnika", navela je Rodić.

Prema njenim rečima, trenutno su u najvećem deficitu A i nulta pozitivna i negativna krvna grupa.
  "Tokom naredna četiri meseca 40 gradova i opštine u Beogradu i Srbiji, na preko 350 akcija, nadmetaće se za prestižnu titulu "Šampion solidarnosti". Kontinuirano prikupljanje dovoljnih količina krvi, minimalno 300 jedinica svakoga dana. U letnjem periodu je izuzetno težak zadatak i jedino zajedničkim snagama možemo uspešno da odgovorimo na ovaj izazov", rekla je za Tanjug Ivana Rodić, iz Institut za transfuziju krvi Srbije.



Slične vesti

Navijači Partizana organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi

21 Feb 2024, 12:42

Sportsko udruženje navijača Partizana 012, organizovalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Crvenim krstom…

U Golupcu obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a

7 Dec 2023, 20:00

Crveni krst Golubac u saradnji sa Domom zdravlja I Osnovnih škola ,,Branko Radičević’’ iz Golupca I ,,Veljko…

Akcije solidarnosti Crvenog krsta Požarevac

5 Dec 2023, 11:37

Crveni krst Požarevac treću godinu zaredom organizuje akcije solidarnosti kako bi pomogli socijalno ugroženim građanima.…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista