Paradoks zapošljavanja - poslodavci nezadovoljni kandidatima, nezaposleni uslovima
   2 Aug 2022, 10:10    Beograd    rts    Elena Marjanović


Paradoks zapošljavanja - poslodavci nezadovoljni kandidatima, nezaposleni uslovima

Ranija istraživanja "Infostuda" pokazivala su nezadovoljstvo kandidata procesom selekcije poslodavaca. Novo istraživanje pokazalo je da su i poslodavci nezadovoljni kvalitetom kandidata na tržištu rada u Srbiji. Miloš Turinski iz "Infostuda" rekao je da je u Srbiji kandidata sve manje i da su poslodavci nezadovoljni brojem prijava, ali da je to dokaz da se tržište rada u Srbiji razvija.


Miloš Turinski iz "Infostuda" rekao je da na tržištu rada u Srbiji ima vrlo dobrih i kvalitetnih ljudi, ali da ih poslodavci uglavnom ocenjuju ocenama 3 ili 4, zbog čega se čini da su oni njima pretežno zadovoljni.


"Vi kada raspišete bilo koji konkurs za radno mesto, imate određena očekivanja i imate stavke po oglasima za posao koje su svima dobro poznate, da je napisano pet, deset, 15 stvari koje svaki poslodavac želi da ispuni. Ne ispunjava svaki kandidat sve i ne može svako da bude savršen, a svaki poslodavac traži onog savršenog", naveo je Turinski.


Dodao je da je već nekoliko godina situacija na tržištu rada takva da je kandidata sve manje, pa su
poslodavci nezadovoljni brojem prijava na konkurse koje raspisuju, ali i da je to dokaz da se tržište rada razvija i da poslodavac mora dobro da se pozicionira na tržištu kako bi postao poželjan i poslodavac kod kojeg kandidati žele da rade.


Govoreći o istraživanju, Turinski je naveo da je anketirano 317 poslodavaca, od kojih je 20 odsto iz IT sektora, kao i da je istraživanje pokazalo da je najveća problematika kod svih pozicija koje su ili deficitarne na tržištu ili za koje vlada velika fluktuacija.


Istakao je da se u proseku tokom procesa razgovora za posao rade dva kruga, a da proces selekcije traje otprilike mesec dana, a najveći problem je što oni koji ne budu izabrani ne dobiju povratnu informaciju.


"Od strane poslodavaca, mi već godinama anketiramo naše kandidate koji konkurišu i godinama imamo najveći problem upravo u izostanku povratne informacije od strane poslodavaca. Taj procenat raste iz godine u godinu. S druge strane, poslodavci to mogu da urade jako jednostavno i mogu jednostavno da im obezbede povratni mejl", istakao je Turinski.


Napomenuo je da je generički mejl u redu za prvi krug, ali da bi nakon drugog kruga poslodavci trebalo da im ukažu u čemu su pogrešili tokom razgovora i šta bi trebalo da isprave za naredni razgovor.


Turinski je dodao da se u velikoj meri kandidati pojavljuju na zakazani intervju, ali da se dešava i da kandidati ne dođu i da ne jave da neće doći na razgovor.


"To je upravo proisteklo iz svih ovih godina međusobne komunikacije i međusobnog nepoštovanja u davanju bilo kakvih povratnih informacija. Međutim, kao što smo apelovali na poslodavce da svaki put daju kandidatima povratnu informaciju, tako apelujemo i na sve kandidate da je potpuno u redu i da potpuno poštujete poslodavca ukoliko mu javite da nećete doći", istakao je Turinski.


Dodao je da kandidati konkurišu na više pozicija i da, ne znajući šta ih očekuje ukoliko ne dobiju povratnu informaciju u roku u kom su oni odredili, ne smatraju da treba da i to treba da jave poslodavcu i da poštuju njegovo vreme.Slične vesti

Nova šansa za zaposlenje

10 Aug 2022, 12:27

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć pri zapošljavanju…

Od prihvatilišta do brokera - kako je Denis Simanović našao svoj put

25 May 2022, 9:46

Svratišta ili prihvatilišta često su jedine adrese koje znaju deca koja rastu sama, žrtve su nasilja ili su zanemarena.…

Rad od kuće ili povratak na posao - od čega zavisi odluka

16 Apr 2022, 10:24

Nije tako davno bilo kada su svi koji su to mogli radili onlajn. Došlo je, međutim, vreme da se većina vrati na posao. Ipak,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista