Otvorena arheološka postavka Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave
   19 Nov 2022, 8:30    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Otvorena arheološka postavka Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave

U Palati  Golubačke tvrđave otvorena  je arheološka postavka „Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave” koja sadrži odabir od više od četrdeset konzerviranih arheoloških nalaza srednjovekovnog oružja i delova ratničke opreme otkrivenih tokom novih arheoloških istraživanja u okviru Projekta revitalizacije Golubačke tvrđave.


Ovi nalazi predstavljaju izuzetnu arheolšku potvrdu dosadašnjih znanja o vojnoj važnosti Tvrđave kao srednjovekovnog pograničnog utvrđenja Izgrađena na strmim ridanskim liticama, stražari vekovima na početku Gvozdenih vrata. Ne zna se ko je i kad postavio taj prvi kamen za Tvrđavu Golubac. Gradili su je, osvajali i obnavljali mnogi, a njihovi tragovi čekali su vekovima da budu otkriveni.

 
         - Srednjovekovno oružje i delovi ratničke opreme otkriveni u novim arheološkim istraživanjima od 2014. do 2019. godine sada su deo stalne izložbe Tvrđave Golubac koju je, nakon revitalizacije, od marta 2019. do danas obišlo pola miliona posetilaca iz zemlje i inostranstva, a samo u ovoj godini 170 hiljada. Tokom novih arheoloških iskopavanja pronađeno je oko deset hiljada strelica, nekoliko stotina oklopnih pločica, kamena, gvozdena i druga đulad, naoružanje, keramika. Sve je to skupljeno i praktično je arheološki nalaz sa Tvrđave Golubac, ne računajući podgrađe koje je posebna priča, nakon završetka projekta, to blago je ostalo u depou i mi sa ga sa onim što smo dobili ljubaznošću Narodnog muzeja u Požarevcu, sjedinili sa onim što je pronađeno u ranijim istraživanjima, i onda smo krenuli da razmišljamo o izložbi – kaže direktorka Iskra Maksimović.

Na izložbi “Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave” prvi put se pojavljuje ono što je pronađeno u tvrđavi, konzervirano, obrađeno i pripremljeno da posetioci mogu da ga vide.

          -Ova izložba koja je stalnog karaktera, pripremana je tri godine u okviru raspoloživih mogućnosti I kako kaže Iskra Maksimović, za postavku je izabrano ono što je najatraktivnije i reprezentuje jednu grupu nalaza. -Ovo je stalna izložba, neće se pomerati, ali će se dopunjavati. Veoma je interesatno videti  pronađene staklene bombe koje nisu u ovoj postavci,ali će posle konzervancije one naći  ovde svoje mesto.Mi smo već krenuli u proces konzervacije oklopnih pločica, i ja se nadam da ćemo sledeće godine u ovo vreme imati rekonstruisani srednjovekovni oklop sa tvrđave Golubac, a onda idemo dalje – dodala je Maksimović

           Arheološkim istraživanjima tokom Projekta revitalizacije tvrđave rukovodila je arheološkinja Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Marina Bunardžić.       -Kada govorimo o srednjem veku mi mislimo na vitezove i viteške borbe i to je romantično viđenje, ali je u stvarnosti to bilo surovo, a romantično samo u vreme mira kada se i nije živelo u tvrđavi, već u podgrađu I da naoružanje i oprema ratnika , negde od 14. veka prate način ratovanja.Iz perioda hladnog naoružanja ima mačeva, samostrela svih veličina i oblika, a sa promenom načina ratovanja vremenom se menja i izgled tvrđave koja dobija spoljne bedeme, topovsku kulu,objjašnjava Marina Bunardžić koja je I rukovodilac arheoloških istraživanja Golubačke tvrđave I predgrađa Golupca.

 Jelena Petrović,direktorka Turističke organizacije Golubac kaže da je ovo samo deo jednog bogatog kulturnog nasleđa na prostorima opštine Golubac,što će još više upotpuniti našu turističku ponudu .Ona je I najavila da se uskoro očekuje otvaranje I galerije savremene umetnosti I brojni  drugi sadržaji u saradnji sa ,,Tvrđavom  Golubački grad’’ I Narodnom bibliotekom ,,Veljko Dugošević’’u Golupcu.

         Pored originalnih predmeta, izložbu upotpunjuju i brojni rekviziti i modeli, informativni panoi i digitalni sadržaji. Razotkrivanjem vekovima skrivenog Blaga I postavljanjem ove stalne arheološke postavke „Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave” za posetioce  predstavlja još jedan novi detalj upoznavanja njene istorije I dešavanjima na ovim prostorima.

Tvrđava Golubac tokom novembra i decembra otvorena je za posetioce od 10 do 14 časova svakodenvno, osim ponedeljkom.Slične vesti

"Moje selo" Vlatke Milenković u Galeriji Obojene svetlosti

16 Nov 2022, 11:51

U Galeriji Obojene svetlosti Centra za kulturu Požarevac postavljena je izložba slika Vlatke Milenković. Slike su nastale …

Izložba rukopisa iz biblioteka Fruškogorskih manastira

11 Nov 2022, 10:34

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ Požarevac otvorena je izložba na kojoj su predstavljena 23 rukopisa…

U Centru za kulturu u Kučevu otvorena izložba slika JOJ

8 Nov 2022, 13:55

U prisustvu ljubitelja likovne umetnosti proteklog vikenda u holu Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaPotražnja za ribom na nivou prošle…

U toku je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne…

8 Dec 2022, 11:28

Vremenska prognozaPrognoza za petak, 9. Decembar…

SRBIJA: U petak toplije i promenljivo oblačno sa slabom kišom u…

8 Dec 2022, 11:16

DruštvoOtkrivene stare srpske sorte vinove…

Zahvaljujući istraživanjima u okviru projekta ”Genomska karakterizacija starih sorti…

8 Dec 2022, 9:50

Kursna lista