Počela gradnja auto-puta Bijeljina-Rača: Vučić: Ovo za Semberiju znači život
   15 Sep 2022, 10:22    Beograd    RTS    Marija Vajner


Počela gradnja auto-puta Bijeljina-Rača: Vučić: Ovo za Semberiju znači život

Radovi na izgradnji deonice auto-puta od Bijeljine do Rače počeli su u mestu Velika Obarska, nedaleko od Bijeljine. Ovo za Semberiju znači život, poručio je predsednik Vučić i dodao da će ova deonica puta biti završena za najviše godinu dana. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je danas veliki i važan dan za Republiku Srpsku. 

Aleksandar Vučić je rekao da gradnja auto-puta Rača–Bijeljina za Semberiju znači život.

"Obilazio sam Srbiju, bio u Srpskoj neretko i gde god odem kažem uradićemo prečistače, kanalizaciju, ali ljudi uvek traže puteve i ništa nije važnije za ljude nego to što ih povezuje i olakšava im život", rekao je Vučić. Istakao je da će ova deonica puta biti završena za najviše godinu dana, podsetivši da je most već urađen. "Ja sam srećan što smo se dogovorili da radimo ovaj put i sada u teškim vremenima ni za nas nije malo da damo 100 miliona evra, ali sam srećan što taj novac dajemo, jer time povezujemo i Doboj, Gradišku i sva mesta sa Beogradom, ali time ćemo dati prostor i investitorima koji ovde žele da dođu i od toga nema važnije stvari", istakao je Vučić. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je danas veliki i važan dan za Republiku Srpsku.

"Srećna sa što smo danas okupljeni ovim važnim i velikim poslom. Danas, kada slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, okupili smo se da obilježimo početak izgradnje auto-puta koji će spojiti Bijeljinu i Raču, Semberiju i Srem, Srpsku i Srbiju", rekla je Cvijanovićeva, poručivši da su odnosi Republike Srpske i Srbije najbolji do sada. Istakla je da gradnja auto-puta Rača–Bijeljina nije samo plod uspešne saradnje, već i simbol jedinstva. Dodala je da Republika Srpska nikada nije krila da je povezivanje sa Srbijom u svakom pogledu njen vitalni interes i strateški cilj. "Ali, naša saradnja nije niti će ikada biti na bilo čiju štetu, baš kao što nije ni ovaj auto-put koji će biti od koristi svim narodima, prije svega u BiH i Srbiji, ali i mnogo šire od toga", naglasila je Cvijanovićeva. Ukazala je da je ponosna na sve zajedničke projekte sa Srbijom širom Republike Srpske, ali i na ispruženu ruku prema drugima, koja nikada nije bila znak slabosti, već odraz snage i odgovornosti.
  "Gradeći puteve želimo da gradimo mostove saradnje i dobre odnose sa svima u regionu" istakla je Cvijanovićeva, izrazivši sreću i ponos što su danas najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije okupljeni ovim velikim i važnim povodom. Istakla je da ne postoji ništa logičnije i prirodnije od međusobne bratske saradnje i zato će ona u budućnosti jačati, ne pravdajući se nikome zbog toga. "Srećna sam što danas započinjemo izgradnju ovog auto-puta, jer je to još jedan važan korak u pravcu našeg snažnijeg povezivanja. Ova moderna saobraćajnica sutra će povezivati Bijeljinu i Raču, a za nekoliko godina biće samo jedna dionica na auto-putu od Banjaluke do Beograda. Uvjerena sam da je to naš zajednički san, koji će u najskorijem mogućem roku postati realnost", poručila je Cvijanovićeva. Svečanom otvaranju radova, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske, prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministar energetike Srpske Petar Đokić,  Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić i drugi ministri.

  Deonica auto-puta Rača-Bijeljina duga je 20 kilometara, a gradiće je konzorcijum koji čine firme "Integral inženjering Laktaši", "Srbija auto-put Beograd" i Institut za građevinarstvo IG Banjaluka. Deonica Bijeljina–Rača u Republici Srpskoj nastavak je auto-puta od Beogada ka Sarajevu. Projekat će biti finansiran sredstvima vlada Republike Srpske i Srbije. Kada je reč o deonici od Bijeljine i Rače, predviđena je gradnja Petlje Bijeljina Sjever sa naplatnom stanicom, Petlje u zoni između naselja Velika Obarska i Batković, kao čvorište i vezu sa brzim putem iz pravca Pavlović mosta. Gradiće se i čeone naplatne stanice na kraju deonice, novi carinski terminal na delu trase na kraju dionice i baza za održavanje. U okviru auto-puta gradiće se i mostovi, vijadukti, podvožnjaci, nadvožnjaci i odmorište tipa obostrane stanice, kao i i ostali objekti. Nakon otvaranja radova, lideri će se uputiti u Bijeljinu, gde je Vlada Republike Srpske priredila proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave.  



Slične vesti

Vesić: Brza saobrašajnica "pre roka"

20 Mar 2024, 14:10

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obišao je radove na brzoj saobraćajnici kod Požarevca 

Kučevo: Unapređena putna infrastruktura

13 Feb 2024, 13:12

Zanavljanje putne infrasrukrure u opštini kučevo biloje jednno od prioriteta u ovoj homoljskohj opštini 

U toku radovi na izgradnji biciklističke staze Ram-Zatonje

2 Feb 2024, 10:45

U toku radovi na izgradnji biciklističke staze Ram-Zatonje. Radove finasnira Ministarstvo turizma i omladine


Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista