Otvorena izložba "Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela"
   24 Jun 2022, 9:26    Beograd    SATTV    Marija Vajner


Otvorena izložba "Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela"

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu „Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“ u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu i tom prilikom istakla da izložba, kroz fotografije 15 autora nudi novu perspektivu na umetnički opus jedne od najznačajnijih srpskih umetnica, potvrđuje da je Milenino delo vanvremensko, i da je kao takvo nepresušna inspiracija slikarima, piscima, dizajnerima i drugim stvaraocima.
  „Posebnu vrednost ovoj izložbi daje to što je ona deo projekta kojim se kroz fotografije daje novo viđenje dela velikih srpskih umetnika. Od večeras i beogradska publika ima priliku da se upozna sa radovima petnaest savremenih srpskih fotografa koji su dali svoja viđenja Mileninog vrednog i bogatog stvaralačkog opusa. Na izloženim radovima možemo videti spoj slikarstva kao vrhunske umetnosti, sa fotografijom kao savremenim medijem. Na taj način se dela klasičnih slikara čine prijemčivijim novoj publici i mladim generacijima", napomenula je ministarka kulture izrazivši zadovoljstvo što će sledeća izložba biti naredne godine u Čačku, gradu koji je u 2023. proglašen za prvu Prestonicu kulture Srbije, a u saradnji sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović".  Gojkovićeva je naglasila su Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, zajedno sa drugim partnerima, prepoznali važnost predstavljanja Milenine umetnosti u savremenom dobu, čime ta izložba daje izvanredan primer međunarodne saradnje u oblasti kulture.

  „Milena, ćerka slavnog italijanskog pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija i Požarevljanke Danice Pavlović, i večeras ovde u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu simbolično spaja Srbiju i Italiju. Univerzalna snaga njenog stvaralaštva i danas je spona koja kulturne veze naše dve zemlje čini jačim", navela je ministarka kulture i dodala da je srpska umetnica i pored svog kratkog životnog puta, postala svojevrsna ikona naše i svetske kulturne scene između dva svetska rata. „Naša je privilegija što sa ponosom možemo da kažemo da smo imali tako darovitu slikarku. Tim više je naša obaveza da njena dela učinimo što vidljivijim široj publici i da u domaćoj i međunarodnoj javnosti afirmišemo njenu celokupnu umetničku pojavu", poručila je Gojkovićeva.

  Podsetila je da je Milena Pavlović Barili išla ispred svog vremena i bila nosilac modernih trendova, koja je u isto vreme sa ponosom isticala svoje poreklo, nikada ne raskidajući veze sa Požarevcem, Beogradom i Srbijom i ukazala na važnost čuvanja i negovanja uspomene na neponovljivu slikarku, i dodala da su na njenu multimedijalnu ličnost i multikulturalnost uticali brojne svetske metropole i gradovi u kojima je živela i stvarala. „Učeći od eminentnih profesora, gradila je prepoznatljiv stil kojim je očarala mnoge poklonike umetnosti i otvorila sebi vrata galerija širom sveta. Njeno umetničko sazrevanje može da se prepozna i na delima koja su ovde izložena i koja su joj donela globalnu prepoznatljivost. Tokom života, bila je prisutna ne samo u kulturnim krugovima, već i u poznatim modnim časopisima tog vremena, poput ʼVogaʼ. Višestruko talentovana i svestrana, družila se sa velikim intelektualcima kao što su Alberto Savini, Alfred Kubin, Pol Valeri", rekla je ministarka kulture.

  Gojkovićeva je tom prilikom istakla značaj rada Fondacije Milenin dom - Galeriji Milene Pavlović Barili, koja svojim fondom, ličnim predmetima i porodičnom zaostavštinom od blizu 900 radova, predstavlja jedinstvenog čuvara uspomene na ovu veliku umetnicu. „Lik i delo Milene Pavlović Barili zaslužuju nacionalnu brigu i punu pažnju, kako bi sećanje na nju bilo održano ne samo u Požarevcu i Srbiji, već i širom Evrope", izjavila je Gojkovićeva, napomenuvši da se sa predstavnicima njenog rodnog grada i Fondacijom vode intenzivni razgovori o izgradnji galerije dostojne njene uloge u našoj i svetskoj kulturi. Slične vesti

Jesenji salon slika Udruženja "Spektar", radnika Ogranka Kostolac

4 Nov 2022, 13:10

Ovogodišnji 22. Jesenji salon slika likovnih umetnika udruženja „Spektar“ iz Kostolca u kome je većina…

Požarevački slikari "Deci Kosova, sa ljubavlju"

17 Oct 2022, 10:43

U okviru projekta „Kultura i identitet Srba bez granica – deci Kosova, sa ljubavlju“, koje je realizovalo…

Umetnički performans ispred Galerije savremene umetnosti u Požarevcu

22 Sep 2022, 13:19

Profesor Orhan Čebraioglu iz Turske uz podršku Grada Požarevca i Udruženja likovnih stvaralaca Đura Jakšić …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista