PLAKETA ŽANKA STOKIĆ  ZA GLUMICU ALEKSANDRU JANKOVIĆ
   6 Nov 2019, 12:24    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PLAKETA ŽANKA STOKIĆ ZA GLUMICU ALEKSANDRU JANKOVIĆ

U Rabrovu, opština Kučevo, održane su 18. Tradicionalne pozorišne svečanosti ,,Žanki u čast’’ posvećene našoj  najpoznatijoj glumici u Srbiji između dva svetska rata. Plaketa „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje 18. pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“ pripala je glumici Aleksandri Janković za ulogu Abbi u predstavi „ Sudnji dan „ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta  iz Beograda.

Ovu odluku  doneo je Umetnički savet ovogodišnjih 18. Pozorišnih svečanosti koju je na konferenciji održanoj u Domu kulture u Rabrovu  predstavnicima medija saopštila Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić“  i  Organizacionog odbora manifestacije 18.pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“.Udruženje građana već 18 godina organizuje pozorišne svečanosti „Žanki u čast“, festival  malih pozorišnih formi koji neguje tradicionalan pristup pozorištu, a na kome se dodeljuje nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Ove svečanosti doprinose i da se sačuva od zaborava lik i delo jedne od najvećih srpskih glumica 20 veka - Živane Žanke Stokić.

             Umetnički savet je radio u sastavu: Ljiljana Jović, istoričarka umetnosti, Bojan Veljković, master primenjeni umetnik, i Aleksandar Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti.


           -Aleksandra Janković ulogom Abbi u duo drami „Sudnji dan“, uzbudljivom psihološkom komadu o rodnom  duelu između ljudi koji postepeno otkrivaju sve ranjive i mračne strane svojih bića i njihov odnos, njihove dileme i čežnje, strahove i tajne, skrivene u najdubljim slojevima njihove duše, na sceni je dočarala svojim glumačkim bravurama kompleksnost svih izbora koje nam život donosi kao i njihove posledice. Ulogom  jake, liberalne i emancipovane žene, elokvetne i izrazito dominantne  ali u isto vreme usamljene , koja između ljubavi i karijere bira karijeru, objedinila je i na izgled sa lakoćom na scenu donela dualizam koju svako od nas u sebi ima i sa kojim se većina teško nosi. Aleksandra Janković uverljivo je dočarala širok dijapazon karakternih crta i emocija ovog upečatljivog lika. Sa lakoćom, kroz čitav komad svojom snagom i glumačkom ubedljivošću plenila je pozornicom“, obrazložila je odluku Umetničkog saveta Festivala Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova i predsednica Organizacionog odbora manifestacije,rekla je Svetlana Kuzmanović.

Plaketa „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje 18.pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“ biće uručena glumici Aleksandri Janković u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. O tačnom datumu javnost će biti blagovremeno obaveštena.
Lj.NastasijevićSlične vesti

OTVORENE DESETE VIDOVDANSKE KULTURNE SVEČANOSTI NA ZLATIBORU

25 Jun 2018, 11:40

DODELOM PRIZNANJA VIDOVDASKI VITEZ NA ZLATIBORU, POD POKROVITELJSTVOM OPŠTINE ČAJETINA I UZ PODRŠKU TURISTIČKE…

ZAHVALNICE OTADŽBINE ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA

26 Apr 2018, 10:29

U Velikom Gradištu uručena su priznanja vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok od 2014.do 2017.godine.

PRIZANJE KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ OPŠTINI VELIKO GRADIŠTE

13 Apr 2018, 17:26

Svečanost je organizovana u Matici srpskoj u Novom Sadu, a prestižna nagrada dodeljuje se najuspešnijim pojedincima,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEPS NAJAVIO PRODUŽETAK ROKA ZA…

ELEKTROPRIVREDA SRBIJA JAVNO PREDUZEĆE  ELEKTROPRIVREDA SRBIJE” OMOGUĆILO JE SVIM GRAĐANIMA…

27 May 2020, 12:44

DruštvoMUP RASPISAO KONKURS ZA UPIS NOVIH…

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA RASPISALO JE KONKURS ZA UPIS 1.060 POLAZNIKA U CENTAR…

27 May 2020, 12:05

Vremenska prognozaPROGNOZA za ČETVRTAK, 28. Maj…

SRBIJA: U četvrtak promenljivo vreme sa smenom sunčanih i oblačnih intervala uz pojavu kratkotrajne…

27 May 2020, 11:53

Kursna lista