OTVORENA IZLOZBA SLIKA  PRAVOSLAVLJE U SRCU AUTORA PETRA ANĐELKOVIĆA
   31 May 2019, 19:50    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


OTVORENA IZLOZBA SLIKA PRAVOSLAVLJE U SRCU AUTORA PETRA ANĐELKOVIĆA

I ove godine u okviru 52.Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’  u porodičnoj galeriji ,,Studenac’’ u Kučevu , slikar i vajar , Petar Anđelković otvorio  je za svoje sugrađane i ljubitelje ove umetnosti  samostalnu izložbu  na temu ,,Pravoslavlje u secu’’,gde se ovaj umetnik ponovo vratio večitoj ispiraciji i izvorištu ideja,događaja i života.


Otvarajući izložbu istoričarka umetnosti  dr Jelena Anđelković Grašar je istakla da temom ,,Pravoslavlje u srcu’,Petar  Anđelković  koji je poznat kao umetnik koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo najčešće nalazi u istoriji,a izložbe posvećuje znamenitim ličnostima ili značajnim istorijskim događajima iz naše prošlosti.

Tako je I ovog puta,ova izložba ,,Pravoslavlje u srcu’’ posvećena osamstogodišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
          -Još jedna izložba u okviru Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’ ovoga puta je ispiracija obellležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve za koje je zaslužan Sveti Sava. Upravo,ta jedna turboletna istorija Srpske pravoslavne crkve od osam vekova,koja je prolazila kroz različite uspone I padove,od potpunog izmeštanja sedišta kada se delila seoba Srba,do jednog veličanstvenog povratka,što danas imamo jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu I šire,to je hram Svetog Save,pokazuje zapravo  kakva je to istorija naše pravoslavne crkve. Perina izložba daje još jedan specifičan uvid u to,zato što je to jedno iskreno subjektivno,tanano osećanje umetnika I njegova želja da pokaže,u stvari,svoj doživljaj naše prošlosti. Simbolizan je izuzetno prisutan I sve to,u stvari,ne samo da obeležava jedan važan datum u našoj istoriji,nego I nas podseća da se zamislimo,šta to znači biti vernik,šta to znači verovati ne samo u Boga,nego pripadati jednoj zajwednici koja zaista pokazuje duboku I iskrenu veru I učenje ono što je bilo izvorno,instinsko,inicijalno I početno,naglasila je iistoričarksa umetnosti dr Jelena Anđelković Grašar.


          Autor  izložbe,Petar Anđelković je umetnik koji predstavlja neiscrpni rudnik ideja I tema u likovnoj umetnosti. On decenijama stvara I svakog maja obraduje svoje sugrađane I ljubitelje ove umetnost nekom novom temom.


           -Ove godine Petar je priredio slikarsku izložbu slika ulja na platnu sa temom ,,Pravoslavlje u srcu’’ kojom je na svojstven način obeležio 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.I,on je,po mom mišljenju,jedini umetnik koji je mogao da odgovori,I odgovorio je,na jednu ovakvu izazovnu temu.ovaj autor je,sam po sebi autokefalan,u bukvalnom smislu te reči,on je samosvojsten,nnneponovljiv,originalan,koji na najbolji način poznaje dušu našeg pravoslavnog čoveka,njegove praiskonske korene I božanskim darom,te svoje doživljaje,ideje,vizije,veoma uspešno prenosi na slikarska platna,kaće arheolog,Dragan Jacanović iz Požarevca.

           Slike i skulpture, i ovoga puta,postaju kruna umetnikovog suživota sa prirodom i prepoznavanja drevnih poruka zabeleženih u vremenu o kome Petar Anđelković govori i koji su deo njegovog stvaralaštva a ujedno i poetika doba o kojem on svedoči.


    -Ono što sam želeo na mojim slikama,nadam se da sam I uspeo,a vidim I po reakcijama publike,da kada predstavim taj Božji hram,tu crkvu,manstir sve jedno, onda je to krst Hristovo telo,koji je mučen na golgoti izvijenog tela I izmučenog. Tako sam predstavio crkve koje su uvijene,koje su mučene,ali zapravo niie ni ejdna srušena. Na nekoliko slika uspeo sam da stavim nekoliko crkava na steni,na jakom temelju,a taj temelj je zapravo pravoslavlje.Ovim bi zapravo I zaokružio ovogodišnju izložbu I ceo opus kada je autokefalnost I pravoslavlje u pitanju,istakao je autor izložbe,Petar Anđelković.

         U galeriji ,,Studenac’’ smeštenoj u porodičnoj kućina, mogu se videti i drugi obrađeni materijali poput mermera,standarnog drveta koje  je stalno prisustnu u Petrovim radovima i na kraju keramika koja je vezana za Lepenski vir i kulturu toga kraja.Ova izložba omogućava posetiocima da se bliže upoznaju sa istorijom kraja u kome žive,kroz slike kojima je Petar vizuelizovao paleolitskog čoveka,značaj metala od neolita do srednjeg veka,osvajanja zavojevača,borbe,radove i sve ono što je oblikovalo mesta i ljude u dolini Peka. 
  
          

Slike i skulpture, i ovoga puta,postaju kruna umetnikovog suživota sa prirodom i prepoznavanja drevnih poruka zabeleženih u vremenu o kome Petar Anđelković govori i koji su deo njegovog stvaralaštva a ujedno i poetika doba o kojem on svedoči. I ova izložba kao i mnoge predhodne na završnici otvaranja završena je ispaljenim hicem iz trešnjevog topa.
 Lj.Nastasijević
 Slične vesti

IZLOŽBA PAVLA MILADINOVIĆA OD ČETVRTKA 06. JUNA U PAVILJONU CVJETE ZUZORIĆ

3 Jun 2019, 13:49

U ČETVRTAK 6. JUNA U 19 ČASOVA U PAVILJONU CVJETE ZUZORIĆ U BEOGRADU BIĆE SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA SLIKA AKADEMSKOG SLIKARA…

OTVORENA IZLOŽBA MUZEJ ŽENE PRVE ŠKOLOVANE ŽENE SRBIJE

1 Jun 2019, 10:10

U ORGANIZACIJI UDRUŽENJA SLIKARA I LJUBITELJA SLIKARSTVA KORNJAČA IZ BEOGRADA, UDRUŽENJA SUNCE IZ POŽAREVCA I NARODNOG MUZEJA…

OTVARANJE IZLOŽBE PRVE ŠKOLOVANE ŽENE SRBIJE

29 May 2019, 12:24

U ČETVRTAK, 30. MAJA SA POČETKOM U 13 SATI, ODRŽAĆE SE PREDAVANJE I SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE "PRVE ŠKOLOVANE ŽENE SRBIJE".…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportFK MLADI RADNIK OTVARA ŠKOLU ZA…

NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE KOJU JE ORGANIZOVAO FUDBALSKI KLUB MLADI RADNIK 1926 PREZENTOVANI…

25 Jun 2019, 19:59

DruštvoOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE DONIRALA…

Opština Veliko Gradište donirala je vatrogasno-spasilačkoj jedinici neophodnu vatrogasnu opremu…

25 Jun 2019, 16:42

KulturaKONCERTOM RADETA ŠERBDŽIJE OTVOREN…

U VIMINACIJUMU U LIMESU SINOĆ JE KONCERTOM RADETA ŠERBEDŽIJE OTVOREN DRUGI „VIMINACIUM…

25 Jun 2019, 15:20

Kursna lista