Pet mitova o baterijama pametnih telefona
   21 Apr 2017, 10:39    Požarevac    N1Info    Aleksandar Krstić


Pet mitova o baterijama pametnih telefona

O baterijama pametnih telefona postoji puno različitih teorija, mišljenja i pravila, no nisu baš sva u potpunosti tačna, a neka od njih su i potpuno pogrešna i telefonu mogu naneti ogromnu štetu.

Donosimo pet najčešćih mitova o baterijama telefona koji, prema stručnjacima, moraju izumreti.

1. Baterije traju zauvek

U većini današnjih telefona nalaze se litijumsko-jonske baterije koje bi tokom 300 do 500 punih ciklusa punjenja trebalo da zadrže najmanje 80 procenata kapaciteta. Drugim rečima, to za prosečne korisnike znači da imaju oko dve godine pre nego što se baterija počne ozbiljnije kvariti.

Direktor kompanije „Cadex Electronic“ Isidor Buhman kaže da su baterije izrađene s tzv. "planiranim zastarevanjem". "Baterije neće 'odapeti' odjednom, preko noći, već se one polako iscrpljuju, čega uopšte nije svestan velik broj vlasnika", objašnjava Isidor.

2. Užasno je ako vam se telefon ugasi

Povremeno nije loše potpuno isprazniti bateriju i napuniti je na 100% jer procesi koji upravljaju baterijom na taj način pamte koje su im najviše i najniže vrijednosti te vam preciznije navode nivo punjenja.

Stjuart Tomasijan iz servisa za gedžete Enjoy kaže da svoje baterije potpuno istroši pa napuni jednom u razdoblju od mesec dana do tri meseca.

3. Nije bitno kada ili koliko dugo punite bateriju

Analitičar Karl Hou kaže da, ako želite da vam telefon dobro radi tokom dužeg razdoblja, bateriju nikad ne bi trebalo da trošite do kraja jer je to loše za nju.

"Opšte pravilo za što duže trajanje baterije je da je napunite na 80 posto i zatim je ponovno napunite kad dođe do 20 posto kako sistem ne biste izložili stresu", savetuje Hou. Nedno rješenje nije savršeno, ali svih pet stručnjaka koje je konsultovao portal USA Today, složili su se da je bateriju najbolje držati između 20 i 80 posto punjenja.

4. Ako vam se baterija troši, imate previše otvorenih aplikacija

Verovatno znate za mogućnost zatvaranja svih aplikacija odjednom. Skoti Laveles, stručnjak za Apple uređaje, kaže da to zaista gasi aplikacije, ali ako to stalno radite, može izazvati suprotan efekt od očekivanog i na kraju umanjiti trajanje baterije.

Zatvaranjem aplikacije uklanjate je iz kratkoročne memorije uređaja. Kad idući put pokrećete tu aplikaciju, telefon je mora učitati ispočetka, što vaš uređaj izlaže većem stresu nego da ste aplikacije jednostavno ostavili otvorene.

5. Svi su punjači isti

Zlatno pravilo je da na punjačima i kablovima nikad ne treba da štedite. U redu je koristiti zamenske punjače pouzdanih brendova, ali nikako ne i one loše, jeftinije verzije.

Jeftini zamenski punjači telefonu mogu dati premalo energije pa će punjenje trajati puno duže, ali i previše energije pa može doći do pregrejavanja baterije, što je puno opasnije.



Slične vesti

Otežano funkcionisanje MTS mreže, u "Telekomu Srbije" rade na otklanjanju problema

12 Mar 2024, 11:31

Veći broj ljudi je tokom prepodneva prijavio da ima problem sa pozivima unutar MTS mreže, a RTS-u je u "Telekomu Srbije"…

Obavezna registracija za korišćenje pripejd usluge mobilne telefonije - šta to menja za korisnike

10 Feb 2024, 10:17

Od danas pripejd korisnici mobilne telefonije moraće da se registruju, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.…

Lučić: Akcija Prištine protiv MTS-a otežava život Srbima, preduzimamo diplomatske aktivnosti

31 Jan 2024, 10:19

Direktor "Telekoma Srbije" Vladimira Lučića vratio se iz Prištine gde je razgovarao sa američkim ambasadorom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista