Otac danas daje ćerki bubreg, a majka sutra sinu; Dučić za RTS: Sve je spremno za operativni zahvat
   17 Feb 2024, 9:33    Beograd    RTS    Marija Vajner


Otac danas daje ćerki bubreg, a majka sutra sinu; Dučić za RTS: Sve je spremno za operativni zahvat

Dvoje dece će 17. i 18. februara transplantacijom u Tiršovoj dobiti nove bubrege od roditelja. Dr Siniša Dučić rekao je za RTS da je prednost tog tipa transplantacije od živih donora laparaskopsko odstranjenje bubrega i brz postoperativni tok. Zajedno sa srpskim timom lekara su i stručnjaci iz Londona. U Dečjoj klinici u Tiršovoj danas i sutra dve transplantacije - dvoje dece će dobiti nove bubrege od roditelja. Transplantacije od živih donora obaviće hirurzi iz Univerzitetske dečje klinike uz podršku stručnjaka iz Londona.
  Danas će bubreg od oca dobiti 18-ogodišnja devojčica, a sutra dečak od 17 godina kome će davalac biti majka. Gostujući stručnjaci će sprovesti ove zahtevne operacije u Srbiji zahvaljujući nastavku uspešne saradnje između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i jedne od najpoznatijih svetskih bolnica u Londonu. Dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekao je za RTS da je u klinici u Tiršovoj tim iz Londona koji će zajedno sa srpskim timom lekara izvršiti transplantacije. "To je nastavak saradnje koju smo započeli i nadamo se da će sve proći kako treba“, rekao je dr Dučić.

Živa transplantacija u dve sale

Danas otac daje ćerki bubreg, sutra majka sinu. To je živa transplantacija i radiće se u dve sale. "Dva tima rade, u jednoj sali će se raditi eksplantacija, odnosno uzimanje organa, da bi nakon uzimanja taj organ bio presađen, devojčici u drugoj sali. Sa timom iz Londona učestvuju i naši lekari i urolozi sa VMA. To su iskusni urolozi koji će pomoći u eksplantaciji organa“, istakao je Dučić.  U timu su doktor Nikos Kesari, dečiji transplantacioni hirurg i doktor Joanis Lukopulos, transplantacioni hirurg za odrasle i doktorka Jelena Stojanović, takođe nefrolog. Oni žive i rade u Londonu, u jednoj od najpoznatijih svetskih bolnica.

Kako su tekle pripreme

"Mi smo uspostavili saradnju sa bolnicom iz Londona, pre svega preko kontakta sa doktorkom Jelenom Stojanović pre par godina. Ona je reaktivirana prošle godine", podvukao je Dučić. Prema njegovim rečima, pripreme su trajale nekoliko nedelja, odnosno meseci, rađena su apsolutno sva ispitivanja, imunološka, radiografska, transplantološka. "Juče su izvršene poslednje pripreme, svi su spremni za operativni zahvat i nadamo se da će to se proći kako treba. Nema razloga da ne prođe“, kaže Dučić.

Transplantacije od 2001. godine

Krajem prošle godine su naše lekari išli u London na usavršavanje, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i ovo je mnogo lakše nego da deca odlaze u London. "Mi radimo transplantaciju organa poslednjih 20 godina, od 2001. Ovaj ti iz Londona služi za najsloženije transplantacione procedure i ono što je prednost tog tipa transplantacija koje oni rade, je laparaskovsko odstranjenje, odnosno uzimanje bubrega", kaže doktor. Objašnjava da je to minimalno invazivna procedura, minimalna manipulacija sa bubregom koji će biti presađen, postoperativni tok brzo traje, tako da ima mnogo prednosti i to je postalo standard u Evropi. "Mi se nadamo se da ćemo unarednih nekoliko meseci biti referentni centar da radimo transplantaciju u regionu", napomenuo je Dučić. 

Odličan tim nefrologa i anesteziologa

Dr Dučić kaže da imaju odličan tim nefrologa i anesteziologa, ljudi koji su apsolutno edukovani u to msmislu, tako da mogu da prihvate taj težak zadatak da se sve uradi kako treba.  Što se tiče pacijenata koji se dijaliziraju u toj ustanovi, Dučić je rekao da je reč o više od 20 pacijenata.Slične vesti

Institut "Torlak" vas poziva da učestvujete u studiji o imunitetu

20 Apr 2024, 10:28

Institut „Torlak" vas poziva da se, ukoliko imate prebivalište na teritoriji grada Beograda, pridružite…

Grujičić: Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude

20 Apr 2024, 10:11

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji,…

Temperaturni pad je šok za organizam, čim osetite tegobe i glavobolju javite se lekaru

19 Apr 2024, 10:28

U dva dana, dva godišnja doba. Letnje temperature zamenila je kiša, a u nekim krajevima Srbije i sneg. Kako…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Rastu sve privredne…

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da u Srbiji rastu sve privredne…

22 Apr 2024, 10:40

PolitikaZašto je danas teško naći majstora…

ako je poslednjih dana zahladnelo, visoke temperature unapred zadaju glavobolju vozačima.…

22 Apr 2024, 10:36

DruštvoRistić: Važno da žrtvama vratimo…

Danas se sećamo žrtava holokausta, genocida i drugih žrtava fažizma u Drugom svetskom ratu.…

22 Apr 2024, 10:34

Kursna lista