OTVORENA IZLOŽBA STARIH FOTOGRAFIJA MOJE BRANIČEVO
   15 May 2017, 13:40    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


OTVORENA IZLOŽBA STARIH FOTOGRAFIJA MOJE BRANIČEVO

U organizaciji Mesne zajednice Braničevo i Turističke organizacije Golubac ,a podpokroviteljstvom opštine Golubac, u pečkom naselju Braničevo otvorena je izložba starih fotografija ,,Moje Braničevo’’ koja predstavlja život i rad  meštana u  20 veku.
Inicijativu za prikupljanje i otvaranje izložbe pokrenuli su meštani,a podržali su je  Mesna zajednica i Turistička organizacija Golubac. Izloženo je 44 fotografije prikupljene od porodica,a inicijativu  pokrenula je grupa meštana na čelu sa Aleksandrom Bogdanovićem.


            -Inicijativa je došla vođena željom da se kulturni događaji što više dešavaju u malim mestima. Ovde je proradio i onaj tradicionalni srpski inat,zapravao,neki veliki događaji ne moraju da budu smešteni samo  u gradskim sredinama,već smo hteli da dokažemo da zapravo tako nešto može da bude i ovakvim mestima kao što je Braničevo.


Trebalo je prilagoditi lokalnom kontekstu i naći odgovarajući momenat.Zajedno sa mojim timom u proteklih nekoliko meseci smo vredno radili na prikupljanju starih porodičnih fotografija i sa ovom izložbom donekle smo oživeli naše selo jer smo predstavili njegov život kakav je bio u proteklom 20 veku.        -Sama izložba podeljena je na tri dela,jedan deo predstavlja svakodnevnicu života  i rada meštana u polju,zanatskim radionicama,učenika u školi,javnim radovima. Drugi deo izložbe nazvali smo ,,razbribriga’’ koja predstavlja slobodno vreme meštana Braničeva,obeležavanje nekih značajnih  crkvenih i društvenih praznika kao i rad raznih udruženja među kojim je i rad Sokolskog društva koje je postajalo pre Drugog svetskog rata. Kao treći deo koji se sam nametnuo je mladost koja je u selu donosila promene,naglasio je Aleksandar Bogdanović.                 Ovu lepu ideju svojih meštana podržala je i Mesna zajednica Braničevo koja će  raditi  na daljem prikupljanju starih porodičnih fotografija koje su obeležele život ovog sela.


                 -Drago mije da je izložba dobro posećena i da se okupilo mnogo ljudi,prvi put se ovako nešto dešava u našem selu,nadam se da ćemo izložbu proširiti naredne godine,Hvala timu koji je radio na prukupljanu fotografija i otvaranju ove za nas i naše meštane važne izložbe,rekla je predsednica Mesne zajednice Braničevo, Ivana Stokić Perić.
                 Turistička organizacija Golubac priključila se ovoj akciji na stvaranju jedne postavke starih fotografija Braničeva,a podržaće i dalje aktivnosti na njenom obogaćivanju kao i otvaranju seodkog muzeja.


                -Ovu inicijativu meštana Braničeva,Turistička organizacija je podržala i pomogla u njenoj realizaciji.Imali smo i punu podršku i opštine Golubac. Nadamo se jednom lepom početku prikupljanja fotografija i pokretanju inicijative da se u budućnosti otvori i muzej.Izložba je izazvala takvu pozitivnu  reakciju meštana i očekujem da ćemo naredne godine imati još više fotografija. Ovo će biti jedna baza,jedna arhiva starih fotografija i beleženja života meštana u Braničevu u proteklom dvadesetom veku., kaže Jelena Petrović,vd direktora Turističke organizacije Opštine Golubac.

  
             Kako smo čuli od organizatora  izložbe starih fotografija ,,Moje Braničevo’’ ova postavka naišla je veliko interesovanje svojih meštana koji žele da se uključe u prikupljanje ovakvaih i sličnih fotografija i drugih predmeta koji su obeležeili svakodnevni život ovog urbanog i naprednog sela,u opštini Goluibac.
Lj.NastasijevićSlične vesti

POTPISAN MEMORANDUM IZMEĐU PESNIČKIH UDRUŽENJA

9 Aug 2019, 14:37

UPRILIČEN JE PRIJEM U GRADSKOM ZDANJU GRADA POŽAREVCA POVODOM 7. MEĐUNARODNIH PESNIČKIH SUSRETA ORFEJ NA DUNAVU. POTPISAN…

OTVARANJE LIKOVNE KOLONIJE

24 Jul 2019, 13:36

11. LIKOVNA KOLONIJA KOSTOLAC 2019. BIĆE PREDSTAVLJENA KOSTOLAČKOJ PUBLICI OD 25. DO 28. JULA.

U organizaciji Likovnih…

EGZIT FESTIVAL U NOVOM SADU, SPEKTAKULARNI FESTIVAL NA OVIM PROSTORIMA

6 Jul 2019, 13:28

4. JULA, Prvi dan Egzita zvanično je počeo otvaranjem festivalskih kapija tačno u 19 sati. Uz spektakularan vatromet malo…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ: TERETNA PRUGA U SMEDEREVU…

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je…

23 Aug 2019, 15:08

PoljoprivredaOBAVEZNA PRIMENA BIOSIGURNOSNOG…

BIOSIGURNOSNI PROTOKOL JE MERA KOJA SE DUGI NIZ GODINA PRIMENJUJE NA FARMI UNION MZ-A U NASELJU…

23 Aug 2019, 15:01

PolitikaJOKSIMOVIĆ: I DALJE VIŠE OD POLOVINE…

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije…

23 Aug 2019, 14:50

Kursna lista