POBEDA ŽIVOTA NAD SMRĆU
   18 Apr 2017, 8:49    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


POBEDA ŽIVOTA NAD SMRĆU

             Širom Srbije a i u opštini Golubac pravoslavne crkve i vernici obeležili su  Vaskrsenje Hristovo  ,,Uskrs’’, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Proslava je počela ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja u  crkvama u  Dobri,Golupcu,Bariču,Braničevu, Klenju i manastiru Tuman, a nastavila se se svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.
 
 
 Uz prazničnu liturgiju, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve  u opštini Golubac ,čitana je poslanica patrijarha Irineja u kojoj je  poželeo  da sa ovim praznikom vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod i od Boga, da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vere u pobedu dobra nad zlom.

Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, a greh nečim modernim i prihvatljivim, poručio je patrijarh u Vaskršnoj poslanici i ukazao da se omladini umesto primera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.Patrijarh je, takođe, ukazao na veliku odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija, jer, kako je rekao, treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja.Poručio je da sa tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.

 
Vaskršnju jutarnju i prazničnu svetu liturgiju u crkvi ,,Uspenije presvete Bogorodice’’ u Klenju služio je paroh Goran Nedeljković koji je nakon pročitanog odeljka iz svetog jevanđelja i poslanice patrijarha Irineja,vernicima čestitao praznik i pozvao ih da se raduju radošću kojom nas Gospod obradova, čestitajući im praznik sveradosnim vaskršnjim pozdravom: Hristos vaskrse!.On je rekao i  da je imperativ svih hrišćana duhovna borba za ovaj svet i prevlast dobra u njemu.


    -Hristos je vaskrsao,smrt je pobedio.Pre nekoliko dana bili smo u crkvi,na jednoj od najtužnijih molitvi koja se služi u okviru godišnjeg kruga naše srpske pravoslavne crkve,na opelu Hristovom.Tada smo tugovali,ali evo već danas,kao što nam je i Gospod obećao,on je vaskrsao.Sa tim njegovim vaskrsenje,braćo i sestre, smrt je pobeđena. Vrata pakla su razvaljena,Gospod je sišao u Adu i izveo Adama i Evu.Veliki je danas dan,najveći,za nas hrišćane,dan kada ne smemo da budemo tužni,dan kada moramo da budemo nasmejani,da se radujemo,da pevamo,jer je ovo radostan dan,dan nad danima.


Gospod svima nama daje život večni,i danas sjedinjili ste sa njim,kroz krv i njegovo telo kroz hlleb i vino.Nemojmo da se pravimo da smo veći duhovnici nego što bi trebali da budemo,pre svega imajmo ljubav jedni prema drugima,jer po tome ćemo se prepoznati da smo hrišćani.Neka ste mi živi i srećni i blagosloveni.Svima pričajte da Hristos vaskrsao,da je smrt pobedio.Ako ste sa nekim u svađi,priđite i oprostitemu,jer je to dobro delo koje treba da učinimo.Živi bili i Hristos vaskrse,naglasio je paroh Klenjsko-Makačke parohije Goran Nedeljković.


 

Na kraju svete službe osvećena su vaskršnja jaja,a mališani organizovali prodaju njihovih uskršnih jaja i sav prihod od ove prodaje poklonili su crkvi ,,Uspenije presvete Bogoridice’’ u Klenju.Vaskrs je u ovoj podunavskoj opštini u protekla tri dana proslavljen u porodičnoj atmosveri uz bogatu trpezu,običaje i tradiciju.
 
Lj.Nastasijević
 
 
 



Slične vesti

Velike zadušnice - danas se izlazi na groblja, veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima

9 Mar 2024, 9:56

Danas su, devete subote pred Vaskrs, Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Časnog posta.…

Za crkve i verske zajednice 10 miliona dinara iz požarevačkog budžeta

31 Jan 2024, 9:52

Gradsko veće Grada Požarevca raspisalo je Konkurs za sufinansiranje programa/projekata crkava i verskih zajednica sa područja…

Danas je zimski Krstovdan - dan strogog posta

18 Jan 2024, 10:54

Zimski Krstvovdan, praznik uoči Bogojavljenja, slavi se kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaNove cene goriva - opet poskupeli…

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena…

29 Mar 2024, 10:38

DruštvoZa upis na KPU ostalo manje od…

U toku je konkurs za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet i to za sva tri smera…

29 Mar 2024, 10:35

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 10:34

Kursna lista