OTVORENA IZLOŽBA SLIKA AUTORA ZORANA ARSOVSKOG U KUČEVU
   24 Sep 2019, 18:43    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


OTVORENA IZLOŽBA SLIKA AUTORA ZORANA ARSOVSKOG U KUČEVU

Otvarajući izložbu u Zavičajnoj galeriji  direktorka Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ Jasmina Blagojević je, između ostalog istakla da je poznati  istoričar umetnosti  Robert Cvetovski za Zorana Arsovskog-Babata rekao da postoje mnogi savremeni umetnici koji svoj likovan rad vezuju za aktuelna dešavanja u vremenu u kome žive, pri tom sa nastojanjem da iznesu svoj stav pred širom javnošću ne bi li dali svoj doprinos u borbi čovečanstva za bolje uređenje planete i života na njoj.

Na žalost, u poslednjih dvadesetak godina postaje jasno da već sada moramo preduzeti radikalne korake da bismo obezbedili opstanak ljudske vrste i celog životinjskog sveta na planeti Zemlji jer smo svojim neodgovornim delovanjem, motivisani brzim profitom, koristili tehnologije koje su na duži rok trajno uništavali planetu.            

 Blagojević je I dodala da u prošlosti, velike promene na zemljinoj kori su uzrokovane tektonskim poremećajima kao prirodne pojave geološkog tipa a danas, na žalost, su velike promene tektonskih razmera uzrokovani ljudskom delatnošću i otuda i naslov teme “Tektonski poremećaji“ koju je na svoj originalni vizuelni način obradio akademski umetnik Zoran Arsovski. 


                           U nastojanju da svom radu pristupi dvoznačno u filozofskom i umetničko-vizuelnom modu, Arsovski koristi metode koje najbolje poznaje a to je likovna veština, znanje i iskustvo u uspostavljanju vizuelne komunikacije između sebe i šireg auditorijuma bez straha da – otvarajući jedan kompleksan diskurs – može sebe izložiti teškom zadatku. Izazov je još veći ako znamo da je tema obrađena na minijaturnim formatima (10h10 cm.) gde je sam autor postavio sebi visoke kriterijume u završnoj obradi koja je predpostavljala visoku preciznost crteža, dobro postavljenu kompoziciju, koloristički balans u nijansama i racionalno korišćenje malog prostora ne bi li ostavio gledaocu jasnu poruku svoje ideje.

Koristeći dosledno ove postulate u svim svojim radovima, Arsovski nastoji otvoriti polemiku na zadanu temu u jednom širem vremenskom opsegu tretmanom sadržaja koji je uzrokovao štetne promene životne sredine, zatim teme koje se tiču današnjeg stanja ali i teme koje nagoveštavaju bližu budućnost. Za ljubitelje ove umetnosti iz Kučeva ova izložba u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ biće otvorena do 30-og ovog meseca.
Lj.Nastasijević
Izvor:Centar za kulturu Kučevo.Slične vesti

OTVORENA IZLOŽBA JUČE, DANAS, SUTRA U GALERIJI CZK POŽAREVAC

16 Oct 2019, 12:56

U galeriji Centra za kulturu Požarevac u ponedeljak 14. Oktobra  otvorena je izložba jednog od najpoznatijih srpskih…

OTVORENA IZLOŽBA PERSPEKTIVE 35 U VELIKOM GRADIŠTU

4 Oct 2019, 22:02

U Narodnom muzeju Veliko Gradište, otvorena je 35.po redu  izložba ,,Perspektive'',u organizaciji Nacionalne…

OTVARANJE IZLOŽBE LEONARDO 500 GENIJE, PRIRODA, VODA I MORE

2 Oct 2019, 15:33

U GALERIJI CENTRA ZA KULTURU POŽAREVAC SVEČANO ĆE BITI OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM  LEONARDO 500, GENIJE, PRIRODA, VODA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGOLUBAC DOBIJA NOVU PLAŽU NA DUNAVU

Početak radova na izgradnje  plaže i marine  na Dunavu,nastavak realizacije projekata…

21 Oct 2019, 21:18

KulturaSTARI ZANATI U OSNOVNOJ ŠKOLI…

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU KULTURE, TRADICIJE I TURIZMA "OD KNJIGE DO DUŠE" NA…

21 Oct 2019, 14:01

DruštvoOKTOBAR MESEC POSVEĆEN SLEPIM…

SAVEZ SLEPIH I SLABOVIDIH  POŽAREVAC OBELEŽEVA NIZOM AKCIJA MESEC OKTOBAR POSVEĆEN SLEPIM…

21 Oct 2019, 13:51

Kursna lista