Petar Anđelković u ateljeu Studenac  porodične kuče u Kučevu otvorio svoju izložbu slika Majka Srbija
   2 Jun 2024, 19:23    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Petar Anđelković u ateljeu Studenac porodične kuče u Kučevu otvorio svoju izložbu slika Majka Srbija

I ove godine u okviru 56..Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’ u ateljeu porodične kuće,,Studenac’’ u Kučevu, slikar i vajar , Petar Anđelković otvorio  je za svoje sugrađane i ljubitelje ove umetnosti  samostalnu izložbu  na temu ,, Majka Srbija ’’’,gde se ovaj umetnik ponovo vratio večitoj ispiraciji i izvorištu ideja,događaja i života u Srbiji.

Otvarajući izložbu direktorka Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ Marija Kocić rekla je  da je Petar Anđelković umetnik zavičajnog duha i neko koji tumači nacionalnu i istoriju ovoga kraja.

        -Petar je u svojim radovima utkao Kučevo I njegovu okolinu,Žvižd I Homolje ,a njegove izložbe su dugi niz godina sastavni deo pprograma Homoljskih motiva.On predstavlja Kučevo u najboljem svetlu I  želim na otvaranju da stvara još dugo godina,a poznavajući njegov entuzijazam,verujem da će I tako biti.naglasila je  direktorka Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’,Marija Kocić.
   
          Autor  izložbe,Petar Anđelković i ovoga puta sa novom temom svoje izložbe na svojim slikama i skulpturama predstavlja istorijat svoje porodice i oživljavanje ili čak stvaranja sećanja na njih,što je pored najlepših dečačkih uspomena bilo vredno i neophodno zabeležiti  -Svake godine se trudim da izložba bude nova,da teme budu potpuno nove i ovoga puta uradio sam nešto što sam planirao  a to je Majka Srbija

         Tema ove izložbe je što već godinama radim,a  to je mitologija, legenda ili istorija Srbije.Ove godine želeo sam da predstavim I da uradim jednu veliku kompoziciju koju nosim jednu deceniju u sebi I to je Majka SRbija .To je što predstavlja celokupnu srpsku istoriju.Centralni deo slike je majka Srbije koja u jednoj ruci  nosi plodove Srbije,a drugom rukom pokazuje na Filippa Višnjića,srpskog Homera koji peva o srpskim junacima ,srpskoj istotiji od srednje veka pa sve do Drugog srbskog ustanka.Ono što je bitno na ovoj slici veličine 200x180 sm I koju sam radio skoro tri meseca sa ogromnim zadovoljstvom. Ovde mi je svaki portret bio veliko zadovoljstvo u želji da ih što vernije predstavim na ovoj slici,istakao je autor Petar Anđelković.

Održan je I prigodan muzički program u izvođenju  Petrovog prijatelja muzičara-kantautora Branka Pražića.

       -Ovo je naš treći zajednički produhvat I druženje gde se uklapam u ono što Petar radi ceo svoj život.Veliki sam pristalica I cenim takvih ljud koji to ne radii z komercijalnih razloga,već oni to rade što je to njihov život.To je odnos prema svom narodu,prema otadžbini,što nas povezuje I dobro je što je tako,naglasio je Pražić.    


           U galeriji ,,Studenac’’ smeštenoj u porodičnoj kući, mogu se videti i drugi obrađeni materijali poput mermera,standarnog drveta koji su  stalno prisustni u Petrovim radovima i na kraju keramika koja je vezana za Lepenski vir i kulturu toga kraja.


            Slike i skulpture, i ovoga puta,postaju kruna umetnikovog suživota sa prirodom i prepoznavanja drevnih poruka zabeleženih u vremenu o kome Petar Anđelković govori i koji su deo njegovog stvaralaštva a ujedno i poetika doba o kojem on svedoči

.I ova izložba kao i mnoge predhodne na završnici otvaranja završena je ispaljenim hicem iz trešnjevog topa.Slične vesti

U Golupcu otvorena izložba "Meksiko u istorijskoj štampi Srbije"

22 Jul 2024, 14:30

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  otvorenaje je izložba…

"Igra staklenih niti" izložba skulptura u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac

19 Jul 2024, 12:50

Dimitrije Popović, mladi umetnik, rođen u Požarevcu, prvi put izlaže svoje skulpture izrađene od stakla raznih boja. Skulpture…

U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena grupna izložba slika troje autora

3 Jul 2024, 21:19

U  Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke,,Veljko Dugošević’’ I Golupcu   otvaranja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista