Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma
   17 Mar 2023, 10:45    Beograd    rts    Elena Marjanović


Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod bude doslovno obrisan za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja u martu 2004. godine.


Na današnji način navršava se 19 godina od martovskog pogroma u kom je ubijeno najmanje 19 osoba, a povređeno je oko hiljadu.


Direktor Kancelarije za KiM navodi da je reč o jednom od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji.


"U međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Petković.


Poručuje da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod i sve što svedoči o njegovom viševekovnom trajanju na prostoru Kosova i Metohije budu doslovno obrisani za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja.


"Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja, jer naši sunarodnici su ubijani i proganjani ne zato što su to nečim zaslužili, već zbog onoga što jesu, a slična sudbina je mogla da zadesi bilo kog pripadnika našeg naroda. Zato osećaj jedinstva i nacionalne solidarnosti jesu vrednosti koje i danas, 19 godina kasnije, i u budućnosti moramo da afirmišemo", navodi Petković.


Dodaje da ugroženost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije nestala, ali da je mržnja prema Srbima i svemu srpskom i dalje prisutna među predstavnicima albanske političke elite u Prištini.


"Šta više, političari u Prištini se i danas nadmeću ko će glasnije i vatrenije da mrzi Srbiju i Srbe, i to se gotovo svakodnevno vidi u brojnim napadima na Srbe i njihovu imovinu, ali se to prepoznaje i u paničnom strahu Prištine od Zajednice srpskih opština koja je jedini okvir zaštite srpskog naroda i njihovih prava na Kosovu i Metohiji", smatra Petković.


Direktor Kancelarije za KiM napominje da to što Srbija ne zaboravlja, ne znači da je zarobljena u prošlosti, već da je odgovorna prema svom narodu i njegovoj budućnosti, vodeći računa da nam se takva nesreća nikada više ne dogodi.


A reč je, dodaje, o pogromu koji će ostati mrlja na licu međunarodne zajednice "u čijem prisustvu su horde albanskih ekstremista etnički očistili mnoga srpska mesta, pobili nevine ljude, spalili crkve i manastire".


"Srpski narod se, u skladu sa svojim teškim istorijskim iskustvom, pamćenjem čuva od ponavljanja stradanja i nacionalnih golgota, ali je u isto vreme okrenut budućnosti i traženju čvrstih osnova za skladan suživot i saradnju sa svim narodima sa kojima deli balkanske prostore, uz očuvanje naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", naveo je Petković.


Napominje da će Kosovo i Metohija ostati naše centralno državno i nacionalno pitanje, a da će bezbednost našeg naroda i duhovno i kulturno nasleđe u pokrajini biti najviši prioritet naše nacionalne politike na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je svojom odlučnom politikom zalog da nam se pogrom nikada više ne ponovi.Slične vesti

Milivojević za RTS: Poseta Stoltenberga pokazala da postoje praktično dve linije delovanja

22 Nov 2023, 9:43

Poseta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Beogradu je važna kako bi se ponovilo šta je mandat misije…

Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile

18 Nov 2023, 11:04

Sumirajući svoje ovonedeljne aktivnosti, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav…

Lajčak se sastao sa predsednikom Vučićem

14 Nov 2023, 11:47

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaNove dve skulputre na dunavskom…

Na dunavskom keju u gradskom parku u Velikom Gradištu postavljene su dve nove skulpture…

29 Nov 2023, 18:23

DruštvoPrijem za učenike iz Španije i…

U Požarevcu borave učenici osnovnih škola iz Španije i Nemačke, učesnici Erasmus plus programa,…

29 Nov 2023, 12:47

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 30. Novembar…

SRBIJA: U četvrtak ujutru mraz, a tokom dana toplije nego u sredu.…

29 Nov 2023, 11:14

Kursna lista