Ovo moćno seme sprečava rak, čisti krvotok, štiti srce i pluća i jača imunitet do maksimuma!
   28 Jul 2020, 10:27        zenskikutak.rs    Jovana Kuzmanović


Ovo moćno seme sprečava rak, čisti krvotok, štiti srce i pluća i jača imunitet do maksimuma!

Arheolozi tvrde kako je upravo ovaj začin među najstarijima na svetu, a lekari da je među najmoćnijim prirodnim lekovima.

Slačica je osnovni sastojak senfa, a pronađeni su recepti za senf u spisima starim oko četiri hiljade godina. Pored specifičnog ukusa zbog kog je ova biljka poznat začin ona je i izuzetno zdrava i lekovita.

O lekovitosti biljke slačice se zna jako dugo. Često se koristi u narodnoj medicini. Naime, njena dejstva mogu biti izuzetno intezivna.

Iz tog razloga je u Evropskoj uniji uveden zakon po kome se na proizvodu mora posebno naglasiti ako se ova biljka nalazi u njegovom sastavu.

Kako izgleda biljka slačica?

U narodu se slačica biljka odomaćila i kao gorčica. Nešto ređe nazivaju je gorušicom, mustardom, ognjicom. Postoje dve vrste ove biljke: crna slačica (Barssica nigra) i bela slačica (Sinapis alba).

Što se tiče minerala, billjka slačica sadrži kalijum, kalcijum i fosfor. Bogata je i vitaminima A, C i E, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Takođe, obiluje omega 3 masnim kiselinama i glikozid sinalbinom koji je odgovoran za osećaj ljutine.

Kako se koristi slačica kao lek?

Najlekoviti deo slačice je svakako njeno seme. Ono nema miris, ali ga zato karakteriše, jak i ljut ukus. Semenke su se pokazale jako dobro kod problema sa srcem, digestivnim traktom i jetrom. Ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju, čiste krvotok. Čaj od semena slačice je i odličan kao lek za odbranu od prehlade i zaštitu disajnih puteva.

Seme ove lekovite biljke može pomoći onesvešćenim osobama da se povrate. Dovoljno je samo kašičicu mlevene slačice staviti osobi ispod nosa. Mleveno seme biljke ima jak i ljut miris koji će pomoći povratku svesti.

Ulje slačice i njegova lekovita svojstva

Naime, seme se koristi na dva načina: u vidu ulja i brašna. Za oba postoje različite namene u svrhu rešavanja zdravstvenih problema.

Ulje koje se pravi sa belom slačicom je po izgledu slično suncokretovom, jer je žućkaste boje. To je etersko ulje, koje se mora izuzetno pažljivo koristiti. Njegova ljutina može iritirati sluzokožu i prozurokovati plikove i opekotine. Upravo je to i razlog što se ono mora držati pod ključem u apotekama i što se izdaje samo uz recept.

Ova izuzetno jaka tečnost može lako usmrtiti životinje, zato napominjemo: sa njom treba vrlo oprezno rukovati.

Kada se koristi u propisanim merama ulje slačice deluje kao lekovito sredstvo. Naime, ono zbog jedinjenja izotiocianat ima izuzetno antioksidantno dejstvo.

Lako prodire u organe, te se koristi kao antibakterijsko sredstvo koje sa odličnim rezultatima uništava mikroorganizme. Stoga, gorčica se često preporučuje kod lečenja prehlada i za opšte podizanje imuniteta.

Ispijanje ulja slačice u manjim količinama može biti odlično za varenje i osloboditi vas opstipacije. Nemojte preterivati sa konzumacijom jer u suprotnom može izazvati upalu creva i želuca, ali i upalu jajnika.

Određena istraživanja dokazuju kako se ulje slačice može čak i koristiti kao prevencija kod raka i tumora. Tome je zaslužna baš supstanca izotiocianat.

Lekovito ulje možete koristiti i za oblogu. Ono prilično brzo eliminiše bolove, a naročito se preporučuje kod artritičnih i reumatskih bolova.



Slične vesti

Golubac: Zabelele visibabe

3 Feb 2024, 12:03

Umesto snega ,  zabelele visibabe. Vesnik proleća došao je mesec i više dana ranije,i to je,kako kažu…

Ko nema u vugla, ima u Gugla - šta je ljude na internetu najviše interesovalo prošle godine

1 Jan 2024, 10:47

Ukoliko ste na „Guglu“ proteklih meseci pokušali da saznate više o ratu između Izraela i Hamasa niste bili jedini – to je…

Tamjan - sve što niste znali o ovoj vrsti smole

18 Sep 2023, 15:38

Prva asocijacija koja nam se javi na pomen tamjana jeste religija i razni religijski obredi u kojima se on koristi. Međutim,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista