Pobednik šestog Pečkog kotlića je ekipa Braničevci porodice Jovic i Stokić iz Braničeva
   17 Jul 2023, 15:27    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Pobednik šestog Pečkog kotlića je ekipa Braničevci porodice Jovic i Stokić iz Braničeva

Ovogodišnji tradicionalni  šesti po redu  ,,Pečki kotlić’’ koji je održan proteklog vikenda  u pečkom naselju Braničevo,u opštini Golubac,okupio je mnogobrojne kulinare i majstore gulaša iz 37 ekipa sa područja Opština Golubac,Velikog Gradišta,Kostolca i drugih mesta iz opština Braničevskog I Podunavskog okruga.

Jedna lepa ideja,realizovana je dobrom posetom i učešćem zaljubljenika u tajne kuvanja čuvenog lovačkog gulaša. U 37  kotlića skuvano je oko pola tone ovog specijlaiteta. Mesna zajednica Braničevo i drugi organizatori,uz podršku Turističke organizacije Golubac zadovoljni su učešćem i posetom takmičara i meštana.Pokrovitelj manifestacije je opština Golubac.


-Radimo kao opština da oživimo aktivnosti u naši selima kako bi pokrenuli meštane I mlade tih sredina da nešto rade I organizuju za dobrobit I razvoj tog naselja  I opštine Golubac. Svedoci smo da naša sela polako nestaju,mnoga ognjišta se gase,mladi odlaze I više se ne vraćaju,što nie dobro. Pored Braničeva radimo I na organizoavanju ovakvih I sličnih manifestacija I u ostalim selima.Selo Braničevo koje za sada ima tri manifestacije je primer kako se treba ponašati I raditi na organizovanju manifestacija koje će doprineti razvoju seoskih sredina I oživljavanju I negovanju tradicije,kaže MIloš Tomić,pomoćnik predsednika opštine Golubac.


Potpresednik Saveta Mesne zajednice Braničevo I član organizacionog odbora ove manifestacije  Zlatan Životić kaže da se dugo razmišljalo  o ovoj manifestaciji jer u naselju ima dosta lovaca,tu je i reka Pek,pa je odlučeno da se održi Pečki kotlić,koji je postao tradicionalan I koji traje već šest godina.  

        -Svake godine sve je veći broj takmičara u kuvanju gulaša,ove godine bilo ih je 37 I to iz našeg sela Braničeva I ostalih mesta iz opštine Golubac,Veliko Gradište ,zatim iz naselja Kusadak,Porodina I opštine  Kostolac.Kotlić tradicionalno održavamo u prvoj suboti posle  Petrovdana.Zadovoljni smo posetom I brojem učesnika I nadam se da će naredne godine biti još više takmičara,jer Pečki kotlić postaje vveć prepoznnatljiv po dobroj organizaciji,dodao je Životić.


Većina kulinara iz ekipa trudila se da skuvaju kvalitetan gulaš koji će imati dobar ukus,izgled ,gustinu I  boju I kako bi privukao pažnju petočlanom žiriju da njihov gulaš ima dobru ocenu I bude pobednikčki.Međutim bilo je I onih koji su ovde došli radi druženja I dobrog provoda.Ni tropska temperature od preko 38 sttepeni kao i vatra ispod kotlića u kojima se kuvao gulaš nije stvaralo probleme kod učesnika koji se su osveženje potražili u hladnom pivu,sokovima I vodom-

Ekipa Dragana Pantića iz Braničeva redovno dolazi na ovu kulinarsku mafestaciju zbog dobrog druženja,a I dobri su kulinari u pripremanju gulaša,kako kažu za njihovu dušu,a manje za takmičarski žiri.
           -U gulaš stavili smo nekoliko vrsta kvalitetnog mesa,tu su I ostale đakonije za ukusan gulaš, nadam se da ćemo imati ukusnu gulaš,ali moja ekipa zadovoljna je organizacijom kao I ovom veselom atmosferom,naglasio je Dragan Pantić.

Ekipa ,,Familija’’ iz Braničeva nije očekivala da  će njihov gulaš po oceni žirija zauzeti treće mesto na ovoj manifestaciji.Takmiče se od prve godine I kako kažu zadovoljni su sa organizacijom,a posebno atmosferom I ponašanem organizatora I svih takmičara.

           --Za nas iz Braničeva ova manifestacija znači mnogo,pre svega zbog posete velikog broja ljudi iz raznih mesta iz okruženja kao I u dobrom  druženju ekipa.Važno je učestvovati,ali I ne pobediti,kaže vođa ekipe Dejan Gajić. 
 
         Pobednik šestog ,,Pečkog kotlića’’ je ekipa ,,Braničevci’’porodice Stokić i Jović iz Braničeva
iz Braničeva,drugo mesto zauzela je ekipa"Lako ćemo" iz Porodina, opština Žabari,a treće"Familija" iz Braničeva. Njima su organizatori uručili pehare,novčane nagrade,kao I vaučere za vikend boravak u Hotelu ,,Golubački grad’’ u Golupcu.

           -Muški deo ekipe imao je zadatak da pripremi meso za gulaš,,a deo ženske ekipe o začinima I utvrđivanju boje,ukusa I zaljućenosti. Što je dalo kvalitetatn gulaš koji je ukusu žiriji baio najbolji I proglašen pobbednikom ovogodišnjeg Pečkog kotlića, kazala je Marijana Denić iz pobedničke ekipe ,,Braničevci’’ iz Braničeva.

Nagrade po oceni žirija na čelu sa predsednikom Draganom Furunovićem dobili su I takmičari  koji su osvojili  4,5 I 6. mesto.

Neko se oprobao u jahnju konja,a veselje uz kolo I druženje na ovoj kulinarrsko-turističkoj I kulturnoj manifestaciji u Braničevu  trajalo do kasno u noć.Slične vesti

Sirakovci skuvali najbolju čorbu 58. Alaskih večeri

22 Jul 2024, 11:59

Danijel i Mihajlo Stanković iz Sirakova skuvali najbolju riblju čorbu 58. Alaskih večeri

Uz riblje specijalitete…

Udruženje žena iz Topolovnika pržile girice za posetioce 58 Alaskih večeri u Velikom Gradištu

21 Jul 2024, 14:31

Udruženje žena ,,Topolovčanke’’ iz Topolovnika je najstarije udruženje u opštini veliko Gradište…

Dunavski vukovi i ove godine uživaju u Alaskim večerima

19 Jul 2024, 13:27

Podizanjem zastave manifestacije počele su 58 Alaske vežeri 

Alaske večeri, manifestacija sa najdužim trajanjem…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista