Otvoren sajam naoružanja Partner 2021, predstavljeno borbeno vozilo lazanski
   12 Oct 2021, 11:53    Beograd    Elena Marjanović


Otvoren sajam naoružanja Partner 2021, predstavljeno borbeno vozilo lazanski

Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" svečano je otvoren u Beogradu, a prvi put je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavljeno oklopno vozilo "lazanski“, nazvano po nedavno preminulom novinaru, vojnom komentatoru i diplomati Miroslavu Lazanskom.


Na svečanom otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" predstavljeno je novo multifunkcionalno oklopno vozilo "lazanski".


"Lazanski" je najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo, koje je razvilo preduzeće "Jugoimport SDPR", a ime je dobilo po nedavno preminulom Miroslavu Lazanskom.

Novo oklopno vozilo je zapravo modifikovana verzija postojećeg "lazara 3". Glavna razlika između "lazara" i "lazanskog" je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama...

Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.

Vozilo "lazanski" izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smesti do 13 sedišta.

Novinu u odnosu na "lazar" čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je 3. avgusta u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata.

  Istakao je da je Srbija prepoznata u celom svetu kao zemlja koja promoviše i čuva mir i stabilnost.
"U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanja za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju", naglasio je Vučić.

Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava Samit nesvrstanih zemalja i naveo da  otvaranju "Partnera 2021" prisustvuju predstavnici mnogih zemalja.

Predsednik Vučić je istakao i da je na ovogodišnjem sajmu prikazano do sada najviše noviteta.

"Uspeli smo da prethodnih godina vojsku i vojnu industriju stavimo na pijedestal narodnog poverenja. Ovde su predstavljeni istraživački, opitni i remonti kapaciteti Ministarstva odbrane i naše odbrambene industrije, kao i najviši dometi

Jugoimporta i naših institucija čiji je zadatak opremanje i osposobljavanje vojske", rekao je Vučić.

Naglasio je da je teško suprostaviti se velikim silama u promociji vojne opreme i naoružanja, ali da je važno da Srbija gradi svoj put i bira one oblasti gde može da se takmiči sa najboljima.

"Cene našeg proizvoda mora da bude konkurentnija i bolja od onih koje imaju veliki sistema", poručio je Vučić.

Otvaranju ovog sajma prisustvovao je i ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.Na sajmu 132 izlagača, 36 iz inostranstvaNa Sajmu "Partner 2021" prisutna su ukupno 132 izlagača, od čega 36 iz 16 stranih zemalja, među kojima su Autstrija, Kina, Danska, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija.

Ovogodišnji sajam je i u pogledu izloženih noviteta višetruko premašio onaj održan pre dve godine.

Predstavljeno je više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje su izradili samostalno ili sa Odbrambenom industrijom Srbije.
Do 14. oktobra u halama 1 i 4 Beogradskog sajma i na otvorenom prostoru biće izloženi artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi. 

U četvrtak je Dan otvoren za posetioce, koji će moći da pogledaju sve što je izloženo, uz kupljenu kartu i negativan pi-si-ar test.


Tokom sajma biće organizovani i stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.  

Pokrovitelj ovog sajma je Ministarstvo odbrane, a suorganizator kompanija "Jugoimport SDPR". Vučić: Srbija će nastaviti da jača svoju vojsku


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Sajma "Partner 2021" rekao da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i da razvija odbrambenu industriju. 

Karakteristike borbenog vozila "lazanski":

Težina i dimenzije:
- Bruto težina vozila: 26 do 36 tona
- Dužina: 8 metara
- Širina: 3,2 metra
- Visina: 2,6 metara
- Broj sedišta: do 13 Balistička i protivminska zaštita:
- Protivminska zaštita Stanag nivo 4a i 4b
- Balističk zaštita Jugoimport paket zaštite u skladu sa standardom Stanag, nivo 4; Jugoimport paket zaštite i skladu sa standardom Stanag nivo 5 i 6 - u razvoju DUBS 57mm, Tehničke karakteristike: Osnovni tehnički podaci:
- Naoružanje: Automatski top 57 mm, Mitraljez 7,62 mm
- Brzina gađanja: 80 metaka u minutu
- Domet (km): Vertikalni - do 7,5 Horizontalni - do 14,5
- Municija: Automatski top - 80, Mitraljez - 500 Zaštita:
- Zaštita od zrna kalibra 7,62 mm sa svih strana
- Zaštita prednjeg luka od zrna kalibra 30 mmSlične vesti

Najsavremenije domaće naoružanje na desetom jubilarnom sajmu "Partner 2021"

12 Oct 2021, 9:27

Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" biće svečano otvoren danas u Beogradu. Sajam…

Zaplenjeni oružje i municija

25 Mar 2021, 15:01

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su N. R. (1972)…

Pao zbog automatske puške

22 Mar 2021, 20:47

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, u okviru akcije „Gnev“, uhapsili su R. S. (1947)…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista