Petković: Diplomatskom borbom uspeli smo da Priština odloži odluku
   1 Aug 2022, 10:04    Beograd    rts, rtv    Elena Marjanović


Petković: Diplomatskom borbom uspeli smo da Priština odloži odluku

Odlučnom diplomatskom borbom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Beograda, naročito intenzivno u poslednja 24 časa, uspeli smo da Kvinta i SAD izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i da Priština odloži primenu odluka o registarskim tablicama i dokumentima, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.


On je izrazio nadu da je period ispred nas period gde ćemo u Briselu, uz tešku političku borbu, probati da dođemo do kompromisnog rešenja.


"Priština je i nakon ponoći nastavila da izdaje ulazno-izlazni dokument, to nije ispoštovano, razgovaramo sa Srbima na KiM, učinićemo sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, ali našem narodu je dozlogrdilo, niko ne može više da trpi teror Aljbina Kurtija", rekao je Petković za RTS.



Petković je ukazao da je jasno da su Kurti i Priština želeli sukobe i naveo da su u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice doveli stotine oklopnih vozila i "do zuba" naoružanih specijalaca Rosu, koji su, kaže, imali za cilj da tokom noći upadnu na sever KiM i obračunavaju se sa golorukim srpskim narodom.



Petković je naglasio da je situacija veoma dramatična i da je Beograd na to upozoravao nedeljama i mesecima unazad.



Na pitanje šta će sada učiniti Srbi na KiM i da li se dve strane vraćaju na pregovarački sto, Petković je odgovorio da je Beograd u stalnom kontaktu sa srpskim narodom, te ponovio da se ne može jednostrano, protiv-pravno primenjivati sporazum.



"To je onda kršenje sporazuma. Jedino mesto gde to možemo da rešavamo jeste Brisel. Spremni smo na dijalog i uvek insistiramo na dijalogu, koliko god da su teška pitanja koja se nalaze na briselskom stolu", istakao je Petković.



Nakon što je Priština na mesec dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, Petković kaže da je Priština i nakon ponoći nastavila sa izdavanjem tog ulazno-izlaznog dokumenta.



"Budite uvereni da razgovaramo sa Srbima na KiM i da ćemo učiniti sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, jer dozlogrdilo je i našem narodu, niko više ne može da trpi Aljbina Kurtija", rekao je Petković, dodajući da Kurti "gazi sve institucije i ide u otvorenu institucionalnu borbu i svakodnevno nasilje prema Srbima".



Istakao je da je jučerašnje obraćanje predsednika Vučića bila molba da sačuvamo mir i stabilnost i molba Kvinti da "urazumi Kurtija".



Slične vesti

Petković: Odluka o preporuci za prijem Prištine sumrak vrednosti na kojima Savet Evrope nominalno počiva

28 Mar 2024, 11:30

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje odluke Političkog komiteta…

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine danas u Briselu

25 Mar 2024, 9:23

Razgovori delegacija Beograda i Prištine, koji su održani i pre nedelju dana na nivou glavnih pregovarača, biće nastavljeni…

Starović: Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio maltetiranje Srba na Kosovu i Metohiji

22 Mar 2024, 11:00

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista