Pariski dogovori za nove investicije - od energetike do namenske industrije
   10 Apr 2024, 10:06    Beograd    rts    Elena Marjanović


Pariski dogovori za nove investicije - od energetike do namenske industrije

Trgovinska razmena Srbije i Francuske premašila je prošle godine dve milijarde evra i poslednje decenije je utrostručena. U našoj zemlji posluje 120 francuskih kompanija, a sa firmama koje imaju francuski kapital njihov broj je premašuje 300. Očekuje se da novi pariski dogovori pospeše dolazak novih investitora i prošire ekonomsku saradnju dve zemlje.


Francuska je zemlja sa najviše nuklearki u Evropi. EDF - državna elektroprivreda, upravlja sa 56 aktivnih reaktora i zemlji obezbeđuje dve trećine struje, a u pripremi je i gradnja osam novih.


Dogovor sa EDF-om Srbiji otvara vrata za povećanje zelenih energetskih postrojenja, uz uvođenje i nuklearne energije - a taj potez struka označava neophodnom energetskom budućnošću.


"U Srbiji postoji Udruženje nuklearnih fizičara, koje je prošle godine postalo član Evropskog udruženja. Imamo i mrežu mladih istraživača nuklearne fizike što daje jednu nadu da u budućnosti možemo da se oslonimo na njih da jedan ovakav projekat može da zaživi", ističe naučnik u CERN-u, prof. dr Vladimir Reković.


EDF – francuski gigant prisutan na svim kontinentima


Direktorka "Francusko-srpske komore" u Srbiji Sanja Ivanić istakla je da je EDF najveći evropski proizvođač električne energije, koji je prisutan na svim kontinentima.


"EDF je i drugi svetski proizvođač električne energije, smatram da nam je saradnja sa njim i te kako značajna. Srbiji je zelena tranzicija jedan od prioriteta", poručila je Sanja Ivanić.


Francuske kompanije prisutne u svim oblastima privrede


Iskustvo sa francuskim kompanijama koje u našoj zemlji već posluju i zapošljavaju oko 12.000 ljudi pokazuju da su pouzdan partneri, a prisutni su u svim oblastima privrede i savremenih tehnologija.


Pored partnerstva u beogradskom aerodromu, spalionici otpada u Vinči, sa Francuzima gradimo i metro, a najavljuju nova ulaganja u prečišćavanje voda, namensku industriju, digitalne inovacije i poljoprivredu.


"Tu su predsedničke posete od ogromnog značaja, jer nakon prve posete predsednika Makrona mi smo u Srbiji imali povećan interes francuskih kompanija za ovo tržište i dolazak nekih od njih. Sada isto očekujemo da će se desiti nakon ove posete predsednika Vučića Parizu. Ja se nadam da ćemo nakon ove predsedničke posete imati više malih i srednjih preduzeća", rekla je Sanja Ivanić.


Francuzi zainteresovani i za Ekspo


Francusko-srpskoj komori već stižu upiti francuskih preduzeća koja žele da se uključe u poslove koje Srbija sprema za EKSPO 2027. Analitičari ocenjuju - pariski dogovori doprinose ekonomskom pozicioniranju Srbije.


"Mislim da Srbija pokazuje svoju želju da bude na evropskom putu, da želi da napravi korak ka Evropskoj uniji, da je spremna da se uključi i privredno i tehnološki u te procese Evropske unije", ukazao je Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.


Regionalno sedište "Francuske agencije za razvoj" je u Beogradu, a samo prošle godine u našoj zemlji finansirala je projekte u vrednosti 570 miliona evra. Do 2026. godine te investicije premašiće milijardu evra.Slične vesti

Olimpijske igre u Parizu 2024. - Sve što treba da znate o predstojećem spektaklu

21 Jun 2024, 11:00

Pariz se ove godine priprema za još jedne Olimpijske igre. Francuska prestonica ugostiće svetske sportsku elitu od…

Nova era ekonomskih odnosa Srbije i Japana

5 Jun 2024, 9:25

Srbija i Japan krenuli su u novu eru ekonomskih odnosa, o čemu svedoči rast investicija iz te zemlje i zajednički rad dve…

Efekti Sijeve posete Beogradu - od Sporazuma o slobodnoj trgovini, do otvaranja vrata srpskim naučnicima u Kini

9 May 2024, 10:17

Kineski predsednik Si Đinping je nakon posete Francuskoj bio u dvodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje su odnosi dve zemlje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista