Otvoren Legat slikara Miluna Lukića u Biblioteci u Golupcu
   9 May 2023, 11:50    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Otvoren Legat slikara Miluna Lukića u Biblioteci u Golupcu

U  Narodnoj biblioteci "Veljko Dugošević" u Golupcu predstavljen je Legat Miluna Lukića "Limuna" koji čine 102 eksponata među kojima su slike,skice,diplome,nagrade i katalozi I koje je ovoj kulturnoj ustanovi poklonlla njegova kćerka Dobrila Lukić.

Među mnogobrojnim gostima, pojedini golupčani su imali prilike da se podsete  vremena u kojima je Milun kao njihov sugrađanin  živeo i stvarao punih tri ipo decenije.

Radio je I kao  nastavnik likovnog vaspitanja u osnovnoj školi "Branko Radičević" u Golupcu.Legat su otvorili uz prigodan program vd upravnika Biblioteke Milen Bogojević I Milunova kćerka Dobrila Lukić

        -Milun Lukić rođen je u Smederevskoj Palanci 1937.godine. Slikarstvom se bavio od detinjstva I  Prvu samostalnu izložbu imao je 6. septembra 1956. godine u Smederevskoj Palanci.kada je imao samo 19 godina. Izlagao je u zemlji i inostranstvu. U toku života organizovao je ukupno 55 samostalnih izložbi. Narodni muzej u Smederevskoj Palanci je radove Miluna Lukića zbog njihovih umetničko-estetskih i zavičjanih svojstava proglasio za kulturna dobra februara 2018. godine. U periodu od 1974. do 1987. godine, radio je kao nastavnik likovnog vaspitanja u osnovnoj školi "Branko Radičević" u Golupcu,naglasila je kćerka Dobrila Lukić.

     Porodica Miluna Lukića živela je I radila u Golupcu 35 godina.U školi ,,Branko Radičević’’ radio je punih deset godina I rema učenicima I njihovim roditeljima kao I članovima radnog kolektiva škole  imao korektan odnos i pedagoški stav  gde je bio voljen I uživao ugled naprednog prosvetnog radnika

         -S obzirom da su golupčani I Golubac podržavali rad mog oca I mene kao njegovu kćerku,odlučila sam da Golupcu preko Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ poklonim Legat Miluna Lukića ,,Limuna'' koji sadrži 102 eksponata. Tu su deset slika koje su rađene vodenim bojama ,jedna tempera I devet akvarela,zatim 30 portreta koji su rađđeni flomasterom u period od 1975-1979.godine kao I brojni katalozi,fotografije,isešci iz novina,pisma I govori sa otvaranja njegovih izložbi. Ovaj legat sada živi jednim novim životom kao znak sećanja na mojeg pokojnog oca Miluna Lukića,dodala je Dobrila Lukić. naučni saradnik I predstavnik Srpskog geografskog društva u Nacionalnom prosvetnom savetu u Beogradu.


Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ pokrenula je platformu „Digitalna biblioteka“ čiji sadržaj čine stare i retke knjige iz Legata Dimitrija Mite Mirkovića, kao I fotografije, razglednice, posteri i poštanske markice iz kolekcije Bojana Radovanovića.  Sa legatom Miluna Lukića ,,Limuna’’ ova kulturna ustanova u Golupcu  bogaja je za dela ovog uvaženog i priznatog umetnika.

          -Biblioteka je dobila legat Miluna Lukića.nastavnika likovnog vaspitanja koji je više od pola svog radnog veka proveo kao nastavnik likovnog u Osnovnoj školi ,,Branko Radičević’’ u Golupcu.Njegova kćerka Dobrila Lukić,inače geogeraf po struci,iskoristila je trenutak otvaranja nove Biblioteke I ponudila nam je njegove slike i dokumenta kao Legat.Mi smo u našoj kulturnoj ustanovi sa zadovoljstvom prihvatili I to je nešto što krasi naš kraj I što je stvarano u njemu. Od sada imaćemo u holu Biblioteke njegove radove koji su izlagani širom bivše Jugoslavije gde je imao veliki broj samostalnih izložbi I preko hiljadu urađenih slika slikane tehikom ,,akvarel’’,ali mi ga znamo po pejzažima. Bio je omiljen u našem kraju I njegove slike danas krase mnoge domove I restorane,jer su bile rado kupovane,istakao je vd upravnika Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’,Milen Bogojević.

Milun Lukić je svojeglava i tvrdoglava priča o slikaru samotniku, o slikaru koji je jednom rukom rušio, a drugom stvarao, slikaru smešnih zaletanja i promašaja, probijanja i posrtanja kroz gustoš slikarskih prepreka, rasipanja i propinjanja. Tako je ovaj nemirnik, nepokornik i neumornik, postao ona prva, najsmelija i najluđa lasta koja željna prolećnih dana, može da uleti i usred mraza. Bio je redak umetnik, letopisac svoje rodne Jasenice, neizlečivi slikar seoske idile, sav u prirodi, pesnik orača, kopača i kosača, uspavanki i uljuljanki, tesara i deljara, bilja i rastinja, brazda i senokosa, krezubih vračara i ciganskih putnika mečkara. Svagda na svom rodnom tlu, na širokom i jedinstvenom prostoru između zavičaja i sna, Srbije i srca.“,tako je o  Milanu Lukiću ,,Limunu’’ ’govorio   Dragoljub Janojlić, novinar i publicista čije je reči na ovom otvaranju  Legata pročitala Milunova kćerka Dobrila Lukić.

 
U GALERIJI MODERNE UMETNOSTI U BIBLIOTECI 14 IZLOŽBI MLADIH AUTORA
         Galerija moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u ovoj godini ugostiće 14 mladih I umetnika koji su izabrani na konkursu od 55 prijavljenih. U proteklih četiri meseca ljubitelji likovne umetnosti u Golupcu imali su prilike da vide izložbe triju  mladih umetnika .Poslednja izložba slika koju su građani Golupca mogli videte do 8-og ovog meseca  bila je od mladog umetnika Aleksandra Mitrovića iz Majdanpeka .
 Slične vesti

Izložbom slika za svoje sugrađane Kučeva Milan Glozić proslavio jubilej-20 godina umetničkog rada

23 Sep 2023, 15:17

U Centru za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu,u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja ove umetnosti I rukovodstva…

U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena izložba slika Bojana Novakovića

13 Sep 2023, 19:35

U Galeriji modern umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu otvorena je izložba slika…

Revija dečijih ljubimaca na 60. LJKI

7 Sep 2023, 14:02

U okviru 60. Ljubičevskih konjičkih igara, održana je Revija dečijih ljubimaca je u sklopu izložbe „Ljubimca“.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista