Petković: Međunarodna zajednica razumela Vučićevu molbu
   22 Nov 2022, 9:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Petković: Međunarodna zajednica razumela Vučićevu molbu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da je važno i značajno što je međunarodna zajednica razumela poziv i molbu predsednika Vučića da Zapad uloži neophodan pritisak na Prištinu. Ističe da je ovo prvi put da Evropska unija nije rekla da su krivac za neuspeh u dijalogu dve strane, već Aljbin Kurti.


U Briselu nije postignut dogovor delegacija Beograda i Prištine uz posredstvo Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.


Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj rekao je da je predsednik Vučić prihvatio predloge, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije. Borelj je rekao i da očekuje da Priština odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica, a da Beograd ne izdaje nove.


Priština je sinoć prihvatila zahtev SAD da se kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila odloži za 48 časova.


Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je važno i značajno što je međunarodna zajednica razumela poziv i molbu predsednika Vučića da Zapad uloži neophodan pritisak na Prištinu.


"Od samog početka videlo se da Kurti ne želi da se dogovora, ne zanima ga normalizacija odnosa, mir i stabilnost. Vučić se snažno i odlučno borio da sačuvamo mir, to je važna i značajna reč, da sačuvamo živote ljudi, da nijedna majka ne bude zavijena u crno, već da vidimo kako da pomognemo, da zaštitimo naš narod", rekao je Petković.


Tokom jučerašnjeg dana je, kaže, bilo veoma napeto, a Vučić je bio spreman na kompromis.


"Na to smo spremni svaki put kada idemo u Brisel, jer tome služi dijalog – da se nađemo na pola puta. Kurti je insistirao i govorio da ga interesuje samo puna normalizacija odnosa koja ima međusobno priznanje kao centar dogovora. To su njegove želje, toga nema u dijalogu, nema toga na dnevnom redu", naveo je Petković.


"Vučić gledao kako da idemo napred i sačuvamo mir"

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da je srpska strana prihvatila više predloga i kompromisa i da je predsednik Vučić gledao kako predlozima da idemo korak napred i sačuvamo mir.


"Predložili smo da se vrate KS tablice, pa je Kurti kao oparen skočio, govorio kako je prošla statusna neutralnost, da ne važi rezolucija 1244, da su sada država, da imaju pravo na statusne simbole. Mi smo bili spremni da prihvatimo predlog da zastanemo, da ne izdajemo nove tablice, a da Priština suspenduje svoju protivpravnu odluku o preregistraciji. On insistira na nečemu što nije međunarodno pravo i sporazum, već hoće haos", rekao je Petković.


Vučić je, navodi, rekao da možemo o svemu da razgovaramo, i o francusko-nemačkom predlogu, a da ćemo videti gde ćemo stići.


"Za nas je crvena linija da ne prihvatamo da Kosovo postane član UN, ali niko ne može da traži od Beograda da potpisano, što je međunarodno-pravna obaveza, bude stavljeno u kontekst novih razgovora, nove faze pregovora. Kako može kad prethodnu nismo završili? Svi dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu, a tek onda o nastavku normalizacije da govorimo", naveo je Petković.


Podseća da Priština 10 godina odbija da sprovede briselski sporazum i osnuje ZSO, čiji je garant EU.


"I upravo to što je usred Berlina rekao da ga ne interesuje ZSO, da smenjuje direktora direktorata za policiju na severu Nenada Đurića, da ne odustaje od registarskih oznaka RKS i mnogo toga što se dešavalo svih meseci i godina, od zabranjivanja referenduma, i izbora, maltretiranja našeg naroda, ROSU je više od 12 puta ulazio na Sever KiM, izgradili su četiri ilegalne baze na severu KiM, sve su to razlozi da naš narod napusti institucije jer želi formiranje ZSO, ovako ne može dalje", rekao je Petković.


Naveo je i da se tokom jučerašnjeg dana ogroman broj pripadnika specijalnih jedinica uputio u pravcu te četiri baze.


"Ne idu tamo tek tako, zna se da kada ulaze na sever KiM da idu da bi maltretirali i obračunavali se sa srpskim narodom. Vučić je zato rekao Srbima na KiM da ako protestuju to  bude na miran i demokratski način, da se svetu pokaže ko je taj koji strada, a ko vrši nasilje, ko želi da protera srpski narod sa prostora KiM. Učinili smo sve, Vučić je bio odlučan, ali i veoma racionalan kada je reč o jučerašnjem danu, kako da učinimo sve, a da ne pogazimo crvene linije", naveo je Petković.


"Prvi put smo čuli da nisu krive dve strane" 


Petković je ukazao na izjavu Žozepa Borelja, koji je rekao da dogovor nije postignut isključivo zbog Aljbina Kurtija.


"Prvi put smo jasno mogli da čujemo da je krivac propasti dijaloga isključivo Kurti i Priština koja ne sprovodi svoje međunarodno-pravne obaveze, kako je sam rekao Borelj", naveo je Petković.


Na to je, kaže, kao odgovor iz Prištine usledila salva napada Vjose Osmani i Aljbina Kurtija koji su za Borelja rekli da je pogazio normalizaciju odnosa i da se "priklonio agresoru", da mu je iskrivljena stvarnost.


Poručuje da ćemo čuvati mir, gledati šta možemo da uradimo da sačuvamo naš narod na KiM.


"Gledaćemo kako da sačuvamo dijalog i upravo to je mesto gde treba da razgovaramo, da ne bude incidenata, da ne dozvolimo Kurtiju da militantnim pristupim napada. Kurti odbija sporazume i pokazuje da je sve vreme lagao, svih ovih godina, a poslednjih meseci naročito", zaključio je Petković.Slične vesti

Stavovi srpske zajednice na KiM - duboka zabrinutost, nezadovoljstvo i strah od otvorenog konflikta

27 Feb 2024, 9:55

Među Srbima na Kosovu i Metohiji vlada duboka zabrinutost i veliko nezadovoljstvo trenutnim političkim stanjem. Raste i…

Starović za RTS: Situacija na KiM veoma složena, krajnje vreme da dođe do reakcije međunarodne zajednice

23 Feb 2024, 9:50

Situacija sa dinarom na KiM je veoma komplikovana i ozbiljna i zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice, kaže za RTS…

Kfor: Posvećeni smo naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost na KiM

22 Feb 2024, 12:47

Kfor je posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost širom KiM i regiona, poručio je komandant mirovne…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista