OVAKO IH SIGURNO NISTE ZAMIŠLJALI ! PRAVE FOTOGRAFIJE ŽENA IZ HAREMA JEDNOG ISTOČNJAČKOG
   13 Sep 2017, 12:31    Požarevac    Dnevno.rs    Olivera Jović


OVAKO IH SIGURNO NISTE ZAMIŠLJALI ! PRAVE FOTOGRAFIJE ŽENA IZ HAREMA JEDNOG ISTOČNJAČKOG

Zanosne vitke lepotice koje zavodljivo igraju i ispunjavaju svaku želju svog gospodara? Ako imate ovakvu viziju istočnjačkog harema, u žestokoj ste zabludi... bar kada su u pitanju haremi Persije!
Iranski šah Nasir el-Din Kadžar fotografisao je svoje žene i konkubine. U njegovom haremu bilo ih je 84! Nasira el Din Šah Kadžara je sopstveni narod zvao "lakejem u službi nevernika“ jer je od Britanaca i Rusa kupovao tehničke proizvode i dozvoljavao im da otvaraju fabrike, rafinerije i rudnike širom Persije primajući za to mito. Bez obzira što je bio nepopularan bio je jedan od najdugovečnijih vladara u istoriji Persije i najduži u svojoj dinastiji. Bio je persijski šah Kadžarske dinastije od 1847. do 1896. godine.
 
Upamćen je kao čovek koji je modernizovao Pesiju u mnogim sferama, a privatno je bio veliki ljubitelj umetnosti, posebno poezije, koju je i sam pisao i slikarstva kojim se takođe bavio. Držao je korak sa svetskim trendovima pa je tako bio je prvi Iranac koji se fotografisao i jedan od prvih koji je sam fotografisao
Upravo njegove fotografije koje su nedavno postale dostupne javnosti izazvale su pravu svetsku pomamu. Zašto? Zato što su zahvaljujući njima po prvi put viđene žene iz šahovog harema, onako kako su zaista izgledale, a ne onako kako ih je zamišljao (i još uvek iz zamišlja) Zapad.
 
Predstavljamo vam neke od tih fotografija:
Šahova prva supruga Anis al-Doleh Na šahovom dvoru mogli su se često videti strani poslanici, fotografi i umetnici. Jedan od njih, ruski fotograf Anton Sevrijugin ovekovečio je persijskog vladara, njegove sinove i unuke. Ipak, pristup haremu imao je samo šah, pa je upravo on bio taj koji je fotografisao svoje žene i konkubine. 
 
Najčešće je šah snimao svoju prvu i omiljenu ženu Anis al-Doleh, koju je nazivao svojom srodnom dušom. Obožavao ju je i najviše joj je verovao. Navodno joj je poveravao i državne tajne, a ona je bila i upraviteljka harema.
 
  Fotografisao je šah i svoje konkubine. U njegovom haremu bilo ih je 84!  Nisu to bile vitke i krhke žene dugih, raspuštenih kosa. Šahove su žene niske i, blago rečeno, ugodno popunjene. Glave i vrata pokrivenih bogato ukrašenom maramom, na licima su im glavni aduti spojene obrve i tamni, vrlo izraženi brkovi. Na prvi pogled, čini se kao da se radi o muškarcima! Ipak, tadašnji su kriterijumi lepote bili takvi, posebno u visokoj klasi. Što je žena bila jača i deblja, to je bila lepša, bio je tadašnji kriterijum, a posebno se to odnosilo na žene u haremu. One su jele najbolju hranu i nije im bilo dopušteno prečesto se kretati kako bi zadržale svoju liniju. Maskularni izgled, koji je uključivao to da je žena jaka i dlakava, privlačio je šaha, i sve su žene u haremu izgledale tako. Šuška se kako je šah snimao i golišave fotografije svojih žena ali, ako su i pronađene, do sada nisu prikazane javnosti.Slične vesti

NA JEDNOJ STABLJICI SUNCOKRETA 60 CVETOVA

20 Oct 2017, 15:16

U dvorištu porodične kuće Bore Vasića iz Požarevca bez posebne setve iznikla je stabljika suncokreta na kojoj ima…

UPOZORENJE: OVU BILJKU NE SMETE DIRATI! POSLEDICE SU KATASTROFALNE

13 Oct 2017, 12:42

Reč je o opasnoj i agresivno širećoj biljci zvanoj Gigantski svinjski korov, a pojavila se i kod nas. U Sloveniji…

Emocionalna inteligencija: odlike emocionalno inteligentnih osoba

11 Oct 2017, 11:21

ldquo;Emocionalna inteligencija je skup emocionalnih veština koje nam omogućuju da odaberemo ispravan način upotrebe…

Pretraga

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Politika12. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA POŽAREVCA

12. Sednica skupštine grada Požarevca danas je završena nešto ranije…

17 Nov 2017, 14:17

DruštvoSVA MINISTARSTVA RADE PREKO NAČELSTVA

NAČELSTVO BRANIČEVSKOG OKRUGA OSTVARUJE DOBRU SARADNJU I SA MINISTARSTVIMA I SA PREDSEDNICIMA…

17 Nov 2017, 13:30

DruštvoSAVETOVANJE U OBLASTI TEHNIČKIH…

Organizovano je savetovanje na temu Novi materijali i mogućnosti njihove primene, a organizatori…

17 Nov 2017, 13:13

Kursna lista