Patrijarh: Granice Crkve se ne menjaju sa granicama država
   22 Sep 2021, 10:31    Beograd    rts    Elena Marjanović


Patrijarh: Granice Crkve se ne menjaju sa granicama država

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije poručio je u Zagrebu da se kanonske granice Crkve ne menjaju nužno sa granicama država.


Patrijarh, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, u besedi posle božanstvene liturgije, ukazao je, između ostalog, na paralelu između Bogorodice i Crkve i istakao da ona koja je rodila Spasitelja sveta, jeste i Majka sveta, upravo onako kako je to i Crkva.

  "Kao i Crkva, i Bogorodica je Majka svih: bliska svima, sve razume, sve zastupa", rekao je patrijarh i naglasio da postoje mnogi koji ponekad iz neznanja pogrešno razumeju Crkvu Hristovu.

"Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nego nema granica ni između ovoga i onoga sveta. Kako onda Crkva može da se poistoveti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najlepšom zemljom na svetu ili sa bilo kojim narodom", upitao je patrijarh.

Istakao je da je, osim Hrista, sve relativno.

"Države, nekada su veće, nekada manje, neke traju vekovima i milenijumima, a neke, koje su bile moćne i silne i zauzimale ogromne prostore, danas ne postoje. Nas ne interesuje širenje i sužavanje država. Kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država", rekao je patrijarh i podsetio na reči vladike Nikolaja: "Mi čekamo Hrista, a ne bolje vreme".Crkvu ne poistovećivati sa državom i partijomPoručio je da Crkvu ne žele da poistovećuju sa bilo kojom državom, a kamoli sa, kako je rekao, bilo kojom partijom, i "činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše".

"U našem vremenu se stvaraju mnogi konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti koje oni, koji hoće Crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre, koriste kao polaznu tačku, polazeći od tog virtuelnog konstrukta kao realnosti koja nikakve veze nema niti sa prirodom Crkve, niti sa njenim ambicijama, niti sa njenim služenjem", naveo je patrijarh.

Istakao je da u Crkvi zaista nema Grka ni Jevrejina, jer Gospod poziva da u Crkvi svi budu jedno.

"Međutim, u džungli, u prašumi silnih interesa od ovoga sveta, razni - imajući oruđa, ali, ako hoćete, i oružja medijska u rukama - mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti", jedna je od poruka patrijarha, saopštila je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.  Slične vesti

Vladika Ignatije osveštao Časni krst za crkvu u Živici

28 Sep 2021, 13:42

Vladika požarevačko-braničevske eparhije g. dr Ignatije Midić, danas je osveštao Časni krst za novoizgrađenu crkvu…

Mala Gospojina, praznik koji svedoči čuda

21 Sep 2021, 12:39

Danas Sveta pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik Rođenja Presvete Bogorodice u narodu poznatiji kao Mala Gospojina.

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

11 Sep 2021, 14:32

Tokom godine Svetom Jovanu Krstitelju posvećeno je šest praznika. Danas se obeležava uspomena na smrt Hristovog Preteče.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista