Otkupne cene malina do dva evra za kilogram
   2 Feb 2023, 10:28    Beograd    agronews, biznis    Elena Marjanović


Otkupne cene malina do dva evra za kilogram

Prodajne cene maline prošle godine su bile nerealno visoke, bez obzira na kvalitet domaćeg proizvoda, tvrdi profesor voćarstva na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Zoran Keserović. On dodaje da, ako je proizvodna cena maline oko 1,20 evra, prodajna će ići od 1,50 do dva evra
 
Prošla godina nije bila baš najbolja za voćare u Srbiji, kako zbog rata u Ukrajini, tako i zbog problema oko povećanih troškova inputa, pre svega transporta. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović kaže da su prodajne cene maline bile nerealno visoke, bez obzira na kvalitet domaćeg proizvoda.

“Cene od oko 400, 500 pa i 600 dinara po kilogramu za malinu koja ide na smrzavanje, su previsoke. Iako je teško prognozirati, ako malina ostane dugo neprodata u hladnjačama cena sigurno neće biti kao pre. Ako je proizvodna cena maline oko 1,20 evra, prodajna će ići od 1,50 do dva evra”, ocenjuje Keserović.

On ističe da je jedan od velikih problema malinara to što su hladnjačari i proizvođači odvojeni, što znači da proizvođači nisu akcionari u hladnjačama. “Takođe je malo proizvođača kao što je Agro Eko iz Arilja koji ima svoje prerađivačke kapacitete. Ja sam tražio da se dogovore prerađivači i proizvođači, ali to slabo ide. Imali smo pre dve-tri godine situaciju da su hladnjačari zarađivali velike količine novca, a sada je situacija takva da ne mogu da izvezu po ceni po kojoj su otkupili voće”, kaže profesor.

“Mi smo nastavili trend sa visokim cenama u poslednje dve godine, što je bilo dobro za proizvođače, naročito kada su u pitanju zamrznuta malina i kupina. Od početka rata u Ukrajini naši najveći konkurenti su Poljaci i Ukrajinci. Njihova prosečna cena za malinu je bila od 2,2 do 2,9 evra po kilogramu, dok je Srbija izvozila po ceni od preko pet evra. Iako naše sorte maline ne mogu po kvalitetu da se porede sa poljskom ili ukrajinskom, to potrošači u supermarketima ne gledaju mnogo”, naveo je Aleksandar Jovanović iz kompanije Autentika Global.

On je takođe istakao problem sa hladnjačama, gde je naglasio da se smatra dobrim uspehom da ostvarite dodatu vrednost ako spakujete maline kao maloprodajni proizvod za neki supermarket u Evropi, što je nekada imalo smisla, ali u prošloj godini su se tako stvarali gubici.


“Prošla godina je bila veoma problematična, jer kada dobijete posao izvoza na tenderu vi ugovorite cenu za celu godinu i ako kupujete malinu po višim cenama nego što je ugovoren izvoz vi ste na gubitku. Bez obzira što imamo izuzetno dobre kupce, iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, izvoznici i mogu da se snađu, ali oni koji trguju ne mogu da priušte malinu od pet evra. To je možda neki znak za budućnost da radimo više na promociji kvaliteta i proučavanju tržišta”, napominje Jovanović.Slične vesti

Trgovci pod lupom zbog visokih cena - mogu li kupci da ih kazne

29 May 2023, 9:22

U prodavnicama u Srbiji promet je manji devet odsto. Prodaja je pala i u Sloveniji i Mađarskoj i to za oko 12 odsto dok…

Zašto nema prasadi na stočnim pijacama u Srbiji?

29 Mar 2023, 9:47

Uprkos velikoj potražnji i naglom skoku cena, na stočnim pijacama u Šapcu i Kruševcu ponuda prasadi i druge…

Raste cena prasadi u celoj Srbiji

25 Mar 2023, 10:29

Protekle nedelje zabeležen je rast prodajne cene prasadi na stočnim pijacama u Čačku, Pirotu, Kraljevu, Nišu……

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista