Performans tradicionalna srpska svadba u Ramskoj tvrđavi
   4 Sep 2023, 18:40    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Performans tradicionalna srpska svadba u Ramskoj tvrđavi

U Ramskoj tvrđavi uz učešće likovnih umetnika ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije koja se održava u Velikom Gradištu i koje je planeta u malom,realizovan je projekat ,,Budi čovek’’koji je realizovalo  Nemačko udruženje,,Fokus-Evropa,za Jugoistočnu Evropu’’ sa sedištem Požarevcu,uz podršku Opštine Veliko Gradište.U  okviru ovog projekta izveden je performans ,,Tradicionalna srpska svadba’’ kao najava za buduće kolektivno venčanje koje će se održati   na Ramskoj tvrđavi naredne godine.

         -Danas smo videli tradicionalnu srpsku svadbu i ovo je ujedno i poziv za kolektivno venčanje.Ramska tvrdjava je prelepo mesto i videli smo kako tradicionalnu sprsku,tako i multikulturalnu svadbu gde smo imali jedan par gde je momak iz Etiopije a mlada iz Srbije.Imali smo i razne narodne nošnje iz Nemačke,Tunisa,Etiopije,a učešće su uzerli i gosti iz Iraka.Prikazali smo kako treba da se rade svadbe gde smo uputili i pozive budućim mladencima da se pridruže kolektivnom venčanju koje će se održati naredne godine ovde na Ramskoj tvrdjavi,a održan je performans likovnog umetnika iz Turske čija će slika biti poklonjena Opštini Veliko Gradište,naglasila je Snežana Milošević,zastupnik Društva ,,Fokus-Evropa,za Jugoističnu Evropu,sa sedištem u Požarevcu koje realizuje projekat ,,Budi čovek’’.

  Snežana je dodala da je Veliko Gradište Planeta u malom i ovo je umetnost bez granica.
        -Opština Veliko Gradište je zaista pokazala da je područje gde kultura cveta,gde ljudi napreduju samo zato štio poštuju kulturu,jer umetnost i kultura su temelj svega. Imamo likovne umetnike iz Etiopije,Iraka,Nemačke,Rusije,Belorusije,Srbije,Crne Gore,Belgije i Ukrajine.Predsedniče opštine Veliko Gradište zaslužujete sve pohvale za ovakav projekat, rekla je Milošević.   
       
Među mnogobrojnim učečsnicima  ove najveće međunarodne likovne kolonije koja se svake godine održava u Velikom Gradištu je i Fatima Alobaidi .likovni metnik plastike i ambasador mira iz Iraka i koja kaže da je prvi put u Srbiji i da je  veoma  srećna što učestvuje ovde u Ramskoj tvrđavi jer je Srbija zemlja sa velikom istorijom i kulturom.

     -Drago mi je što sam sa svim ovim umetnicima ovde koji dele ljubav prema miru, jer naš cilj je širenje ljubavi i mira umetnošću i bojama.Takođe sam veoma srećna što vidim i posećujem sve ove vredne lokacije i učim o kulturi ovde u Srbiji.Lepo je biti sa svim ovim umetnicima iz celog sveta na ovom jedinstvenom i neverovatnom umetničkom festivalu,kaže  Fatima.

     Ona se nada da će i  sledeće godine ponovo biti ovde sa svim ovim novim prijateljima umetnosti.
       -Ovo učešće smatram jedinstvenim Naš je prvi dan ovde na ovoj istorijskoj lokaciji, i veoma je važno da upoznamo druge umetnike i naučimo o njihovoj kulturi. inšalah ponovo ćemo posetiti Srbiju.Veliko hvala za Srbiju I puno hvala ovom sjajnom televizijskom  kanalu

U okviru ovog perojekta ,,Budi čovek’’,organizatori projekta  i učesnici međunarodne likovne kolonije održaće jednu izložbu slika nastalih prilikom rada  likovne kolonije kao i tri performansa  od kojih je jedan u Beogradu gde će se predstaviti lepote  Braničevskog okruga.

Veliko Gradište je grad turizma i sporta, ali i umetnosti pa je postalo i prepoznatljivo i na kulturnoj karti Srbije pa i šire. Svoju inspiraciju slikovitim okruženjem Srebrnog jezera već godinama nalaze brojni likovni stvaraoci koji su ovom gradu ostavili svoj jedinstveni pečat.

 Slične vesti

Likovna kolonija Srpsko-grčkog prijateljstva

9 Dec 2023, 13:13

Pod pokroviteljstvom grada Požarevca, u okviru Konkursa na temu „Tragovi srpsko - grčkog prijateljstva tokom vremena“…

Učesnici Međunarodne likovne kolonije iz Tunisa posetili opštinu Veliko Gradište

8 Sep 2023, 12:59

Na Srebrnom jezeru od prvog do sedmog ovog meseca održana je Međunarodna likovna kolonija pod nazivom ,,Budi čovek’’…

Međunarodna likovna kolonija "Budi čovek" na Srebrnom jezeru

6 Sep 2023, 11:55

Prve nedelje septembra Srebrno jezero je svet u malom, jer ga pohode slikari sa tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike, učesnici…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista