Petković: Direktna šteta zabrane srpskih proizvoda na KiM 210 miliona evra, realna mnogo veća
   14 Jun 2024, 9:46    Beograd    rts    Elena Marjanović


Petković: Direktna šteta zabrane srpskih proizvoda na KiM 210 miliona evra, realna mnogo veća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da Priština odlukom da zabrani srpske proizvode na KiM najdrastičnije krši ljudska prava i da je nezamislivo da se to dešava usred Evrope. Kada posmatrate najdirektniju štetu koja je prouzrokovana ovom odlukom, to je nekih 210 miliona evra, ali realna šteta je zapravo mnogo, mnogo veća, rekao je Petković.


Prošlo je godinu dana od odluke vlasti u Prištini da zabrani srpske proizvode na Kosovu i Metohiji. U ovom trenutku Srbi se suočavaju sa namerom Aljbina Kurtija da iseli srpske porodice sa severa pokrajine.


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da godinu dana traje anticivilizacijska odluka Aljbina Kurtija da se zabrane srpski proizvodi.


"Najdrastičnije rešenje kojim se krše ljudska prava. Nezamislivo je da se na takav način ruše ljudska prava usred Evrope“, rekao je Petković.


Prema njegovim rečima, desetinu puta su se obraćali na brojne adrese, ali niko iz međunarodne zajednice ne reaguje, nikoga nije briga kako žive Srbi.


"Kurti je Srbima ukinuo pravo na život, pravo na glas, ukinuo železnicu, pravo na lečenje, pravo na dinar. To jasno pokazuje kakva je politika Aljbina Kurtija", napominje Petković.


Traženje alternative


Direktor Kancelarije za KiM kaže da je srpski narod navikao na srpske proizvode i da su oni kada je stupila zabrana proizvoda morali da se snalaze i da traže alternativu, da kupuju skuplje i manje kvalitetne proizvode.


Kako je reko, ovo je drugi put da stupa ovakva odluka, prvi put se to dogodilo za vreme Haradinaja kada su uvedene takse od 100 odsto i ta odluka je trajala dve godine, a sada Kurtijeva odluka traje već godinu dana.


Privredna komora Srbije procenila je početkom godine, u januaru, da je šteta za šest meseci bila čak 150 miliona evra.


Radnje, prodavnice i dućani zatvoreni


"Kurti direktno krši i Ceftu i Briselski sporazum i u tom smislu, kada posmatrate najdirektniju štetu koja je prouzrokovana ovom odlukom, to su sada nekih 210 miliona evra, ali realna šteta je zapravo mnogo, mnogo veća. Zato što su, prvo, najdirektnije ugroženi Srbi na Kosovu i Metohiji, zato što su mnoge radnje koje su direktno zavisile od srpske robe, mali dućani, prodavnice, zatvoreni", rekao je Petković.


Na ovakav način, mnogi privrednici i proizvođači srpskih proizvoda gube svoje tržište na prostoru Kosova i Metohije, ističe Petković.


Ambasadori se ne oglašavaju


Petković kaže da za godinu dana koliko traje zabrana srpske robe niste mogli da vidite ambasadore stranih zemalja da se nešto posebno oglašavaju po tom pitanju.


"Videćete, neće se ni danas oglasiti. Ali zato, kada treba da se napadne srpsko jedinstvo, Srpski sabor, da se zapravo napadne ideja da Srbi imaju prava da razgovaraju o svojoj budućnosti, onda vidimo bukvalno napade i iz regiona, ali i sa zapada gotovo svakog dana“, napomenuo je.


O iseljavanju srpskih porodica sa severa KiM


Komentarišaći odluku o iseljavanju sto srpskih porodica sa severa KiM iz svojih stanova, Petković je rekao da Kurti ne miruje i da čini sve da nastavi svoju politiku etničkog čišćenja i proterivanja srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije.


"I u tom cilju je i ova odluka tzv. kosovske agencije za verifikaciju imovine, koja podrazumeva između ostalog i to da se iseljavaju Srbi iz svojih stanova. Naime, početkom ovog meseca ta tzv. agencija je poslala obaveštenja na brojne adrese Srbima na severu Kosova i Metohije vlasnicima stanova koji su otkupljivali stanove od Trepče i drugih društvenih preduzeća pre 25-30 godina sa zahtevom da se isele do kraja juna, a ako se ne isele da će biti prisilno isterani iz svojih stanova. Ja sam već postavio pitanje i Kvinti i mnogima," naveo je Petković.Slične vesti

Starović: Koliko god bili nezadovoljni ne smemo odstupiti od pregovara u Briselu

3 Jul 2024, 9:41

U Briselu je završen još jedan krug tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Nemanja Starovićem, ministar…

Petković: Srbija je svoje ispunila, ne očekujem ništa od nastavka dijaloga

28 Jun 2024, 10:23

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću prištinske vlasti zabranile su da najveći praznik Vidovdan provede sa…

Vučić: Veoma uspešan sastanak sa Boreljom i Lajčakom, bez susreta sa Kurtijem, nastavićemo da se borimo

27 Jun 2024, 13:12

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista