POBEDA ŽIVOTA NAD SMRĆU
   18 Apr 2017, 8:49    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


POBEDA ŽIVOTA NAD SMRĆU

             Širom Srbije a i u opštini Golubac pravoslavne crkve i vernici obeležili su  Vaskrsenje Hristovo  ,,Uskrs’’, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Proslava je počela ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja u  crkvama u  Dobri,Golupcu,Bariču,Braničevu, Klenju i manastiru Tuman, a nastavila se se svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.
 
 
 Uz prazničnu liturgiju, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve  u opštini Golubac ,čitana je poslanica patrijarha Irineja u kojoj je  poželeo  da sa ovim praznikom vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod i od Boga, da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vere u pobedu dobra nad zlom.

Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, a greh nečim modernim i prihvatljivim, poručio je patrijarh u Vaskršnoj poslanici i ukazao da se omladini umesto primera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.Patrijarh je, takođe, ukazao na veliku odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija, jer, kako je rekao, treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja.Poručio je da sa tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.

 
Vaskršnju jutarnju i prazničnu svetu liturgiju u crkvi ,,Uspenije presvete Bogorodice’’ u Klenju služio je paroh Goran Nedeljković koji je nakon pročitanog odeljka iz svetog jevanđelja i poslanice patrijarha Irineja,vernicima čestitao praznik i pozvao ih da se raduju radošću kojom nas Gospod obradova, čestitajući im praznik sveradosnim vaskršnjim pozdravom: Hristos vaskrse!.On je rekao i  da je imperativ svih hrišćana duhovna borba za ovaj svet i prevlast dobra u njemu.


    -Hristos je vaskrsao,smrt je pobedio.Pre nekoliko dana bili smo u crkvi,na jednoj od najtužnijih molitvi koja se služi u okviru godišnjeg kruga naše srpske pravoslavne crkve,na opelu Hristovom.Tada smo tugovali,ali evo već danas,kao što nam je i Gospod obećao,on je vaskrsao.Sa tim njegovim vaskrsenje,braćo i sestre, smrt je pobeđena. Vrata pakla su razvaljena,Gospod je sišao u Adu i izveo Adama i Evu.Veliki je danas dan,najveći,za nas hrišćane,dan kada ne smemo da budemo tužni,dan kada moramo da budemo nasmejani,da se radujemo,da pevamo,jer je ovo radostan dan,dan nad danima.


Gospod svima nama daje život večni,i danas sjedinjili ste sa njim,kroz krv i njegovo telo kroz hlleb i vino.Nemojmo da se pravimo da smo veći duhovnici nego što bi trebali da budemo,pre svega imajmo ljubav jedni prema drugima,jer po tome ćemo se prepoznati da smo hrišćani.Neka ste mi živi i srećni i blagosloveni.Svima pričajte da Hristos vaskrsao,da je smrt pobedio.Ako ste sa nekim u svađi,priđite i oprostitemu,jer je to dobro delo koje treba da učinimo.Živi bili i Hristos vaskrse,naglasio je paroh Klenjsko-Makačke parohije Goran Nedeljković.


 

Na kraju svete službe osvećena su vaskršnja jaja,a mališani organizovali prodaju njihovih uskršnih jaja i sav prihod od ove prodaje poklonili su crkvi ,,Uspenije presvete Bogoridice’’ u Klenju.Vaskrs je u ovoj podunavskoj opštini u protekla tri dana proslavljen u porodičnoj atmosveri uz bogatu trpezu,običaje i tradiciju.
 
Lj.Nastasijević
 
 
 Slične vesti

Gradu Požarevcu zahvalnost eparhije požarevačko - braničevske

20 Jun 2022, 12:36

Braničevska eparhija uručila je zahvalnice dobrotvorima koji su pomogli uređenju crkve posvećene Svetom Nikoli koja se nalazi…

Počinje Petrovski post, zašto se smatra "blažim"

20 Jun 2022, 9:33

Danas počinje post Svetih apostola koji se često naziva i Petrovski, Petropavlovski ili letnji. Ove godine traje tri sedmice…

Danas su Duhovske ili letnje zadušnice, dan posvećen molitvi za umrle

11 Jun 2022, 9:35

Danas su Duhovske zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista