PESNIČKI  PERFORMANS LJUBAVNE POEZIJE U GRADU NA DUNAVU
   7 Mar 2018, 22:02    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


PESNIČKI PERFORMANS LJUBAVNE POEZIJE U GRADU NA DUNAVU

U organizaciji Narodne bibliotreke ,,Veljko Dugošević’’sinoć su u Golupcu ljubitelji poezije bili u  prilici  da pogledaju i čuju jedinstven doživljaj pesničku - monodramu, originalno veče  performans ljubavne poezije pesnikinja Radmile Stanković I Ružice Radulj iz Kučeva.

     -Razmišljali smo kako i na koji način da obeležimo  Dan žena i da damama u čast priredimo jedan lep program u vidu književne večeri dve poetese Radimile Stnković i Ružice Radulj iz Kučeva.One su na ovoj književnoj večeri govorile o njihovoj ljubavnoj peoziji.Ovo je nešto drugačije u poeziji i književna veče nije bila svakidašnja,već u vidu perfomansa jedne ljubavi.Bilo je i glume  prilikom kazivanja svojih pesama,naglasila je Slavica Ilić,vd direktora Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ Golubac.


Slavica Ilić,vd direktora biblioteke Golubac 

Ružica Radulj i Radmila Stanković govorile  su spontano , kao dijalog dve poetese  gde su predstavlle kolaž njihovog književnog stvaralaštva.

      -Inspirisana sam ljudima i doživljajima iz svog okruženja i na osnovu toga nastale su i nastaju moje pesme.Sve ono što vidim,dobro,spontano i što prolazi pored nas neprimetno,trudim se da stavim sve to na papir i približim svojoj publici koja nas dobro prihvata,što mi je drago,pogotovo ovakvu vrstu nastupa kojom želim  u svojim pesmama  da iskažem svoju ljubav i emecije.Moja zbiraka ,,Ružin bukvar’’ nastala je 2008.godine,u kojoj govorim najviše o mojem ličnom doživaljaju  ljubavi i doživljaju ostalih  ljudi i okruženja, kaže pesnikinja Ružica Radulj,koja je  po obrazovanju magistar ekonomije.

Ružica Radulj poetesa iz Kučeva

Prilikom izvođenja, autorka nije samo kazivala svoje pesme – svaki izgovoreni stih je pratila ekspresija na licu i prisutni su mogli da se upoznaju sa njenim najiskrenijim osećanjima.Pisanjem se bavi od svoje 13. godine i do sada je nastupala na raznim književnim festivalima u zemlji i inostranstvu: u Bugarskoj na Melničkim večerima poezije i Makedoniji na Heraklejskim danima poezije. Izdala je i svoje dve knjige pesama.


       Svaki  njihov izgovoren stih pratila je ekspresija na licu  i ljubitelji njihove poezije su na ovom književnom performansu  imali  priliku da prolaze kroz različita emotivna stanja.
    -Do sada sam objavile dve knjige poezije,jedna je Mudroljubljenije u izdanju pisaca poeta iz Beograda,objavljena 2010.godine,a drugu Dušu uzdaha  koju je objavio Centar za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ Kučevo 2014.gidine.Drago mi je što smo večeras gostovale u Golupcu i predstavili svoje nove pesme koje još nisu objavljene,dodala je Radmila Stanković.

Radmila Stanković,potesa iz Kučeva  

Nagrađena je i zlatnom medaljom kao najbolja poetesa  u 2013-godini.Ovo je priznanje za Radmilu Stanković jedno od najvećih njenih uspeha u dosadašnjem radu na polju poezije i kroz svih 57 pesama smeštenih u šest ciklusa daje nam jednu poetsku arhitekturu duše i uzdaha kroz koji diše jedna poezija izuzetnog lirskog tona sa dubokom refleksivnošću.


Član je  Udruženja pisaca „Poeta" iz Beograda, kluba Crnjanski iz Bijeljine i bila je  u odboru  Književnog kluba "Stevan Raičković" iz Kučeva gdeje  imala titulu elitnog poete,ali je nažalost ovaj klub prestao sa aktivnošću.

       Ovaj nastup  za ljubitelje poezije u Golupcu bio  je malo drugačijeg pristupa zbog  samog karaktera performansa. Na trenutak  su osetila ona skrivena strast i duhovnost a  niko nije izašao  ni ravnodušan.
    -Kada god pronađem slobodnog vremena prisustvujem ovakvim događajima,a ovaj večerašnji pesnički peformans je bila meni lično još jedna prilika da se prisetim nekih detalja iz prošlosti i da isplaniram lepšu budućnost i podstaknem neka svoja pozitivna razmišljanja,ističe Aleksandar Đukić,ljubitelj poezije iz Golupca.


Aleksandar Đukić

Ružica Radulj i Radmila Stanković imaju nova književna ostvarenja koja su u pripremi za štampu , a ujedno su otvorene za svako novo gostovanje i rado publici prikažu i nešto što će tek biti publikovano
Ovaj nastup je bio izuzetno posećen uglavnom zbog malo drugačijeg pristupa publici I samog karaktera performansa. Na trenutak  se osetii ona skrivena strast i duhovnost, i sigurno niko nije izašao ravnodušan.
  
.
Obe poetese imaju nova književna ostvarenja koja su u pripremi za štampu , a ujedno su otvorene za svako novo gostovanje i rado publici prikažu i nešto što će tek biti publikovano . Duže vreme već postoje na književnoj sceni. Ružica Radulj i Radmila Stanković .

Pravim rečima moderno pristupaju i podsećaju na ona fina osećanja koja često skrivamo u danjašnjem svetu. Obe su uspešno objavile svoju poeziju na engleskom jeziku i prezentovale je često van granica naše zemlje .

Ne tako davno kroz druženje i neke zajedničke nastupe sa drugim kolegama , shvatile su da jedna drugu upotpunjuju kada govore svaka svoju poeziju i da to zvuči kao izuzetan književni performans koji se jako dopao ljubiteljima pisane reči i njihovim fanovima.
Lj.Nastasijević
 
 
 
 



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista