Patrijarh Porfirije: Ne smemo dozvoliti da optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zla
   26 May 2023, 11:46    Beograd    rts    Elena Marjanović


Patrijarh Porfirije: Ne smemo dozvoliti da optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zla

Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu decu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanemeli, poručio je patrijarh Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save. Istakao je da smo svi pogođeni, osećamo neizmernu tugu i bol, imamo traumu i zato smo potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Ne smemo dozvoliti sebi da optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zla i nesporazuma, naglasio je patrijarh.


Na početku obraćanja, patrijarh Porfirije je rekao da je mislio da ne kaže ništa, jer je počeo pljusak, ali da na slovenskom kiša se kaže dažd, a to znači davanje."U našem narodu spasovdanska kiša jeste zaista Božije davanje i blagoslov. Evo da zajedno sa vama, blagodareći Bogu što je dao kišu i što je pustio suzu radosnicu, jer među nas je došao veliki sveti vladika naš Vladika Nikolaj. Dobro nam došao sveti Vladiko Nikolaje, dobro došao u srpsku prstonicu, dobro došao na Spasovdan – slavu tvog i našeg grada", poručio je patrijarh ispred Hrama Svetog Save nakon Spasovdanske litije.

Zavapili smo i ti si nam došao u ovo smutno vreme kada su velike nevolje navalile na tvoj rod i kada se mrak zlih sila podnebesja okomio na tvoja čeda, naglasio je patrijarh.


"Ti si našao put Hristov, nosio krst i breme celog naroda, bio si proganjan nekada, a ostalo je da si pomalo i sada. Vodio si sve narodne litije u svoje vreme širom otadžbine i budio svoj narod, ali evo danas vodiš i ovu našu Spasovdansku litiju u Beogradu", naveo je patrijarh Porfirije.


"Živimo u civilizaciji koja se temelji na potiskivanju i zaboravu duhovnih pitanja"
Ističe da nas niko od vladike Nikolaja ne može bolje razumeti i izvidati nam rane, pružiti nam očinsku utehu i zagrljaj.


"Braćo i sestre, postoji u čoveku, u nama, u samoj našoj prirodi spontana i iskonska potreba da se obraćamo nečem što nas prevazilazi, nečemu što je mnogo uzvišenije od nas. To je zbog toga što smo stvoreni po slici i prilici Božijoj i što samo punoću i smisao života može da nam da Bog", rekao je patrijarh.


Kada se u jednom trenutku života na nekom raskršću puta susretnemo sa zlom i sa smrću tada, kako kaže, iskrsavaju naneumoljivija pitanja na koja pozitivno znanje nema konačan odgovor. Danas, dodao je, živimo u civilizaciji koja se temelji na potiskivanju i zaboravu duhovnih pitanja.


"Koliko god čovek pokušava da izbegne, zaboravi i prezre večna duhovna pitanja i čak ako im se naruga – ona vrebaju i iskrsavaju... Pred nama se javlja bezdan pitanja koja otvaraju zastrašujuće praznine u našem postojanju. U tim neočekivanim trenucima sva naša pitanja automatski se sjedinjuju u jednoj reči – Bog", naglasio je patrijarh Porfirije.


"Sve dok imamo u čemu da se ogledamo – ovaj narod će imati nepokolebljivu nadu"
Istakao je da je naš narod preživeo neopisive golgote i stradanja i to prevashodno zbog toga što je imao veru jevađelsku i živeo po jevađelskim vrednostima.

"Zato što je činio sve što je bilo do njega, ali na početku i kraju jer je imao veru u promisao Božiju i obraćao Bogu, zato što je imao svoju crkvu, zato što je znao da nije samo telo nego i duša i zato što je znao da se ne treba brinuti samo o spoljašnjem nego i o unutrašnjem, zato što se molio Bogu i znao da će mu pomoći, zato što je znao da su bližnji, porodica dom i otadžbina svetinja, a posebno što je znao dasu Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Mileševa, Krušedol, Studenica, Morača, Krka sve naše svetinje i ovaj sveti hram koji nosi ime Svetog Save – da je to naša lična karta i naše ime i prezime", istakao je patrijarh Porfirije.


Poručio je svima da se iskreno zapitamo da li mi to danas znamo.


"Ili bismo rado da budemo nešto drugo ili neko drugi, da se odreknemo sebe, svoga koda i svoga identiteta, svojih pravoslavnih hrišćanskih vrenosti, te da prihvatimo nama strane sistem vrednosti i postanemo ono što nismo", dodao je.

"Ali sve dok imamo u čemu da se ogledamo, kome i čemu da se vraćamo, sve dok stojimo ovde okupljeni oko svetitelja Božijeg, nezavisno od spoljašnih okolnosti – ovaj narod će imati nepokolebljivu nadu", rekao je patrijarh.


"Svi smo pogođeni, svi osećamo neizmernu tugu i bol"

Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu decu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanemeli, poručio je patrijarh Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save.

Okupljeni građani ispred Hrama Svetog Save
Okupljeni građani ispred Hrama Svetog Save
Um posustaje pred pokušajima svakog logičnog objašnjenja onoga što se dogoidlo, dodao je.


"Zlo nema ime i prezime, nema uzrast i pol, rasu i naciju, opredeljenje – zlo je neuhvatljivo i ma šta činili zlo se ne može konačno i potpuno pobediti nikakvim institucijama, tehnikama, veštinama i sposobnostima. Ma koliko one bile efikasne i korisne. Znanje je potrebno, ali ne i dovoljno, tehnika i veština pomažu, ali ne izbavljaju, filozofija, politika, nauka i umetnost – sve je to blagosloveno i potrebno i donekle rešava naše probleme i potrebe, ali suštinska pitanja o cilju postojanja o stradanju, o radosti i tuzi, o istini laži, o životu i smrti, o dobru i zlu – ostaju bez konačnog odgovora", naveo je patrijarh Porfirije.


"Šta nam je činiti? Nijedno ključno pitanje čovek ne može rešiti samo svojim snagama. Naravno, moramo učiniti sve što je do nas, ali onda svoje snage i podvige udružiti sa snagom Božjom, moramo verom i molitvom otvoriti vrata blagodati Božijoj da deluje sa nama i u nama kako bi naši napori i znanja urodili plodom za dobro drugih i nama na korist", naglasio je patrijarh.


Ističe da se moramo zamisliti dobro i da se moramo trgnuti i probuditi.


"Svi smo pogođeni, svi osećamo neizmernu tugu i bol, svi imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, da bismo zajedno vaskrsli moramo se svi u molitvi i pokajanju sabirati, okupljati oko svetitelja i oltara Božijih. Ne smemo dozvoliti sebi da samo i isključivo optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zala i nesporazuma", naglasio je patrijarh Porfirije.


"Sabirajmo se, ne dolivajmo ulje na vatru, potrebni smo jedni drugima"
Poručuje da smo svi različiti, da različito mislimo i govorimo, ali da su različitosti dar Božiji.


"Date su ne da bismo se sukobljavali i suprotstavljali jedni drugima, nego da bismo se međusobno dopunjavali i obogaćivali, da bismo ne parcijalno nego zajedno bili snažniji i sposobniji da zajedno savladavamo svako iskušenje i zlo u nama i oko nas", naveo je patrijarh.


Ističe da iako smo različiti ne treba da dozvolimo da “našu zajedničku nesreću zloupotrebljavamo optužujući jedni druge“.


“Zato iako smo različiti, iako različito mislimo, ne produbljujemo više naše razdore, ne dolivajmo ulje na vatru – trebaće nam snaga, mnogo je iskušenja pred nama", rekao je patrijarh.


Pomenuo je Kosovo i Metohiju koje je, kako kaže,  naše srce, oko i uho.


"Ako nam neko uzima uho, oko i srce – da li možemo živeti bez toga? Znam da svi u sebi znamo odgovor. Potrebna je molitva, potrebno je sabirati snage da bismo kao nekada i sada i zauvek sačuvali Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, da se ne bi desilo da na bilo koji način posredno i neposredno Kosovo i Metohija mogu biti otuđeni", istakao je patrijarh Porfirije.


"Zato, sabirajmo se, ne dolivajmo ulje na vatru, potrebni smo jedni drugima, potrebna nam je snaga", zaključio je patrijarh.Slične vesti

Patrijarh Porfirije: Srpska pravoslavna crkva ujedinjena u bolu sa ruskim narodom

23 Mar 2024, 9:44

Patrijarh srpski Porfirije izrazio je saučešće povodom terorističkog napada u Moskvi i poručio da je Srpska pravoslavna…

Patrijarh Porfirije podelio božićne paketiće deci

3 Jan 2024, 10:57

Patrijarh srpski Porfirije podelio je u kripti Hrama Svetog Save božićne paketiće deci bez roditeljskog staranja iz Doma…

Patrijarh sa britanskim ambasadorom o KiM i o "neutemeljenim izjavama" o SPC

26 Aug 2023, 11:57

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Velike Britanije u Beogadu Edvardom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista