Pasulj gradištanac na 15 Pasuljijadi u Velikom Gradištu
   16 Aug 2021, 16:54    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Pasulj gradištanac na 15 Pasuljijadi u Velikom Gradištu

Na obali Dunava u gradskom parku, u postojbini znamenite sorte pasulja „Gradištanca“u  Velikom Gradištu, 15. put po redu, održana je tradicionalna kulinarska manifestacija „Pasuljijada“ koja je okupila veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje koji rado uzimaju učešće na ovoj manifestaciji..

Pasulj Gradištanac, najpoznatiji u našoj zemlji, iako ga je teško naći, okupio je u Velikom Gradištu  preko 150 vrhunskih kulinara kao i  veliki broj  ljubitelja domaće kuhinje i dobre zabave. Pasulj   kao  naše čuvene  namirnice iz domaće kuhinje kome se svi posetioci najviše radovali, degustirao se  i bilo je prilike da se pored 150 kotlića I kazana u kojima se kuvalo  preko jedne tone ,,gradištanca’’  proba i  vojnički pasulj koji  je kuvala  Vojska Srbije garnizona iz Požarevca.

Uz vatromet ,ovogodišnju 15 tradicionalnu Pasuljijadu otvorio je predsednik Skupštine Opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac koji je poželeo svim takmičarima,pobednicima i  mnogobrojnim posetiocima  lep provod  sa željom da se još u većem broju vide  na Pasuljijadi I naredne godine.

U  Turističkoj organizaciji Veliko Gradište koja je  jedna od organizatora ove manifestacije,zadovoljni su sa brojem učesnika i posetilaca.
Direktorka Stojanović najavila je I još neke manifestacije koje će održati u  okviru ovogodišnjeg turističko--kulurnog leta u opštini Veliko Gradište I napomenula da će se  posle Pasuljujide održati  peta po redu Velikogradištanska gitarijada,zatim Festival međunrodnog kratkog  Turističkog I Ekološkog filma ,,Silafest’’kao I Turistički forum na Srebrnom jezeru.

Od takmičara I vođa ekipa čuli smo kako se kuva pasulj I šta se sve koristi,koliko vremenski I  koje su  tajne kuvanja  ,,gradištanca’’.
Najbolji pasulj po oceni stručnog žirija skuvao je Danijel Dimitrijević iz velikog Gradišta .drugo mersto pripalo je  takođe njegovom sugraninu  Miodragu Rajčiću dok je treće mesto osvojio  Momčilo Nikolić iz Tribroda,Opština Veliko Gradište.

Organizatori su specijalnim nagradama nagradili i vlasnike najlepše bašte i balkona,kao i za najveseliji kotlić.najlepše uređeni štand i najoriginalniji naziv ekipe kao I pobednike turnira u basketu 3x3.
Prvo mesto za najuređeniju baštu pripalo je Danijeli Stokić iz Zatonja, čije dvorište mnogi porede sa Šembrunskim parkom.a  najcvetniji baštu ima  Biljani Milunović koja je svoje dvorište na Srebrnom jezeru pretvorila u raskošnu oazu. Drugo mesto za najlepše uređeni balkon ove godine  pripalo je Milijani Jović  iz Velikog Gradišta dok je  treće mesto osvojila  Nadica Mijatović iz Tribroda.
Najuređenije zajedničko dvorište ove godine imali su  stanari zgrade Dunavke u ulici Pavla Savića , na čelu sa Njegošom Brezom.

(foto:TO VG)
Posebna nagrada ove godine, dodeljena je Zoranu i Mirjani Josimović iz Velikog Gradišta. U svom dvorištu ovaj bračni par neguje preko 5.000 lala a svu lepotu ambijenta dopunjuju stara, viševekovna stabla, narcisi i kosovski božur. Ovu nagradu Turistička organizacija specijalno je uručila za najslikovitije dvorište.
Specijalna nagrada za najcvetniji balkon zasluženo je  otišla S Vlastimiru Simiću. Balkoni i bašta kuće Simića već nekoliko godina privlače turiste da zastanu, naprave par fotografija, raspitaju se o broju cvetnih sadnica, načinu održavanja i uloženom trudu domaćina ovog malog raja, koji se nalazi na samom ulazu u Veliko Gradište, putem koji vodi sa Srebrnog jezera.
Štandovi su bili u etno stilu, a najlepše uređenu  kuhinju imala je ekipa: „ Udruženje penzionera“.U konkurenciji mnoštva lepih,pa i prelepih bašti i balkona, suočen sa mnogim dilemama,koja je zaista najbolja, žiri je nagradu za drugo mesto za najuređeniju baštu dodelio  Ivani Životić iz Velikog Gradišta.

      (foto:TO VG)
Štand koji je poslao najjaču poruku na ovoj Pauljijadi je štand Doma Zdravlja na kome su se našle  poučne poruke o zdravlju, a na majicama ispisana je  poruka „Vakcinišimo se – Vratimo zagrljaj“.
Nagradu za najveseliji kotlić osvojila je ekipa  Nenada Zdravkovića.
Održano je I takmičenje u basket 3x3 na kome je pobednik bila ekipa u sastavu šampionska ekipa ove godine bila je u sastavu Miloš Milivojević, Marko Milosavljević i Uroš Nikolić iz Velikog Gradišta dok je  drugo mesto pripalo  triju - Nikoli Dubravčiću, Milanu Popoviću i Aleksandru Šekularcu iz Beograda.

U muzičkom delu održan je koncert Rade Manojlović, a ovogidšnju 15 po redu Pasuljijadu organizovala  je Turistička organizacija,u saradnji sa Kulturnim centrom ,,Vlastmir Pavlović Carevac’’ I Sporskim savezom uz podršku  opštine Veliko Gradište.
 Slične vesti

Na 20. Jepurijadi u Topolovniku najbolji zečji gulaš skuvala je ekipa LU Vojvoda Milenko iz Požarevca

28 Nov 2022, 13:58

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održana je jubilarna 20. lovno-turistička…

Dva predstavnika Požarevca u finalu

10 Sep 2022, 17:31

Na završnom takmičenju „Izađi mi na teglu“, Požarevac predstavljaju dve ekipe žene iz Prugova, prvoplasirana…

U Velikom Gradištu sutra se održava 16. Pasuljijada

12 Aug 2022, 12:30

Sutra se u Velikom Gradištu održava 16. po redu tradicionalna gastronomsko-turistička manifestacija "Pasuljijada’’…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Srbiji ima oko 60.000 pacijenata…

Za lečenje hroničnih rana koje su najčešće posledica dijabetesa i tromboze proširenih…

9 Jun 2023, 12:35

EkonomijaCrna Gora, Grčka i Turska keš…

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen…

9 Jun 2023, 12:14

ZdravljeAna Dornik o ličnoj brobi protiv…

Karcinom dojke je postao jedan od najčešćih oblika maligniteta kod žena. Godišnje…

9 Jun 2023, 11:18

Kursna lista