OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA IZ DEČIJIH KNJIGA:ISKRICE SNA
   7 Sep 2019, 12:28    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA IZ DEČIJIH KNJIGA:ISKRICE SNA


U ČETVRTAK 5. 9. 2019. GODINE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA IZ DEČIJIH KNJIGA POD NAZIOVM ISKRICE SNA UMETNIKA PREDRAGA PEĐE TODOROVIĆA



Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu je pozdravila goste i mnogobrojne posetioce i tom prilikom kazala:




„U današnje doba ilustrovane knjige za decu uživaju status kulture u kojoj uživaju ljudi svih starosnih grupa. To je dragocena i svestrana umetnost koja je već premašila okvire papira, razbijajući granice sopstvenog žanra i spajajući se sa raznim drugim oblicima umetnosti i slika.



Ilustratorova pozicija je jedna od ključnih pozicija u vizuelnom predstavljanju teksta. U radu ilustratora, njegov lični odnos prema temi i njenom sadržaju se profiliše podsvesno. U svom stavu prema vizuelnom karakteru on jasno prikazuje kako oseća tekst, kako ga je razumeo i kako ga čini razumljivim za druge. Za Peđu Todorovića ilustrovanje knjiga je njegova „nepresušna stvaralačka igra“, kako sam kaže. Otuda potiče sa lakoćom preneta bajkovita atmosfera Todorovićevih ilustracija koje su obuhvatile podjednako biljni i životinjski svet, ep, mistiku i dekor“.  



Na otvaranju izložbe govorila je Katarina Zarić, umetnica iz Beograda, dobitnica prve nagrade na prošlogodišnjem Bijenalu posvećenom Mileni Pavlović Barili koja je i otvorila ovu izložbu. Ona je kazala da je Predrag Peđa Toodorović odličan crtač, vajar, pesnik, svestrana ličnost i da ova njegova izložba predstavlja manifestaciju moći, demonstraciju umetničke moći, gde ilustrator zapravo mora da radi sa drugim autorom i da  neko slika rečima, a neko slika likovnim sredstvima.

Umetnik Predrag Peđa Todorović se takođe zahvalio na gostoprimstvu i kazao da mu je grad  Požarevac podjednako drag kao Beograd jer je ovde rođena Milena Pavlović Barili koju on izuzetno poštuje kao slikara i čiji je uticaj imao u izgradnji sopstvenog stila.
Ovom izložbom predstavio je ilustracije iz 6 knjiga: Vilinske bajke, Ježeve kućice – Branka Ćopića, Zimzelene zmije-Verina otkrića, Legende o vodama – Olge Tošić.

BIOGRAFIJA PREDRAGA PEĐE TODOROVIĆA

Rođen je 1967. godine u Beogradu. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1991. godine. Magistrirao je na Odseku za zidno slikarstvo – mozaik 1994. godine. Član ULUS-a od 1993. godine. I od tada ima status samostalnog umetnika. Član ULUPUS-a od 2012. godine. Član udruženja Ras Art.
 Samostalno izlagao na 34 izložbe u zemlji i inostranstvu od 1994-2015. godine. Grupno izlaže u zemlji i inostranstvu od 1991-2018. godine.

Izložba će biti otovrena do 25. septembra a ulaz je slobodan.
 



Slične vesti

Deca u ratu: Srpski izbeglički domovi u Mataruškoj Banji 1942-1944.

7 Feb 2024, 14:10

U Galeriji  savremene umetnosti otvorena je izložba „Deca u ratu: Srpski izbeglički domovi u Mataruškoj…

"Za sećanje od..." fotografije iz zbirki Narodnog muzeja Požarevac

5 Dec 2023, 11:11

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvarena je  izložba „Za sećanje od...“ Fotografije iz zbirki…

Izložba "Damari sećanja" u Galeriji savremene umetnosti

15 Nov 2023, 11:41

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba radova nastalih uljanih pastelom na rendgen snimcima pod…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

Kursna lista