PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE I DALJE POSTOJI, JAVNOJ UPRAVI POTREBAN ZDRAV RAZUM
   20 Feb 2017, 14:24        Blic    Maja Kostić


PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE I DALJE POSTOJI, JAVNOJ UPRAVI POTREBAN ZDRAV RAZUM

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić kaže da partijsko zapošljavanje postoji, tvrdi da ga ima manje nego ranije i zalaže se, pre svega, za uvođenje zdravog razuma u javnu upravu.
To, kako objasnila u intervjuu za "Dojče vele", znači da je mnogo bolje i korisnije zaposliti stručnjaka, "nego nekog iz vaše partije, rođaka ili prijatelja".
Ministarka navodi da se ozbiljna reforma u tom sektoru sprovodi već dve i po godine, te da se svake godine donosi odluka o maksimalnom broju zaposlenih i da u tim uslovima više "ne možete da dovedete nekoga iz partije, nepotizmom ili prijatelje".
To je, kako je ocenila, dokaz da deluje princip odgovornosti.
Zašto je bolje bez partijskog zapošljavanja
- Bolje vam je da zaposlite nekoga ko je stručan, nego nekoga iz vaše partije, jer će te zato vi na kraju odgovarati za te rezultate. Bolje rezultate ćete postići sa stručnim ljudima, nego sa partijskim kadrom i članovima šire ili uže familije - rekla je Brnabić.
Ona je najavila da je u planu da se napravi jači državno-službenički, karijerni sistem i da se da osnuje nacionalna akademija za javnu upravu, kao i da se razrađuju i platni razredi po principu "jednaka plata za jednak rad", ali i sistem nagrađivanja u kojem nagrađujete ljude koji rade dobro, a kažnjavate one koji rade loše.
- Sistem državnih službenika koji su skoro nezamenljivi nastao je iz potrebe da se zaštite službenici od otpuštanja kada dođe nova stranka na vlast. Ali smo otišli u drugu krajnost. Vi sada ne možete da otpustite neke ljude koji su jako dugo u upravi, a ne rade ništa, nisu učili, neljubazni su prema građanima, a ne možete ni da primite sposobne ljude - istakla je Brnabić.
Ona je dodala i da je apsolutno protiv toga da neko treba da dođe na funkciju samo zato što je pripadnik neke manjine, već da za tu funkciju mora da bude stručan, a kada je stručan, kako je naglasila, onda ne sme da se oseća loše zbog bilo kakve orijentacije, pripadnosti ili zbog svojih razmišljanja, dokle god to ne šteti nikom drugom.
Javnoj upravi potreban zdrav razum
Prema njenim rečima, mora da se radi na sistemu uvođenja zdravog razuma u javnu upravu, pre svega sistemu odgovornosti, pa kad neko treba da plati kaznu iz svog džepa onda će da razmisli dobro da li hoće da zaposli partijski ili rodjački nekoga ko neće da mu završi posao.
Brnabić je navela i da je vladavina prava nešto na čemu mora da se insistira, jer je to pitanje uvek otvoreno šta god drugo uradili od transparentne javne uprave do jačeg ekonomskog razvoja, podsticanja malih i srednjih preduzeća ili dovođenja investitora.
Primetila je da je sada u Srbiji više političke odgiovornosti, ali i da nije dobro što "svi sve znaju".
Za Srbiju bi, kako je navela, na putu pristupanja EU trebalo da bude važnije samo putovanje od destinacije, pri čemu EU treba razumeti kao ozbiljnog partnera a ne kao "ćup para do koga treba da dođemo, pa će tamo da nam se otvore sve karte, pa da imamo veće plate i penzije, bolja radna mesta, manje nezaposlenih.
- To ne dolazi od Evropske unije, to bi trebalo da dolazi od nas. To je deo naše transformacije. To je taj naš put u EU - prihvatanje evropskih vrednosti i standarda - kazala je Brnabić.Slične vesti

VUČIĆ NA SKUPU BUDUĆNOST SRBIJE

19 Apr 2019, 21:26

U Beogradu održan najveći skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije", na kom se narodu obratio predsednik Aleksandar…

PREMINULA MIRA MARKOVIĆ, udovica Slobodana Miloševića?!

14 Apr 2019, 17:01

Preminula udovica Slobodana Miloševića

Kako Alo.rs saznaje, udovica bivšeg pedsednika SR Jugoslavije Mirjana…

UHAPŠEN DŽULIJAN ASANŽ

11 Apr 2019, 19:05

Ekvador je povukao azil osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu, nakon čega je on uhapšen u ambasadi Ekvadora…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNOVI INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR…

SVEČANO SU  OTVORENE NOVE PROSTORIJE TURISTIČKOG INFORMATIVNOG CENTRA  GRADA POŽAREVCA…

23 Apr 2019, 14:20

DruštvoDAN VOJSKE OBELEŽEN U POŽAREVAČKOJ…

ODRŽANA JE VOJNA SVEČANOST POVODOM OBELEŽAVANJA DANA VOJSKE SRBIJE U KASARNI GENERAL PAVLE…

23 Apr 2019, 14:18

DruštvoSelaković uručio odlikovanja pripadnicima…

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike,…

23 Apr 2019, 12:45

Kursna lista