PIO Fond: Krajem marta prvi penzioneri u banjama
   2 Mar 2024, 10:56    Beograd    PIO Fond, SAT TV    Marija Vajner


PIO Fond: Krajem marta prvi penzioneri u banjama

Preliminarna rang-lista korisnika penzija koji će biti upućeni na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO u neku od 25 banja Srbije u toku ove godine, objavljena je 1. marta 2024. godine, na oglasnim tablama udruženja penzionera i u filijalama Fonda.

Prigovori nadležnoj komisiji mogu se podneti u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang-liste na oglasnoj tabli, odnosno od 4. do 8. marta. Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang-listu korisnika koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju. U skladu sa propisanim rokovima, konačna rang-lista će biti objavljena 14. marta 2024. godine, a nakon toga će i prvi penzioneri biti upućeni na banjski oporavak, što se očekuje već krajem marta.

Sredstva koja se izdvajaju za društveni standard za čak 77 odsto su veća u odnosu na prethodnu godinu, s jedne strane zbog pojačane naplata doprinosa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sa druge zato što se, na osnovu izmena Zakona o PIO, za društveni standard sada izdvaja 0,15 odsto od izvornih prihoda Fonda, u odnosu na dosadašnjih 0,10 procenata. Za finansiranje oporavka penzionera u banjama izdvaja se 85 odsto, što je nominalno 1,05 milijardi dinara, od ukupno izdvojenih 1,24 milijarde dinara sredstava za unapređenje društvenog standarda u ovoj godini. Iz tih razloga Fond će tokom 2024. godine, moći da uputi oko 21.500 penzionera na besplatnu rehabilitaciju, što je najveći broj do sada.

Na oglas Fonda prijavilo se oko 60.000 korisnika.

Da podsetimo, Fond snosi troškove rehabilitacije korisnika penzije u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine, u jednoj od 25 ustanova predviđenih Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda, kao i troškove smeštaja i prevoza pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima.

Korisnik penzije se na rehabilitaciju upućuje prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

Fond PIO korisnicima obezbeđuje kompletan desetodnevni boravak u banji. To znači da je pored usluge smeštaja i punog pansiona, svakom korisniku obezbeđen lekarski pregled prilikom prijema sa formiranjem istorije bolesti, EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite svakog radnog dana, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima, kao i sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge – najmanje tri vrste terapija i izdavanje otpusne liste.

Po objavljivanju konačne rang-liste, Fond će slati pisana obaveštenja korisnicima da su ostvarili pravo na rehabilitaciju u ustanovi, kao i obaveštenja o spisku oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija i specifikaciji usluga koje će im obavezno biti pružene prilikom korišćenja rehabilitacije. Istovremeno,

Fond će RH centrima dostavljati spiskove korisnika koji su ostvarili pravo, a u narednom periodu iz RH centara će pozivati korisnike kako bi sa njima dogovorili termin boravka.

Najveće interesovanje vlada za Vrnjačku Banju, zatim za Banju Koviljaču, banju Kanjižu, Sokobanju, vrdnički „Termal”.


Foto: Ilustracija/Pixabay



Slične vesti

Penzionerske kartice koristi nešto više od 800 hiljada građana

11 May 2024, 13:17

Prošlo je nešto više od godinu dana kako je u Fondu PIO pokrenut projekat Penzionerska kartica nove…

PIO Fond: Dani sa Austrijom

27 Apr 2024, 11:50

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje organizovao je međunarodne dane razgovora sa Austrijom za osiguranike…

Za odlazak u banje o trošku PIO fonda prijavilo se 750 korisnika penzija

14 Mar 2024, 12:27

Preliminarna rang-lista korisnika penzija iz Braničevskog okruga koji će biti upućeni na rehabilitaciju o trošku…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaĐurić: Očekujem borbu do poslednjeg…

Velika i snažna borba traje u Njujorku, poručuje šef srpske diplomatije Marko Đurić…

21 May 2024, 11:30

DruštvoDanas je Sveti Jovan Bogoslov,…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista…

21 May 2024, 11:02

DruštvoNSZ: Isplata redovne novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska…

20 May 2024, 18:10

Kursna lista