Otkrivene stare srpske sorte vinove loze potpuno nepoznate svetskoj enologiji
   8 Dec 2022, 9:50    Beograd    agronews, dnevnik    Elena Marjanović


Otkrivene stare srpske sorte vinove loze potpuno nepoznate svetskoj enologiji

Zahvaljujući istraživanjima u okviru projekta ”Genomska karakterizacija starih sorti vinove loze na teritoriji Srbije“ koji je pod okriljem Ministarstva poljoprivrede tokom prethodne dve godine sproveo Biološki fakultet u Beogradu u saradnji sa beogradskim Institutom za multidisciplinarna istraživanja, Poljoprivrednim fakultetima u Zemunu i u Novom Sadu, kojima se pridružio i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, konačno su dobijeni neki odgovori na pitanja kada je genetički diverzitet vinove loze u pitanju

 

Genetički su analizirana 163 uzorka vinove loze iz vinogorja Srbije. Identifikovano je ukupno 60 različitih genotipova/sorti, od kojih su 49 poznate lokalne ili regionalne sorte, dok je 11 potpuno nepoznato i ne postoji ni u jednoj dostupnoj međunarodnoj bazi podataka.


”Ispitivanjem je obuhvaćen mali broj uzoraka u odnosu na druge zemlje, ali čak i na tako malom uzorku rezultati su pokazali da je pronađeno na našem području nešto od vinove loze što ne postoji drugde u svetu i što je neidentifikovano do sada, što upućuje na to da su neophodna dodatna istraživanja da bismo mogli da ih identifikujemo na molekularnom nivou”, kaže naučni saradnik na PMF-u u Novom Sadu dr Milica Rat.


”Prilikom uzorkovanja DNK iz vinovih loza, sekvence DNK koje su dobijene na taj način su upoređivane sa bazama DNK koje postoje u svetu. Za veliki broj analiziranih sorti smo dobili potvrdu koje su to sorte, za neke ko su im roditelji, dok je za neke utvrđeno da iako se kod nas nazivaju određenim imenom, u regionu postoje pod nekim drugim nazivom. Iz toga proizilazi da moramo da se pozabavimo izradom baze sinonima vinovih loza”, napominje Rat.


Interesantno je saznanje do kog se došlo tokom istraživanja o sorti, koja je uzorkovana u zapadnoj Srbiji, u manastiru Rača kod Bajine Bašte, a koja se ne poklapa ni sa jednom za koju postoje podaci u bazi u drugim državama. Ne zna se koja je sorta u pitanju i to je dodatno intrigantno.


Milica Rat napominje da je ovaj projekat, čiji su dosadašnji rezultati predstavljeni u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu krajem septembra, pokazao da Srbiji nedostaje nacionalna baza podataka vinovih loza sa genetičkim profilima svake od njih i da je neophodno da se ona napravi.


Tokom projekta u istraživanje je uključen i materijal iz Volnijevog herbarijuma, koji se čuva u Karlovačkoj gimnaziji, tačnije uzorci presovanih listova i grozdova vinovih loza starih više od 200 godina.Slične vesti

Kiša kao poručena pred berbu grožđa u Župi

25 Aug 2022, 9:31

U pojedinim vinogradarskim rejonima berba vinskih sorti uveliko traje. Ali ne i u Župskom i u Trsteničkom vinogorju. Kišnu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista