OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA IZ DEČIJIH KNJIGA:ISKRICE SNA
   7 Sep 2019, 12:28    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA IZ DEČIJIH KNJIGA:ISKRICE SNA


U ČETVRTAK 5. 9. 2019. GODINE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA IZ DEČIJIH KNJIGA POD NAZIOVM ISKRICE SNA UMETNIKA PREDRAGA PEĐE TODOROVIĆAMarina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu je pozdravila goste i mnogobrojne posetioce i tom prilikom kazala:
„U današnje doba ilustrovane knjige za decu uživaju status kulture u kojoj uživaju ljudi svih starosnih grupa. To je dragocena i svestrana umetnost koja je već premašila okvire papira, razbijajući granice sopstvenog žanra i spajajući se sa raznim drugim oblicima umetnosti i slika.Ilustratorova pozicija je jedna od ključnih pozicija u vizuelnom predstavljanju teksta. U radu ilustratora, njegov lični odnos prema temi i njenom sadržaju se profiliše podsvesno. U svom stavu prema vizuelnom karakteru on jasno prikazuje kako oseća tekst, kako ga je razumeo i kako ga čini razumljivim za druge. Za Peđu Todorovića ilustrovanje knjiga je njegova „nepresušna stvaralačka igra“, kako sam kaže. Otuda potiče sa lakoćom preneta bajkovita atmosfera Todorovićevih ilustracija koje su obuhvatile podjednako biljni i životinjski svet, ep, mistiku i dekor“.  Na otvaranju izložbe govorila je Katarina Zarić, umetnica iz Beograda, dobitnica prve nagrade na prošlogodišnjem Bijenalu posvećenom Mileni Pavlović Barili koja je i otvorila ovu izložbu. Ona je kazala da je Predrag Peđa Toodorović odličan crtač, vajar, pesnik, svestrana ličnost i da ova njegova izložba predstavlja manifestaciju moći, demonstraciju umetničke moći, gde ilustrator zapravo mora da radi sa drugim autorom i da  neko slika rečima, a neko slika likovnim sredstvima.

Umetnik Predrag Peđa Todorović se takođe zahvalio na gostoprimstvu i kazao da mu je grad  Požarevac podjednako drag kao Beograd jer je ovde rođena Milena Pavlović Barili koju on izuzetno poštuje kao slikara i čiji je uticaj imao u izgradnji sopstvenog stila.
Ovom izložbom predstavio je ilustracije iz 6 knjiga: Vilinske bajke, Ježeve kućice – Branka Ćopića, Zimzelene zmije-Verina otkrića, Legende o vodama – Olge Tošić.

BIOGRAFIJA PREDRAGA PEĐE TODOROVIĆA

Rođen je 1967. godine u Beogradu. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1991. godine. Magistrirao je na Odseku za zidno slikarstvo – mozaik 1994. godine. Član ULUS-a od 1993. godine. I od tada ima status samostalnog umetnika. Član ULUPUS-a od 2012. godine. Član udruženja Ras Art.
 Samostalno izlagao na 34 izložbe u zemlji i inostranstvu od 1994-2015. godine. Grupno izlaže u zemlji i inostranstvu od 1991-2018. godine.

Izložba će biti otovrena do 25. septembra a ulaz je slobodan.
 Slične vesti

IZLOŽBA REDESIGN OF YUGOSLAV DESIGN OTVORENA U POŽAREVCU

1 Feb 2020, 12:54

: SAMOSTALNA IZLOŽBA MAKEDONSKOG DIZAJNERA I AKTIVISTE ZORANA KARDULE RIDIZAJN OD JUGOSLAV DIZAJN „REDESIGN OF YUGOSLAV…

IZLOŽBA MAKEDONSKOG DIZAJNERA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

29 Jan 2020, 12:40

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI  U ČETVTRAK 30. JANUARA BIĆE OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM "REDESIGN OF YUGOSLAV…

POZIV NA SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE ILUSTARCIJA PREDRAGA TODOROVIĆA

4 Sep 2019, 12:53

NARODNI MUZEJ I GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI  POZIVAJU NA SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE ILUSTRACIJE PREDRAGA TODOROVIĆA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMINISTAR FINANSIJA PREDSTAVIO…

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će paket ekonomskih mera za pomoć privredi…

1 Apr 2020, 13:41

DruštvoFABRIKA VINO ŽUPA POČELA PROIZVODNJU…

Fabrika Vino Župa iz Aleksandrovca nedavno je počela proizvodnju medicinskog alkohola koji…

1 Apr 2020, 13:36

DruštvoSAOPŠTENJE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Po nalogu Štaba za vanredne situacije Grada Požarevca, JKP Komunalne službe obezbedile su…

1 Apr 2020, 13:30

Kursna lista