Petković i Bisljimi o trajnom rešenju za tablice, energetiku i nestale
   13 May 2022, 10:40    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Petković i Bisljimi o trajnom rešenju za tablice, energetiku i nestale

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beorada i Prištine Miroslavom Lajčkom u okviru nove runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača. Petkoviću i Lajčku pridružiće se naknadno i eksperti delegacije Beograda, a iz EU je najavljeno da će se današnji razgovori fokusirati na pitanja trajnog rešenja za registrske tablice, eneregtiku i nestale osobe.   Nakon sastanka sa delegacijom Beograda, EU posrednici će se od 11 časova sastati sa delegacijom Prištine, na čijem čelu se nalazi Besnik Bisljimi.

Od rezultata bilateralnih razgovora delegacija Beograda i Prištine sa EU posednicima u dijalogu zavisiće održavnje trilateralnog satanka koji bi mogao da počne poslepodne u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

  Brisel se nada da bi do sastanka Vučića i Kurtija moglo da dođe već tokom maja

U Briselu su rekli da od uspešnosti razgovora glavnih pregovrača zavisi i priprema dijaoga Beograda i Prištine na najvišem nivou kao i da se nadaju da bi do sastanka Vučića i Kurtija moglo da dođe već tokom maja.

”Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju puta napred po brojnim pitanjima i pripremi naredni sastanak Dijaloga na visokom nivou”, izjavio je portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Nakon održanih bilateralni sastanaka Lačak sa delegacijama Beorada i Prištine popodne bi trebalo da se održi i trilateralni sastanak delegacija Beorada, Prištine i EU.

Na prethodnom sastanku, održanom krajem aprila, glavni pregovarači Beograda i Prištine nisu uspeli da postignu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registarske tablice za vozila koja prelaze administrativnu liniju između KiM i centralne Srbije.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, tada je ocenila da se od glavnih pregovarča ”očekuje” o tom pitanju postignu dogovor na ”narednom sastanku”, pozvavši obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija na terenu.

Kada je reč o energetici, iz EU navode da se radi na dva energetska sporazuma, a da je usaglašavanje zajedničkog teksta sporazuma ”vrlo blizu”.

Dodaje se da se stiglo ”blizu” i dogovoru o ”političkoj deklaraciji o nestalima”.

Po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština iz EU ponavljaju da se sve što je ranije dogovoreno mora primeniti.    Slične vesti

Selaković Komitetu ministara: Zahtev Prištine za članstvo je pokušaj da se zloupotrebi Savet Evrope

20 May 2022, 11:50

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, obraćajući se na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope, istakao je da zahtev…

Priština šest godina brutalno odbija da vrati zemlju Visokim Dečanima

20 May 2022, 10:46

Odluka ustavnog suda u Prištini o vraćanju 24 hektara manastiru Visoki Dečani koja je doneta pre šest godina…

Starović: Italija nije uvrstila zahtev Prištine u dnevni red, ali to ne znači da se o tome neće raspravljati

20 May 2022, 10:10

U Torinu zaseda Komitet ministara Saveta Evrope. Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaKlačar: Parlament najranije u…

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da se…

24 May 2022, 11:11

DruštvoDan slovenske pismenosti i Ćirila…

Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture, a Srpska pravoslavna crkva i vernici slave…

24 May 2022, 11:04

PolitikaPrvi rebalans budžeta opštine…

Kučevački parlament u petak o prvom rebalansu budžeta i završnom računu prošlu…

24 May 2022, 10:59

Kursna lista