OTVARA SE GRANIČNI PRELAZ GOLUBAC RUMUNSKI GRAD NOVA MOLDAVA
   11 Dec 2019, 14:36    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


OTVARA SE GRANIČNI PRELAZ GOLUBAC RUMUNSKI GRAD NOVA MOLDAVA

U podunavskom naselju Usije,u opštini Golubac 10.decembra 1993.godineotvoren je novi granični prelaz za međunarodni rečni saobraćaj čime su dve susedne zemlje tada Jugoslavija i Rumunija stvorile preduslove za veći obim privredne i druge saradnje.Međutim,zbog ratnih sukoba,NATO bombardovanja I svega  što se dešavalo u proteklih 26 godina,ovaj granični prelaz nije bio u funkciji iako su u njegovu izgradnju i opremanje golubačka privreda i Republika Srbija tada  uložili 850 hiljada evra.


Vlada Republike Srbije i Vlada Rumunije su 2013. godine, potpisale Sporazum o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Golubac (Republika Srbija) i Nova Moldova (Rumunija) na srpsko-rumunskoj državnoj granici. Poptisivanjem Sporazuma, stekli su se uslovi da se iz IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, finansira projekat „Uspostavljanje trajektne linije na Dunavu između Golupca i Nove Moldove“. Projekat će sprovesti opštine Golubac i Veliko Gradište sa srpske strane i opština Nova Moldava i Okrug Karaš Severin sa rumunske strane.

Osnovni cilj projekta je unapređenje pogranične infrastrukture kako bi se povećala ukupna privredna konkurentnost u pograničnoj oblasti, unapredio kvalitet života lokalne zajednice i unapredila saradnja lokalnog pograničnog stanovništva. Za ovo nerazvijeno pogranično područje, valorizacija turističkog potencijala predstavlja izvor za generisanje privrednih aktivnosti i privlačenje novih investicija, čime se podstiče razvoj mikro i malih preduzetnika u oblasti , takozvane male privrede i pružaoca turističkih usluga. Podsticanje privredne aktivnosti i razvoj turizma je katalizator za ekonomski rast u pograničnom području s obzirom na postojeću slabu iskorišćenost potencijala za pivredni razvoj. Realizacijom ovog projekta će se olakšati povezivanje dva pogranična regiona, brži pristup između okruga Karaš– Severin u Rumuniji i Braničevskog okruga, u Srbiji.Opštine Golubac i Veliko Gradište sa srpske strane Dunava i opština Nova Moldava i okrug Karas Severin iz Republike Rumunije,tada počeli su sa implementacijom ovog projekta pod nazivom „Uspostavljanje rečno skelskog prevoza na Dunavu – trajektom između Nove Moldave i Golupca“.

Projekat se finansira u okviru IPA CBC Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.a ukupna vrednost projekta je 2.352.674 evra, od kojih je opština Golubac , kao partnera na projektu uložila oko 247.071 evra.Ova podunavska opština uradila je  rekonstrukciju pbaloutvrde i prilaznih puteva, opremanje objekata carine i granične policije u Usiju kao i izgradnja odgovarajućeg pontona za bezbedan prilaz trajekta.


Konačno,posle skoro tri decenije ovaj granične  prelaz 20-og ovog meseca biće pušten u funkciju. Juče  je obavljena I probna vožnja  trajektom od Usija do Nove Moldave I prema rečima  rukovodstva opštine Golubac,sve je proteklo bez problema.

              -Jedan od glavnih ciljeva projekta koji finansira EU predstavlja uspostavljanje vodnog graničnog prelaza trajektom za transport putničkih vozila i ljudi na liniji Nova Moldava – Golubac. Planirani projekt će omogućiti povezivanje naše opštine I opština  Braničevskog Okruga sa opštinom Nova Moldava u jugozapadnom delu Rumunije. Program ima za cilj postizanje održivog društveno-ekonomskog razvoja Rumunije i Srbije u pograničnom području,kaže prvi čovek opštine Golubac,dr Nebojša Mijović.

-Imali smo malo problema oko administrativnog dela I izgradnje pontona,jer je ovaj projekat iz Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija I koji finansira Evropska Unija.Uradili smo sve što je planirano I spremni smo za otvaranje prelaza. Ovaj međunarodni rečni granični prelaz na srpsko – rumunskoj državnoj granici će biti u funkciji prevoza putnika i robe.
Opština Golubac i Nova Moldava  završile su planirane radove na rekonstrukciji postojećeg graničnog prelaza  Usije-Rumunski grad Nova Moldava  i njegovo puštanje u funkciju očekuje  za desetak  dana,objasinio je dr Mijović.

Realizacijom ovom projekta stvoriće se uslovi za unapređenje prekogranične saradnje između dva Okruga ( Braničevski i Karas Severin iz Rumunije) stimulisanje prekograničnih ekonomskih odnosa, diversifikacija i valorizacija istorijskih, kulturnih i prirodnih vrednosti kao i razvoj intermodalne saobraćajne infrastrukture a sve u cilju povećanja kvaliteta života u pograničnom području ovog dela Srbije I Rumunije.
Lj.NastasijevićSlične vesti

Projektima prekogranične saradnje do bolje opštine

2 Feb 2023, 11:07

Opština Petrovac na Mlavi, koja se nalazi u četvrtoj kategoriji najnerazvijenih opština u Srbiji planira da…

U OPŠTOJ U BOLNICI PREDSTAVLJEN TREĆI PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE SA RUMUNIJOM

11 Jun 2020, 12:13

U OPŠTOJ BOLNICI POŽAREVAC ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA POVODOM NOVOG INTERREG PROJEKTA ZA PREKOGRANIČNU SARADNJU…

RADOVI NA GRANIČNOM PRELAZU NA DUNAVU KOD USIJA PRIVODE SE KRAJU

13 Nov 2018, 13:27

Jedan od glavnih  projekata koji finansira EU predstavlja u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista