PK Drmno: Visoki proizvodni zahtevi
   23 Sep 2022, 11:39    Beograd    sattv, Energija Kostolac    Elena Marjanović


PK Drmno: Visoki proizvodni zahtevi

Proizvodnja uglja je kontinuirana i stabilna od početka godine i pored otežavajućih tehničko-tehnoloških uslova za rad 

Sredinom avgusta urađen je rebalans plana proizvodnje uglja, prema kome je godišnji plan proizvodnje povećan sa 9,526 na 9,954 miliona tona, kaže Nenad Predić, direktor Površinskog kopa „Drmno“. On dodaje da to iziskuje dodatni napor zaposlenih da se odgovori novim proizvodnim obavezama do kraja godine. 
− Za sada podmirujemo sve potrebe za rad termoenergetskih kapaciteta instalisanih u Kostolcu, a izvesnu količinu uglja obezbeđujemo za potrebe termoelektrana u Svilajncu i Obrenovcu. Proizvodni zahtevi su veoma visoki, ali očekujem stabilnu i predvidivu proizvodnju uglja i u narednom periodu − kaže Predić.


U rudarskom sektoru ogranka „TE-KO Kostolac“ sve ovogodišnje aktivnosti usmerene su na realizaciju planova proizvodnje uglja i jalovine i remonte osnovne rudarske mehanizacije. Cilj je stvaranje uslova za nesmetan i siguran rad kopa „Drmno“. Proizvodnja uglja je kontinuirana i stabilna od početka godine i pored otežavajućih tehničko-tehnoloških uslova za rad. 


− Na ugljenom delu ležišta imamo pojavu međuslojne jalovine, što iziskuje dodatne napore zaposlenih na iskopavanju uglja − rekao je Predić. − Oko milion kubika međuslojne jalovine treba otkopati. To se radi istim bagerima kojima se otkopava ugalj, tako da mašine rade dupli posao. Nepravilno zaleganje uglja prema zapadnom i severnom delu ugljenog ležišta stvara probleme u iskopavanju uglja zbog samih nagiba radnih niveleta etaža.
Predić dodaje su veliki izazovi i u proizvodnji otkrivke. 


− Na rudarskim sistemima dolazi do neplanskih zastoja zbog otkaza spojeva na trakastim transporterima, što remeti koncepciju rada, ali i druge tehnološke aktivnosti koje se prolongiraju. Od prošle godine na svim otkopnim etažama jalovine obavlja se vertikalna preraspodela masa, odnosno sve etaže na otkopnim sistemima se spuštaju naniže. Na taj način pratimo samo zaleganje uglja, što je još jedan izazov, jer bageri rade u podetažama, što smanjuje njihov kapacitet. Tako mora da se radi dok se ne ostvare zacrtane nivelete, čime se stvaraju preduslovi za bolju proizvodnju. Na otkrivci, ali generalno to se odnosi na kop u celini, nemamo dovoljan broj radnika u proizvodnji. Kada se tome dodaju odsustva zbog godišnjih odmora i koronavirusa, situacija postaje još teža – kaže Predić.


Remontne aktivnosti odvijaju se prema utvrđenom planu i u skladu sa očekivanom dinamikom izvođenja radova, rečeno nam je na kopu „Drmno“. Do sada su završeni remonti četvrtog, trećeg i prvog BTO sistema, kao i rudarske mehanizacije, opreme i postrojenja angažovanih na ugljenom sistemu. Zamenjeni su ležaji okreta gornje gradnje, kao i pripadajući mehanizmi na bageru „SchRs 800“. Po završetku ovog posla, počeo je i remont petog jalovinskog sistema.Slične vesti

PK "Drmno": Proizvodnja prema planu

26 Jul 2022, 10:29

Proizvodnja uglja na kopu Drmno u prvih šest mewseci na nivou plana
 
Rudari Površinskog kopa „Drmno“ u junu…

Proizvodnja uglja u "TE - KO Kostolac": Stabilno i u teškim uslovima

25 Jul 2022, 11:08

U vremenu velike energetske krize rudari površinskog kopa „Drmno“ ulažu velike napore da održe kontinuiranu…

Novo ležište uglja "Kostolac zapad"

25 Jun 2022, 10:59

Za sigurnu budućnost snabdevanja ugljem biće otvoreno novo ležište uglja „Kostolac Zapad“Otvaranjem novog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačko selo Dobra domaćin Miholjskih…

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji…

28 Sep 2022, 13:50

DruštvoEnergetska efikasnost i obnovljivi…

Savetovanje ''Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije'', održan…

28 Sep 2022, 12:52

Servisne informacijeKninska bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, da  zbog radova na mreži 12:30 do 16:00 …

28 Sep 2022, 12:42

Kursna lista