Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma
   17 Mar 2023, 10:45    Beograd    rts    Elena Marjanović


Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod bude doslovno obrisan za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja u martu 2004. godine.


Na današnji način navršava se 19 godina od martovskog pogroma u kom je ubijeno najmanje 19 osoba, a povređeno je oko hiljadu.


Direktor Kancelarije za KiM navodi da je reč o jednom od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji.


"U međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Petković.


Poručuje da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod i sve što svedoči o njegovom viševekovnom trajanju na prostoru Kosova i Metohije budu doslovno obrisani za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja.


"Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja, jer naši sunarodnici su ubijani i proganjani ne zato što su to nečim zaslužili, već zbog onoga što jesu, a slična sudbina je mogla da zadesi bilo kog pripadnika našeg naroda. Zato osećaj jedinstva i nacionalne solidarnosti jesu vrednosti koje i danas, 19 godina kasnije, i u budućnosti moramo da afirmišemo", navodi Petković.


Dodaje da ugroženost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije nestala, ali da je mržnja prema Srbima i svemu srpskom i dalje prisutna među predstavnicima albanske političke elite u Prištini.


"Šta više, političari u Prištini se i danas nadmeću ko će glasnije i vatrenije da mrzi Srbiju i Srbe, i to se gotovo svakodnevno vidi u brojnim napadima na Srbe i njihovu imovinu, ali se to prepoznaje i u paničnom strahu Prištine od Zajednice srpskih opština koja je jedini okvir zaštite srpskog naroda i njihovih prava na Kosovu i Metohiji", smatra Petković.


Direktor Kancelarije za KiM napominje da to što Srbija ne zaboravlja, ne znači da je zarobljena u prošlosti, već da je odgovorna prema svom narodu i njegovoj budućnosti, vodeći računa da nam se takva nesreća nikada više ne dogodi.


A reč je, dodaje, o pogromu koji će ostati mrlja na licu međunarodne zajednice "u čijem prisustvu su horde albanskih ekstremista etnički očistili mnoga srpska mesta, pobili nevine ljude, spalili crkve i manastire".


"Srpski narod se, u skladu sa svojim teškim istorijskim iskustvom, pamćenjem čuva od ponavljanja stradanja i nacionalnih golgota, ali je u isto vreme okrenut budućnosti i traženju čvrstih osnova za skladan suživot i saradnju sa svim narodima sa kojima deli balkanske prostore, uz očuvanje naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", naveo je Petković.


Napominje da će Kosovo i Metohija ostati naše centralno državno i nacionalno pitanje, a da će bezbednost našeg naroda i duhovno i kulturno nasleđe u pokrajini biti najviši prioritet naše nacionalne politike na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je svojom odlučnom politikom zalog da nam se pogrom nikada više ne ponovi.Slične vesti

Ministarstvo kulture: I dalje ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti kulturno nasleđe na KiM

17 Mar 2023, 10:48

Ministarstvo kulture saopštava da je i danas, 19 godina nakon pogroma, kulturna baština na teritoriji Kosova…

Odalović: Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite

16 Mar 2023, 9:55

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da očekuje da će predsednik Srbije večeras…

Starović: Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira sporazum

15 Mar 2023, 9:43

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da je jako važno da Beograd ne bude prepoznat kao krivac u…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista