Petković: Neće gledati film da guraju Kosovo u međunarodne organizacije, a da mi nemo posmatramo
   14 May 2022, 9:31    Beograd    rts    Elena Marjanović


Petković: Neće gledati film da guraju Kosovo u međunarodne organizacije, a da mi nemo posmatramo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da očekuje još povlačenja priznanja takozvanog Kosova. Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale takozvano Kosovo, taj broj se sada povećao na 18 plus četiri, i svakako će se još povećavati, istakao je Petković.


Petar Petković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da jučerašnji razgovori Beograda i Prištine nisu propali.

  "Nemojte da upadate u prištinsku zamku, oni su ti koji žele da dijalog propadne. Tako su radili i svih ovih meseci, tako su radili i juče. Činjenica da Bisljimi ne želi direktno da razgovara sa našom stranom pokazuje da oni ni oko čega ne žele sa nama da se dogovaraju"; naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, kada su insistirali da mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština ili o nestalima, oni su to odbili.

"Sve vreme puna su im usta nestalih osoba, ali kad konkretno treba nešto da se dogovorimo oni se povlače", napomenuo je. Dodao je da su jučerašnji razgovori bili opterećeni što je takozvano Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope.

"Ja sam iskoristio priliku i oštro sam reagovao protiv tog jednostranog i protivpravnog poteza Prištine jer to nije način da razgovaramo ako se krše i Briselski i Vašingtonski sporazum, jer ne možete mimo Beograda da ostvarujete bilo kakav cilj ako nema dogovora", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Napomenuo je da naša situacija nije nimalo laka.

"Mentori takozvanog Kosova guraju priču članstva u Savet Evrope. Ali borićemo se iako smo mala država i nikada nećemo ostaviti naš narod na cedilu na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković, dodajući da će naš odgovor biti jasan.

Istakao je da se smanjuje manevarski prostor, ali da neće dozvoliti da nas bilo ko ucenjuje.

"Država smo koja samostalno donosi odluke i bori se za interese srpskog naroda i na KiM. Ali, pored toga, mi se borimo i za mir i stabilnost na prostoru celog Balkana", kaže Petković.

Kako je napomenuo, mi hoćemo da se dogovaramo, da idemo u pravcu normalizacije odnosa da tražimo rešenje za registarske tablice, da tražimo rešenje u energetici.

"Ako mi nismo u Briselu ko će da se bori za interese našeg naroda na KiM, ko će da kaže šta se sve našem narodu dešava na KiM. Imali smo 177 incidenata i napada na ljude i decu, na imovinu, crkve i manastire", rekao je Petković.Odgovor Beograda na ponašanje Prištine Petković je rekao da su se, za razliku od perioda do 2012. godine kada je više od 100 država priznalo takozvano Kosovo, borili za naš narod i našu Pokrajinu.

"Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale takozvano Kosovo. Taj broj se sada povećao na 18 plus četiri i svakako će se broj povećavati", istakao je Perković.

Napominje da je to odgovor Beograda na nesavesno, protivpravno ponašanje Prištine.

"Mi smo rekli da kada se postavi pitanje članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, naš odgovor biće žestok i upotrebićemo sva politička i diplomatska sredstva da se borimo za naše interese. Nećemo se ponašati kao neki ranije da zabijemo glavu u pesak i da izdamo jedno saopštenje", naglasio je.

Dodajući da Srbija neće poviti glavu ni pred ucenama, ni pred pritiscima.

Napomenuo je i da očekuje da u budućnosti bude još povlačenja priznanja takozvanog Kosova.

"Onako kako se Priština bude ponašala uvek će dobijati odgovor Beograda koji će biti odgovoran. Nećemo da dozvolimo poniženja. Da neko gura Kosovo u međunarodne organizacije, a da mi nemo posmatramo, taj film neće gledati", zaključio je Petković.Slične vesti

Selaković Komitetu ministara: Zahtev Prištine za članstvo je pokušaj da se zloupotrebi Savet Evrope

20 May 2022, 11:50

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, obraćajući se na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope, istakao je da zahtev…

Priština šest godina brutalno odbija da vrati zemlju Visokim Dečanima

20 May 2022, 10:46

Odluka ustavnog suda u Prištini o vraćanju 24 hektara manastiru Visoki Dečani koja je doneta pre šest godina…

Starović: Italija nije uvrstila zahtev Prištine u dnevni red, ali to ne znači da se o tome neće raspravljati

20 May 2022, 10:10

U Torinu zaseda Komitet ministara Saveta Evrope. Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista