Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma
   17 Mar 2023, 10:45    Beograd    rts    Elena Marjanović


Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod bude doslovno obrisan za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja u martu 2004. godine.


Na današnji način navršava se 19 godina od martovskog pogroma u kom je ubijeno najmanje 19 osoba, a povređeno je oko hiljadu.


Direktor Kancelarije za KiM navodi da je reč o jednom od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji.


"U međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Petković.


Poručuje da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod i sve što svedoči o njegovom viševekovnom trajanju na prostoru Kosova i Metohije budu doslovno obrisani za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja.


"Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja, jer naši sunarodnici su ubijani i proganjani ne zato što su to nečim zaslužili, već zbog onoga što jesu, a slična sudbina je mogla da zadesi bilo kog pripadnika našeg naroda. Zato osećaj jedinstva i nacionalne solidarnosti jesu vrednosti koje i danas, 19 godina kasnije, i u budućnosti moramo da afirmišemo", navodi Petković.


Dodaje da ugroženost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije nestala, ali da je mržnja prema Srbima i svemu srpskom i dalje prisutna među predstavnicima albanske političke elite u Prištini.


"Šta više, političari u Prištini se i danas nadmeću ko će glasnije i vatrenije da mrzi Srbiju i Srbe, i to se gotovo svakodnevno vidi u brojnim napadima na Srbe i njihovu imovinu, ali se to prepoznaje i u paničnom strahu Prištine od Zajednice srpskih opština koja je jedini okvir zaštite srpskog naroda i njihovih prava na Kosovu i Metohiji", smatra Petković.


Direktor Kancelarije za KiM napominje da to što Srbija ne zaboravlja, ne znači da je zarobljena u prošlosti, već da je odgovorna prema svom narodu i njegovoj budućnosti, vodeći računa da nam se takva nesreća nikada više ne dogodi.


A reč je, dodaje, o pogromu koji će ostati mrlja na licu međunarodne zajednice "u čijem prisustvu su horde albanskih ekstremista etnički očistili mnoga srpska mesta, pobili nevine ljude, spalili crkve i manastire".


"Srpski narod se, u skladu sa svojim teškim istorijskim iskustvom, pamćenjem čuva od ponavljanja stradanja i nacionalnih golgota, ali je u isto vreme okrenut budućnosti i traženju čvrstih osnova za skladan suživot i saradnju sa svim narodima sa kojima deli balkanske prostore, uz očuvanje naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", naveo je Petković.


Napominje da će Kosovo i Metohija ostati naše centralno državno i nacionalno pitanje, a da će bezbednost našeg naroda i duhovno i kulturno nasleđe u pokrajini biti najviši prioritet naše nacionalne politike na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je svojom odlučnom politikom zalog da nam se pogrom nikada više ne ponovi.Slične vesti

Prošlost kad progovori - heroji sa Košara

19 Apr 2024, 13:18

U Velikoj sali Centra za kulturu održana je tribina pod nazivom „Prošlost kad progovori – heroji sa Košara“.…

Jedanaest godina od Briselskog sporazuma; Igor Simić za RTS: Mrtvo slovo na papiru

19 Apr 2024, 10:13

Navršilo se 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Tada je to bio istorijski sporazum koji je trebalo da…

Odalović: Savet Evrope sa prijemom Kosova bi završio nečasnu misiju

16 Apr 2024, 10:25

Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da bi Savet Evrope prijemom tzv. Kosova završio…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaU opštini Golubac završena prolećna…

-Na planiranih 6.9oo hektara u opštini Golubac završena je prolećna setva. -S obzirom na tešku…

19 Apr 2024, 16:01

DruštvoPromocija turističke ponude Velikog…

Eparhijski dvor u centru Temišvara u Rumuniji bio je domaćin Turističkoj organizaciji…

19 Apr 2024, 14:01

DruštvoGrejanje u Požarevcu najverovatnije…

Grejna sezona u Požarevcu još traje i trajaće najverovatnije do 1. maja. Radovi na…

19 Apr 2024, 13:23

Kursna lista